Ziua Limbii și Teatrului Idiș – ediția a III-a, Online

  • CÂND – 25-26 mai 2020
  • CE – Ziua Limbii și Teatrului Idiș – ediția a III-a
  • UNDE – Facebook.com/FederatiaEvreilor,

              – Facebook.com/ComunitateaEvreilorOradea

– Facebook.com/FestivalulIdis2020.

Ziua Limbii și Teatrului Idiș (ZLTI) este, alături de Festivalul Internațional „Mihail Sebastian”, de numeroasele concerte, dezbateri și spectacole, unul dintre evenimentele intrate deja în tradiția manifestărilor culturale organziate de Federația Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic (FCER) prin Departamentul Cultură, Artă & Media și care reflectă locul ocupat de creatorii evrei în cultura românească și în cea mondială.

Premiera ZLTI a avut loc în 30 mai 2018, în conformitate cu prevederile legii inițiate de deputatul minorității evreiești, Silviu Vexler, a deciziei președintelui FCER, dr. Aurel Vainer și a directorului Departamentului Cultură FCER, Robert Schorr, de a transforma această inițiativă într-un eveniment de amploare.

În contextul în care acum spectacolele nu pot avea loc în sălile în care se întâlneau publicul, actorii și organizatorii, ediția de anul acesta a ZLTI are loc numai online, fiind transmisă pe pagina oficială de Facebook a Festivalului Idiș (facebook.com/FestivalulIdiș2020), a FCER (facebook.com/FederatiaEvreilor) și a Comunității Evreilor din Oradea (facebook.com/ComunitateaEvreilorOradea). Transmisiunile pot fi urmărite în zilele de 25 mai, între orel 9-23, și pe 26 mai, între orele 11-20.

În programul manifestării (vezi link-ul de mai jos) veți găsi expoziții, conferințe, spectacole de teatru ale unor trupe din România și Israel, concerte și recitaluri, dansuri și discuții despre gastronomie, interviuri cu personalități.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2298417683785729&type=3&__tn__=-UC-R

Dintre manifestările primei zile amintim, după deschiderea oficială și acordarea medaliilor „Avram Goldfaden”, conferința „Actori și trupe de teatru idiș din România în perioada interbelică” (Conf. univ. dr. Felicia Waldman), lansarea volumului „Opere alese”, de I. L. Peretz (Dr. Claudia Bosoi, director TES Maia Morgenstern), recitalul actriței Maia Morgenstern, momente din opera lui Șalom Alehem – cu actorii Cristina Deleanu & Eugen Cristea, moment comemorativ în amintirea actorului israelian Nico Nitai z.l., interviul cu regizorul Alexander Hausvater și cu directorul Yiddishpiel din Tel Aviv, Zelig Rabinovitz. În aceeași seară va avea loc spectacolul de teatru (în limba idiș) „2 Kuni Leml” de Avram Goldfaden. Regia: Alexander Hausvater, cu Yaacov Bodo și Yiddishpiel din Tel Aviv, vor rula filmele „Rumenye, Rumenye” și „Căutându-l pe Schwartz”,  de regretatul Radu Gabrea.

Vor concerta Bucharest Klezmer Band și formația Niggun.

 

Ziua de 26 mai va debuta cu o prezentare gastronomică, urmată de dansuri cu formația „Hora”. Va putea fi vizionată expoziția „Imaginea lui Ițic Manger în revista Adam” (Dr. Anca Tudorancea CSIER).

Vă mai recomandăm momentul artistic cu actorul israelian Eugen Nacht Stroe, fiul îndrăgitului comic N. Stroe, conferința (audio) „Joseph Schmidt – tragedia unei voci care a înconjurat lumea“ de Berti Barbera, în lectura autorului. Vor cânta corurile Hazamir și Macabi, B’nei Milu, artiștii Alexandrina Chelu și Florian Chelu Madeva.

Seara se va încheia cu un moment comemorativ în amintirea actorului, scriitorului și dramaturgului idișist Carol Feldman z.l. și cu spectacolul de teatru idiș „Dinastia Efros” de Iacob Gordin, regizor: Kincses Elemér.

Seara se va încheia cu spectacolul de teatru „Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare”, regizat de Alexander Hausvater și interpretat de actorii de la Teatrul „Matei Vişniec” din Suceava.

 

Partenerii actualei ediții sunt Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice, JDC România, Fundația Caritatea, Consiliul Județean Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Muzeul Național al Bucovinei Suceava, Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România (F.C.E.R.), Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (F.C.E.R.), Editura Hasefer, Teatrul Evreiesc de Stat, Yiddishpiel – The Yiddish Theater of Israel, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Editura Hasefer, ICR Tel Aviv, Comunitățile Evreilor din Suceava, Oradea, București, Brașov și Brăila, Televiziunea Română Departamentul ”Alte minorități”, revista ”Realitatea evreiască”