Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Pimen, a încetat din viață noaptea trecută, la o lună după ce a fost diagnosticat cu coronavirus. În vârstă de 90 de ani, arhiepiscopul Sucevei a fost confirmat pozitiv pe 20 aprilie, în aceeași zi a fost transferat de urgență cu un elicopter la Institutul „Matei Balș” din Capitală, unde a fost internat la terapie intensivă. Starea sa era de la început critică, motiv pentru care a primit un tratament revoluționar cu plasmă. Remus Rădulescu prezintă câteva date biografice ale înaltului ierarh:
Reporter: Arhiepiscopul Pimen Zainea a condus Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților timp de 29 de ani, dar a slujit ca episcop în Biserica Ortodoxă Română timp de 39 de ani. S-a remarcat prin demersurile pe care le-a făcut pentru revendicarea fondului bisericesc al Bucovinei, un fond înființat în 1876 de autoritățile austriece, care cuprindea păduri, terenuri agricole și clădiri din proprietatea mănăstirilor din Bucovina. Arhiepiscopul Pimen a susținut că returnarea către biserică a fondului confiscat în 1949 de comuniști ar asigura sursele necesare întreținerii monumentelor bisericești de mare valoare din Bucovina. Decizia instanțelor de judecată a dat câștig de cauză statului român, care a rămas proprietar pe o mare parte din acest fond.
Arhiepiscopul Pimen Zainea a inițiat și sprijinit mai multe activități filantropice în eparhia sa, dintre care cel mai important este Așezământul pentru copii „Sf. Leontie” din Rădăuți.
Ultimul act filantropic făcut de Înaltpreasfințitul Pimen, înainte de infectare, a fost achiziționarea, la începutul lunii aprilie, a două echipamente pentru testare COVID-19, în valoare de 100 de mii de euro, pentru Spitalul Județean de Urgență din Suceava./cmorozanu/pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (20 mai)