Folosirea fondurilor europene destinate contracarării efectelor economice cauzate de pandemia de coronavirus trebuie pusă sub controlul direct al Curţii Europene de Conturi, a Comisiei Europene şi a Parlamentului European – a declarat ieri într-un interviu liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European (EPP), Manfred Weber.
Politicianul a declarat pentru publicaţia germană Welt am Sonntag că instituţiile europene menţionate trebuie să aibă acces la contabilitatea ţărilor membre pentru a verifica modul în care au cheltuit fondurile respective. Pe de altă parte, Uniunea Europeană ar putea să folosească şi alte surse pentru controlul cheltuirii banilor. „În acest context încrederea mea în prim-ministrul Cehiei Andrej Babiš este foarte limitată” – a spus Weber.
Comisia Europeană va da publicităţii propunerea sa pentru fondul de reconstrucţie, care potrivit planurilor va depăși suma de o mie de miliarde de euro. Potrivit liderului grupului EPP din Parlamentul european, cel mai important este ca ţările membre să finanţeze proiecte pentru viitor. „Nu este voie ca banii recent atribuiți să fie folosiţi pentru astuparea găurilor vechi” – a afirmat politicianul, care a adăugat că trebuie împiedicat ca ţări ca Italia sau Spania să folosească aceste fonduri pentru plata pensiilor. Destinaţia acestor bani este strict legată de redresarea economiei în urma pandemiei de coronavirus.
Trebuie investit în proiecte care servesc viitorul, ca de exempu în construcţia unei reţele europene de comunicaţie mobilă 5G. „Acesta ar da un impuls uriaş serviciilor digitale şi ar crea multe locuri de muncă noi” – a argumentat Weber, care a mai propus dezvoltarea unei aeronave, care ar emite într-o măsură foarte mică, sau chiar deloc dioxid de carbon. Un alt proiect care ar merita finanţat, ar fi dezvoltarea unor proceduri inovative împotriva bolilor vechi şi noi, pentru că lupta cu diferite boli va fi un subiect prioritar în următorii ani în Europa.
Politicianul german, care este membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU) a declarat că, în opinia sa China va fi cel mai mare competitor al UE în sens economic, social şi politic.”China este un concurent strategic, care reprezintă un model de societate autoritară şi vrea să detroneze Statele Unite drept puterea nr. 1 a lumii” – declara Manfred Weber. Uniunea Europeană nu poate să privească cu pasivitate cum conducerea de la Beijing „goleşte sistematic libertatea de expresie” în ţară şi trebuie să ia atitudine împotriva companiilor chinezeşti, care doresc să profite de faptul că firmele europene sunt slăbite după pandemia de coronavirus şi vor să cumpere aceste societăţi – spunea politicianul. Trebuie să conştientizăm că aceste companii chinezeşti sunt sprijinite câteodată cu bani de la stat ca să achiziţioneze mai ieftin firme europene aflate în dificultate. Trebuie pus capăt acestor „tururi de cumpărături” şi în apărarea întreprinderilor europene trebuie instituit un moratoriu prin care cel puţin pentru un an aceste firme să fie preluate – declara Manfred Weber.
Székely Ervin, Rador