Liderii grupurilor parlamentare au avut astăzi o primă discuție, la inițiativa PSD, pe tema impozitării pensiilor speciale. Deputatul USR, Claudiu Năsui, susține impozitarea cu 90% a pensiilor speciale care depășesc un anumit prag, dar atrage atenția că ar putea exista probleme de neconstituționalitate dacă măsura nu s-ar aplica tuturor celor care au contribuit la sistemul public de pensii.
Claudiu Năsui: Noi le-am propus pragul de cinci pensii minime. Pensia minimă e 704 lei, deci 3.500 de lei. Deci, practic, peste 3.500 de lei să fie impozitarea aceasta. Pragul pe care l-am propus noi la USR este unul variabil, în sensul în care, dacă pensia contributivă a cuiva este mai mare de 3.500 de lei, atunci să se aplice de acolo în sus, tocmai pentru /ca/ niciodată nu impozita pensia contributivă. Deci pilonul 1 și tot ce a fost contributiv să nu fie impozitat, în schimb partea, componenta specială, să fie impozitată.
Realizator: PNL va susține orice proiect de lege referitor la impozitarea pensiilor speciale, a spus liderul deputaților liberali, Florin Roman. El a explicat că varianta unei ordonanțe de guvern pe această temă nu este posibilă întrucât ar putea fi atacată la Curtea Constituțională. Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, făcuse luni apel la executiv să emită o ordonanță de urgență pe tema impozitării acestor pensii pentru a nu se prelungi la nesfârșit această dezbatere. El a spus atunci că reglementarea pensiilor speciale este un întreg concurs de populism între grupurile parlamentare./ahincu/ilapadat
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (27 mai)