Pădurile tropicale și-ar putea pierde rolul de rezervor important de carbon, dacă temperatura din timpul zilei va depăși 32°C, situație care ar afecta aproape trei sferturi din aceste păduri în cazul în care încălzirea globală atinge 2°C, potrivit unui studiu publicat, joi, în „Science”.
„Pădurile tropicale păstrează în prezent echivalentul a un sfert de secol de emisii de dioxid de carbon. Cu toate acestea, încălzirea globală riscă să reducă acest stoc, dacă se va diminua creșterea copacilor sau dacă rata mortalității arborilor va crește, accelerând astfel schimbările climatice”, se arată într-un comunicat de presă al CIRAD, care a participat la acest studiu ce a mobilizat 225 de cercetători. Aceştia au măsurat mai mult de jumătate de milion de copaci în 813 păduri tropicale din întreaga lume pentru a evalua cantitatea de carbon stocată. În prezent, pădurile tropicale îşi joacă rolul de puţuri de carbon, „în ciuda creșterii temperaturilor”, se arată în comunicat. Dar „stocul de carbon conținut în aceste păduri rămâne stabil până la o temperatură diurnă de prag de 32°C. Dincolo de acest prag, acest stoc scade foarte puternic”, spune Bruno Hérault, coautor al studiului și specialist în păduri tropicale din unitatea Păduri și companii din CIRAD (Centrul de Cooperare Internațională în Cercetări Agronomice pentru Dezvoltare).
Obiectivul actual stabilit prin Acordul de la Paris de a menține încălzirea globală sub 2°C „ar însemna să depășească aceste 32 de grade pentru un număr mare de păduri tropicale”.
„Dacă limităm temperaturile medii globale la o creștere de 2°C în raport cu nivelurile preindustriale, aceasta împinge aproape trei sferturi din pădurile tropicale peste pragul de temperatură pe care l-am identificat”, avertizează Martin Sullivan, principalul autor al studiului, cercetător la Universitatea din Leeds și la Universitatea Metropolitană din Manchester, citat în comunicat.
Pericolul ar fi atunci „că pădurile ar deveni, la rândul lor, emiţătoare de carbon”. „Fiecare grad de creștere a temperaturii ar elibera 51 de miliarde de tone de CO2 din pădurile tropicale în atmosferă”, mai spune Martin Sullivan./rcostea
www.lefigaro.fr – 22 mai