Pe măsură ce situația epidemică se îmbunătățește de la o zi la alta în statele europene, în prim-plan trec scenariile de relansare economică. În Franța, de exemplu creșterea ar urma să se bazeze pe un proiect ambițios de relansare a industriei automobilului, ce ar trebui să facă din această țară cel mai mare producător de mașini ecologice de pe continent.
Planul, anunțat ieri de președintele Emmanuel Macron ar putea avea ecouri și la noi. Transmite din Paris, Daniela Coman.
Reporter: Sectorul auto se va transforma într-o industrie de înaltă calitate și tehnicitate, care să aducă plus valoare producției de automobile din Franța, având în prim-plan dezvoltarea automobilului electric. Președintele Emmanuel Macron a definit un obiectiv mobilizator.
Emmanuel Macron: Să facem din Franța primul producător de automobile nepoluante din Europa, ajungând în următorii cinci ani la o producție de peste un milion de vehicule electrice, hibride reîncărcabile și hibride anual, și de a întări, în paralel, puterea noastră industrială.
Reporter: Strategia de salvare a industriei auto a fost construită pe trei axe, potrivit președintelui Macron. Prima vizează stimularea cererii și constă în majorarea primelor la achiziția de automobile electrice, hibride și slab poluante, precum și a valorii voucherelor pentru înlocuirea unei mașini vechi cu una nouă sau de ocazie, electrică sau hibridă.
Aceste bonusuri sunt cuprinse între două și şapte mii de euro și de ele pot beneficia atât persoanele fizice, cât și firmele. De asemenea, guvernul va investi în instalarea pe șosele a 100.000 de borne pentru încărcarea mașinilor electrice, până la sfârșitul anului viitor.
A doua axă este reprezentată de crearea unui fond de investiții și inovare, alimentat de stat, dar și de privați, pentru fabricarea în Franța a automobilului viitorului, modernizarea, robotizarea și digitalizarea liniilor de producție, crearea de modele noi.
Cea de-a treia axă de susținere a industriei auto franceze este un pact între guvern, întreprinderi și salariați și vizează reducerea pe teritoriul francez a unor capacități de producție aflate acum în străinătate./csimion/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 mai