Remedii, tratamente și recomandări terapeutice pentru alergiile de vară
Este aproape imposibilă evitarea alergenilor, care vara, mai mult ca în orice altă perioadă a anului, par a ne ataca din toate părțile. Totuși, specialiștii oferă câteva sfaturi menite să reducă intensitatea simptomelor, în speranța că și starea de confort se va ameliora. Tratamentul afecțiunilor alergice datorate sensibilizării la polenuri implică doua componente: una nefarmacologică și una farmacologică. Medicamentele farmaceutice pentru alergii nu sunt pentru oricine, în sensul că nu trebuie luate „după ureche”. În plus, acestea nu vindecă alergiile, ci doar tratează simptomele supărătoare.
Principalele măsuri nefarmacologice sunt reprezentate de evitarea activităților în exterior în timpul sezonului de polenizare, evitarea zonelor cu concentrații mari de polen (ieșirile la iarbă verde sau la pădure), închiderea ferestrelor locuinței sau a geamurilor de la mașină ziua, în timpul sezonului polenic, aerisirea locuințelor seara sau noptea, când mișcările curenților de aer sunt reduse sau absente, uscarea rufelor în interiorul locuinței.
Tratamentul farmacologic este adaptat în funcție de tipul de afecțiune:
* Tratamentul rinitei alergice cuprinde antihistaminice orale sau topice, corticosteroizi intranazal, antileucotriene și imunoterapie specifică, ordinea pașilor de tratament fiind următoarea: evitarea alergenului, farmacoterapie și imunoterapie.
* În tratamentul conjunctivitei alergice pașii ar fi următorii: evitarea alergenului specific, antihistaminice orale, medicație oculară topică cu acțiune duală, terapie combinată cu cele două tipuri de tratamente amintite anterior, imunoterapie.
* Tratamentul astmului este bazat pe atingerea nivelurilor de control și pe pași de tratament și include educație astmatică, controlul mediului ambiant, antileukotriene, dispozitive inhalatorii cu substanțe antiinflamatoare și bronhodilatatoare, teofilină cu eliberare susținută.
Paşi ce trebuie urmaţi pentru a evita, pe cât posibil, factorii alergeni:
* Hidratați-vă – Beți 8-10 pahare de apă pe zi. Dacă vă deshidratați, va fi mai greu de eliminat mucusul.
* Ţineţi uşile şi ferestrele închise și folosiţi un purificator de aer. Dacă nu puteți sta cu ferestrele închise, cea mai buna soluție ar fi să montați o plasă foarte rezistentă care să țină atât insectele, cât și alte particule de mai mari dimensiuni în afara locuinței. Această plasă trebuie, la rândul ei, curățată periodic pentru ca polenul să nu se acumuleze în ochiuri.
* Curăţaţi filtrele de aer din casă cât mai des. De asemenea, aspiraţi şi ştergeţi praful de pe rafturile de cărţi, gurile de aerisire şi alte locuri în care se adună polenul.
* Spălaţi lenjeria de pat, păturile şi perdelele sau draperiile în apă fierbinte pentru a elimina acarienii de praf şi alţi alergeni.
* Curățați animalele de companie. Acestea petrec mult timp afară și pot aduce polen în casă. Curățați-le bine cu un șervețel umed, pentru a limita expunerea la polen și praf.
* Mențineți ordinea. Prea multe obiecte mici în casă atrag praf și alergeni. Mențineți casa cât mai aerisită, mai ales în dormitor, și renunțați la obiectele decorative de mici dimensiuni.
* Daţi frecvent cu aspiratorul. Acest proces poate scoate polenul, mucegaiul şi praful prins în covoare. O altă soluție ar fi să înlocuiți covoarele cu parchet. Din cauza țesăturii dense, covoarele atrag și păstrează polenul și praful pentru mult timp, fiind dificil de înlăturat, uneori, chiar și cu aspiratorul. Pentru cei care suferă de simptome alergice grave, înlăturarea covoarelor este chiar indicată.
* Menţineţi umiditatea din casă între 30% şi 50%, astfel încât să nu le oferiţi acarienilor un mediu proprice dezvoltării şi înmulţirii.
