Criza coronavirusului trebuie să determine o revizuire a condițiilor în care unii oameni din Europa de Est lucrează în ferme și industria alimentară din Europa de Vest, a declarat ministrul român al muncii după apariția de focare în abatoare germane.
Cele mai multe granițe interne ale UE sunt închise de la finalul lui martie datorită tentativelor guvernelor de a încetini răspândirea virusului, însă 30.000 de muncitori români s-au aflat printre puținii care au continuat să circule, duși în Germania cu avioane speciale contractate de agricultori pentru a lucra în sectorul alimentar.
Ca toți cetățenii UE, românii pot munci oriunde în blocul de 27 de state, un fapt pe care industria extrem de competitivă a Germaniei de procesare a alimentelor s-a bazat pentru a-și menține costurile mici.
Dar vocile critice se tem că acele costuri au fost împinse mult prea jos.
Muncitori sosiți recent pe calea aerului au postat pe rețelele sociale filmări în care pot fi văzuți în spații de cazare înghesuite, cu patru sau mai mulți oameni într-o cameră, cu sfidarea indicațiilor de distanțare socială menite a reduce riscul contagierii. Reuters nu a verificat filmările.
Cel puțin doi au murit de Covid-19, arată autopsiile, deși autoritățile germane și române cred că ei au contractat boala înainte de a pleca din România.
Alții, care se află de mai mult timp în Germania, lucrează în abatoare în care a apărut o serie de focare de Covid-19, într-un singur abator fiind testați pozitiv sute de angajați.
„Circumstanțele prin care trecem relevă un număr de probleme sistemice pe care nu le-am abordat adecvat în ultimii ani”, a declarat pentru Reuters ministrul Violeta Alexandru, după ce condusese 18 ore de la București la Berlin pentru a constata în teren în ce condiții muncesc românii.
Alți imigranți au declarat că sunt taxați pentru cazare, ceea ce-i lasă cu un salariu net chiar și de numai 6 euro pe oră – practic o bătaie de joc, având în vedere că salariul minim în Germania e de 9,35 euro.
„Criza coronavirusului acționează precum o lupă care evidențiază ceea ce este deja bine sau rău în societate”, a declarat marți ministrul german al muncii Hubertus Heil la o conferință comună de presă cu Alexandru.
„Când avem infectare în masă a muncitorilor români în industria cărnii, atunci trebuie să spun că nu e acceptabil. Trebuie să spun că mă face să-mi fie rușine”, a declarat el, angajându-se să sprijine mai bine autoritățile locale din domeniul muncii pentru a se asigura că normele elementare de muncă sunt corect implementate.
O propunere a guvernului consultată săptămâna trecută de Reuters arată că Germania va dispune fabricilor de procesare a cărnii să nu mai folosească subcontractarea și să amelioreze standardele de igienă la locul de muncă și în spațiile de cazare.
Articol de Thomas Escritt și Alison Williams
Traducere: Andrei Suba
THE NEW YORK TIMES (SUA), 19 mai 2020 (Reuters)