* Evitați ieșirea din casă dimineața și la prânz, când concentrațiile de polen din aerul atmosferic sunt maxime. De asemenea, ar trebui evitate perioadele în care vântul bate mai puternic sau atmosfera este mai uscată decât de obicei.
* Uscați rufele în interior și nu afară. Inhalarea polenului nu este singura metodă prin care acesta poate declanșa reacții alergice. Acesta se poate depune și pe haine, și astfel intra în contact cu pielea, rezultatul fiind asemănător.
* Spălați-vă părul după fiecare plimbare prin parcuri sau zone înverzite/ împădurite/ înflorite, întrucât polenul se poate aduna foarte ușor printre firele de păr.
* Purtați o mască de protecție atunci când tăiați iarba, aspirați locuința sau când vă ocupați de florile din grădină. Astfel se poate împiedica un eventual contact între polen și mucoasa nazală.
* Nu lăsați în dormitor hainele cu care ați fost îmbrăcați afară.
* Echipați-vă automobilul cu filtre de polen, deplasați-vă cu geamurile închise și rulați cu viteză redusă pentru a împiedica pătrunderea polenului în mașină.
* În cazul în care veți călători în această vară, ar trebui să alegeți o destinație relaxantă, care să aibă efecte benefice și asupra alergiei. Marea poate fi o opțiune foarte bună, clima din această zonă fiind favorabilă.
* Bagajul de vacanță trebuie să conțină și tratamentul pentru expunerile accidentale la alergeni, dar și tratamentul de fond (mai ales dacă ați început o cură de desensibilizare).
Alergiile care apar pe perioada verii au triggeri numeroși și foarte variați, însă tratamentul lor presupune administrarea unor medicamente ce sunt foarte eficiente în majoritatea tipurilor de alergii, inclusiv în cele caracteristice primăverii. Majoritatea medicamentelor care se pot administra în cazurile ușoare se pot elibera din farmacie fără prescripție medicală (aparțin categoriei de medicamente “over the counter- OTC”) și includ antihistaminice, decongestionante nazale sau sodiu cromolin. Medicamentele pe care le poate prescrie doar un medic și care se eliberează exclusiv pe baza unei rețete sunt mult mai agresive (dar și mai eficiente) și includ: antagoniști ai receptorilor pentru leukotriene (ca alternative pentru antihistaminice), preparate mixte (cu acțiune decongestionantă și efect antihistaminic), precum și corticosteroizi cu administrare topică (intranazală). Datorită eficienței dovedite și a riscului redus de reacții adverse, antihistaminicele sunt considerate agenții terapeutici de linia întâi în tratamentul alergiilor, în special al celor sezoniere (cum sunt alergiile de vară). Decongestionantele nazale sunt substanțe utile în tratamentul simptomatic al alergiilor, întrucât pot stimula vasoconstricția la nivelul mucoasei respiratorii, ducând în final la eliberarea căilor aeriene.
Alte tratamente includ:
* Administrarea de picături oftalmice în cazul în care componenta oculară este intensă (hiperlăcrimație deranjantă, eritem conjunctival).
* Administrarea în scop profilactic a sodiului cromolin, substanță capabilă să inhibe degranularea mastocitelor, evitând debutul întregului lanț al reacțiilor alergice. Se recomandă utilizarea lui anterior expunerii (plimbări în aer liber, excursii).
Înțepăturile de insecte pot fi tratate la domiciliu prin aplicarea de comprese cu gheață pe zona afectată și înroșită și prin administrarea unui antihistaminic de intensitate medie, care să amelioreze mâncărimea. În cazul în care reacția alergică este gravă, simptomele se generalizează și apar tulburări respiratorii, hipotensiune și senzație de lețin, pacientul trebuie să se adreseze de urgență unui serviciu specializat pentru a i se oferi primul ajutor. Pentru a evita înțepăturile de insecte, evitați să purtați un parfum floral puternic, să folosiți loțiuni de corp intens parfumate și hainele multicolore. Toate acestea atrag albinele precum și o mare varietate de alte insecte. Nu este recomandat să mergeți în zonele în care acestea își au stupul și nici să țineți pahare cu sucuri dulci, prăjituri, fructe, descoperite pe masă, pentru că acestea acționează ca un magnet asupra albinelor, care vin instinctiv la ele.
Soluții alternative
* Salina de suprafață – O soluție convenabilă este tratamentul într-o salină de suprafață, realizată după brevet de invenție, care reproduce chimic, biologic și fizic o salină de adâncime reală. Condițiile oferite sunt 100% naturale, fiind chiar mai eficiente decât cele obținute într-o salină naturală. Avantajele salinelor de suprafaţă constau în faptul că se pot aerisi şi astfel se controlează tot timpul anului atât temperature, cât şi umiditatea. Aerul care se autopurifică permanent, având calităţi antioxidante, dezinfectante şi detoxifiante, ajută la diminuarea reacţiilor alergice sezoniere. Efectele salinoterapiei în tratamentul alergiilor: scăderea lacrimației și a roșeții oculare, eliminarea secrețiilor nazale și bronșice prin efectul expectorant al sării, îmbunătățirea respirației nazale și, implicit, a somnului și scăderea consumul de picături nazale și deci lipsa efectelor adverse (dependența, pierderea mirosului).
* Imunoterapia este o altă metodă terapeutică ce presupune vaccinarea pacienților cu alergie documentată astfel încât, în timp, sensibilitatea lor la alergen să fie cât mai scăzută. Există foarte multe studii care au demonstrat faptul că administrarea unei doze unice reduce considerabil frecvența atacurilor și necesitatea unui tratament complex. Deși este mult mai eficientă comparativ cu tratamentele simptomatice, imunoterapia are și reacții adverse sistemice, iar riscul de apariție a șocului anafilactic este prezent în continuare, chiar dacă desensibilizarea s-a produs.
* Fototerapia este introdusă ca o nouă opțiune terapeutică în tratamentul rinitelor alergice. Siguranța și eficacitatea fototerapiei în tratamentul rinitelor au fost dovedite științific prin studii clinice publicate. Cercetătorii au concluzionat că în cazuri necomplicate de rinite (fără polipi sau deformări anatomice severe ale structurilor nazale) iradierea cu lumină roșie a condus la reducerea semnificativă a simptomelor.
Alimente de evitat în perioada sezonului alergiilor: alcool, cofeină, lactate din comerț, ciocolată, alune, îndulcitori artificiali, alimente procesate, pepene galben, banane, castraveți, semințe de floarea soarelui, fructe de mare, suc de citrice din comerț, echinaceea, mușețel, soia. Aceste alimente trebuie evitate în sezonul alergiilor. La fel și alimentele la care se știe că există o alergie sau o sensibilitate. Dacă nu sunteți siguri de sensibilitățile alimentare, un regim prin eliminare vă poate ajuta să identificați alimentele care vă accentuează alergiile. În plus, mulți aditivi alimentari pot accentua simptomele alergice – printre care bisulfitul de sodiu, bisulfitul de potasiu, sulfitul de sodiu și îndulcitorii artificiali. Glutenul, băuturile cu cofeina, sau orice aliment la care există o sensibilitate, pot agrava simptomele.
Alimentele permise în sezonul alergiilor includ: mierea, alimentele iuți și condimentate, alimentele bogate în probiotice, ananasul, oțetul din cidru de mere și legumele proaspete organice. Dacă vă confruntați cu un exces de mucus, consumați alimente iuți, întrucât subțiază mucusul și ajută la eliminarea acestuia. Încercați să includeți în rețete usturoi, ceapă, ghimbir, hrean, scorțișoară și piper cayenne. Ghimbirul, mai ales, este folositor, pentru că încălzește corpul și procesează toxinele din corp în vederea eliminării. Legumele proaspete organice – inclusiv frunzele de țelină – bogată în quercetină, varza, sfecla, morcovii și napii – pot combate alergiile sezoniere. Alegeți legumele de culoare verde închis, galbene sau portocalii pentru ca acestea au densitatea nutritivă cea mai mare.
Printre suplimentele cele mai bune pentru simptomele alergice se numără: spirulina, quercetina, brusturele, probiotice, vitamina A, zincul și bromelina. Studiile recente arată ca spirulina, brusturele și fototerapia s-au arătat promițătoare în tratamentul simptomelor alergiilor sezoniere. Vitaminele sunt și ele importante în tratamentul alergiilor. Vitamina E ușurează problemele respiratorii și crește abilitatea sistemul imunitar de a lupta contra infecțiilor. Alături de seleniu, vitamina E va proteja corpul de radicalii liberi. Vitamina A, alături de zinc, este cheia sănătății sistemului imunitar. Beta-carotenul este folosit de corp pentru producerea vitaminei A și ajută în alinarea iritării membranelor de pe traiectul nazal. Vitamina B joacă un rol important în funcționarea corectă a glandelor suprarenale și ajută corpul la producerea naturală a cortizonului care neutralizează factorii alergici. Mineralele sunt foarte importante pentru suferinzii de alergii, dintre acestea calciul și magneziul fiind elementele nutritive de bază pentru alergici. Ele ajută la relaxarea sistemul nervos și luptă împotriva stresului cauzat de reacțiile alergice. Sulful ajută în tratamentul contra alergiilor, în special în cele cauzate de praf, păr de animale și în cele provocate de alimente și medicamente. De asemenea, zincul este un antioxidant și crește imunitatea, refăcând celulele sistemului imunitar.
Plante naturale pentru ameliorarea alergiilor
Există o sumedenie de plante cu efecte antialergice şi antiinflamatorii, însă câteva dintre ele sunt renumite pentru ameliorarea și calmarea rapidă a simptomelor alergiilor, datorită efectului lor foarte puternic.
* Trei-fraţi-pătaţi (Viola tricolor) – Unele dintre cele mai supărătoare simptome ale alergiilor sunt date de mâncărimi şi de eczeme. Tratamentul acestor simptome urmărește nu numai minimizarea neplăcerilor, ci și restabilirea funcției de barieră a pielii cât mai repede posibil pentru a reduce efectele iritanților sau alergenilor.
* Stejar și gălbenele – Un tratament eficient al tuturor afecțiunilor legate de sinusuri, inclusiv alergie, se obține cu ajutorul unui extract derivat din scoarța stejarului alb (Quercus alba). Acesta are rolul de a stabiliza membranele celulelor care eliberează histaminele, care sunt cele responsabile de reacțiile alergice. De asemenea, gălbenelele stimulează sistemul imunitar și refacerea țesuturilor, ajutând astfel la tratare în caz de alergie.
* Lavanda (Lavanda angustifolia) – Lavanda îşi păstrează efectele calmante şi în cazul alergiilor! Este responsabilă pentru calmarea iritaţiilor pielii, dar şi pentru reducerea inflamaţiei căilor respiratorii şi decongestionarea mucoaselor. Într-un studiu publicat în iunie 2014, cercetătorii au subliniat efectele antiinflamatorii ale uleiului esențial de lavandă ca tratament pentru astm.
* Coacăz-negru (Ribes nigrum) – Dar poate cel mai puternic inamic natural împotriva simptomelor alergiilor este coacăzul negru. Are o putere apropiată de cea a corticosteroizilor sintetici, substanţe medicamentoase folosite atunci când răspunsul imun al organismului este exagerat. Acesta este şi motivul pentru care coacăzul negru este numit şi cortizon natural. Este preferat ca metodă alternativă de ameliorare a simptomelor alergice deoarece nu are efectele adverse ale corticosteroizilor sintetici, de multe ori foarte puternice şi problematice. Coacăzul negru este responsabil în special pentru ameliorarea simptomelor alergiilor de la nivelul tractului respirator.
Autor: Alina Andrei, RADOR
http://draxe.com/seasonal-allergy-symptoms/ https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/how-to-deal-with-spring-and-summer-allergies https://www.romaniatv.net/ce-sunt-alergiile-de-vara-si-cum-pot-fi-tratate-vezi-sfaturile-specialistului_83637.html http://www.sfatulmedicului.ro/Alergiile/cum-sa-facem-fata-alergiilor-verii_4838 https://www.totuldespremame.ro/tu-mama/sanatatea-familiei/alergiile-de-vara https://www.gds.ro/Actualitate/2019-07-08/alergii-de-vara-cauze-si-masuri-sa-reduci-simptomele/
https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/tratamente-naturiste-pentru-simptomele-alergiilor-de-primavara-716168
https://www.houzz.com/magazine/got-allergies-9-plants-to-avoid-and-what-to-grow-instead-stsetivw-vs~83490007