Amenajarea și remodelarea unei locuințe sau construirea și conceperea uneia noi reprezintă un aspect stresant în viața fiecăruia dintre noi. Nu multă lume poate să facă față unei astfel de presiuni și nici alegerilor dificile care apar pe parcurs. De aici și o serie de întrebări și confuzii – cât va costa, cum va arăta, cine o va construi, unde vom locui în timpul construcției – întrebări care, în cele din urmă, îi ajută pe oameni să-și „cartografieze” calea ideală spre un rezultat de succes. Cu toate acestea, cuplurile care se înhamă la un astfel de proiect, de multe ori uită să se gândească la o problemă crucială: ce efect va avea această presiune asupra relației cu partenerul de viață? Este bine să insistați pe ceea ce vă doriți, dar, uneori, și „aproape ceea ce vă doriți” poate fi la fel de bun. Cu alte cuvinte, ar fi indicat să lăsați loc și celui de lângă dvs. să aibă un cuvânt de spus.
Studii efectuate recent pe această temă relevă faptul că există numeroase pericole și capcane cu care se confruntă cuplurile în timpul construirii și remodelării locuinței, dar și pe parcursul proiectelor de decorare. Trecerea de la o simplă cameră, pe care nu o împărțiți cu nimeni, la un apartament ce vine la pachet cu un partener înseamnă nu numai bucurii și un sentiment de împlinire, ci și o sumedenie de probleme pe măsură ce ajungeți să „vă cunoașteți mai bine”. Acest lucru poate avea repercusiuni grave asupra relației în general, cum ar fi timpul limitat pentru noi înșine, înțelegerea și acceptarea nevoilor celuilalt și, nu în ultimul rând, un spațiu mai restrâns de a respira în voie. A trăi împreună în spații relativ mici tinde să crească semnificativ controversele și obiceiurile enervante. Cu toate acestea, puteți rămâne afectuoși, tandri și drăgăstoși unul cu celălalt, atâta timp cât veți aplica niște metode inteligente care vă vor ajuta la diminuarea stresului și la preîntâmpinarea unor situații neplăcute.
Aspecte generale
* Remodelarea casei este ca un curs intensiv pentru menținerea și dezvoltarea unei relații, fiind un bun prilej de a descoperi lucruri inedite unul despre celălalt, sau chiar, dacă sunteți făcuți unul pentru celălalt. În tot acest proces sunt implicate sume mari de bani, dar și ego-ul fiecăruia, preferințele personale, vise din copilărie, stresul ridicat, colaborarea forțată – și lista poate continua.
* Amenajarea interioară în cuplu este ca un fel de test final pentru relația dvs. actuală sau pentru ceea ce ar putea deveni aceasta. Remodelarea locuinței, ca de altfel abordarea oricărei activități majore în cuplu, aduce dileme care mai de care mai contradictorii. Este o dovadă a universalității creierului emoțional. Cele mai multe cupluri găsesc procesul de renovare, decorare sau de construire a unei locuințe ca pe o distracție satisfăcătoare, dar care, inadecvat abordată, poate fi frustrantă, plină de obstacole și dificilă.
Cum să abordați planificarea proiectului de amenajare
* Lăsați deoparte, măcar pentru un timp, problemele ce vă apasă, și permiteți și celuilalt să-și exprime opinia – acesta este sfatul psihologilor privit ca o modalitate de a face față provocărilor renovării în cuplu. Aproape toate cuplurile raportează discordanțe semnificative în timp ce se decid asupra stilului, designului, produselor, materialelor și a finisajelor ce vor compune proiectul lor.
* Comunicarea între parteneri este o altă provocare, întrucât cei mai mulți oameni se simt răniți sau dați la o parte atunci când nu sunt înțeleși. Aceasta este cea mai mare provocare a unei relații, care se poate răsfrânge inclusiv asupra unui proiect de renovare. Cel mai bun mod de a rezolva această problemă este compromisul. Psihologii susțin că a vă așeza pentru câteva momente la masă și a trece în revistă câteva imagini sau fotografii cu alte proiecte de amenajări vă va ajută să înțelegeți ce îi place celuilalt și să ajungeți la niște concluzii clare cu privire la stil și design, alegeri ce pot preveni dezacordurile de mai târziu.
* Un alt exercițiu foarte eficient este ca fiecare persoană să scrie pe o foaie 10 idei sau dorințe pe care le are în ceea ce privește chestiunea renovării și apoi să o înmâneze celuilat. Apoi, fiecare persoană se va uita pe foaia „contracandidatului” și va încercui lucrurile similare, le va sublinia pe cele la care se poate ajunge la un compromis și le va tăia pe cele care li se par total nepotrivite.
* Uneori oamenilor le poate plăcea același lucru, dar se întâmplă să îl prezinte persoanei de lângă ei într-o manieră atât de crudă, încât se ajunge la un dezacord. Oamenii nu știu să explice, încearcă să-și impună punctul de vedere și în mod cert intră în ofensivă. De foarte multe ori, bărbații și femeile, pur și simplu, vorbesc limbi diferite. Drept urmare, banalul fapt de a ne nota câteva idei pe o coală de hârtie ar putea fi răspunsul la această mare problemă, cu care fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață – lipsa unei comunicări adecvate.
Cele mai mari provocări ale proiectului de amenajare
* Cea mai frecventă provocare căreia cuplurile trebuie să-i facă față pe măsură ce proiectul de renovare avansează este să rămână calmi, liniștiți, stăpâni pe situație și cumpăniți.
* O altă mare provocare este să fie flexibili cu privire la condițiile de trai. De exemplu, dacă stați în casă în timpul renovării, este absolut necesar să vă obișnuiți să faceți cafeaua sau să pregătiți și să luați cina în altă cameră decât bucătăria. Sau, în cazul băii, pot interveni discuții cu privire la îmbrăcat, spălat, machiat, coafat, aspecte pe care poate un bărbat nu le poate înțelege chiar atât de ușor.
* Diferențele dintre indivizi în ceea ce privește stilul de management al proiectului este un alt punct dureros. În timp ce o persoană poate trăi la fel de bine și în mizeria aferentă unui astfel de proiect, celălalt nu o poate suporta.Sau, o jumătate a cuplului este răbdătoare și poate aștepta și o lună finalizarea proiectului, în timp ce cealaltă jumătate ar vrea ca tot deranjul să se termine cât mai repede.
* Dacă vă înhămați la un proiect de o asemenea anvergură trebuie să fiți din start conștienți de toate neajunsurile pe care le implică acesta și să fiți înțelegători, blânzi, binevoitori și răbdători. Altminteri, divergențele vor apărea la fiecare pas, iar cuplul se poate chiar destrăma, practic, de la o nimica toată.
Șlefuiți-vă abilitățile de negociere
* Dvs. și partenerul de viață veți lua mii de decizii împreună, însă odată ce intervine o discuție, trebuie să înceapă și negocierile. Cuplul va negocia asupra a ceea ce ar trebui să fie soluția finală sau decizia. Este important ca fiecare persoană să aibă abilitățile de negociere corecte și potrivite. Cele mai multe cupluri încep prin a discuta definirea problemei, iar acest lucru nu aduce niciun beneficiu.
* Cheia este de a conveni asupra a ceea ce nu vă convine. Dacă nu sunteți de acord cu felul în care arată sufrageria, nu arătați cu degetul spre nimeni. Este esențial pentru o negociere de succes! În loc să spuneți: „Ești atât de zgârcit că nu vrei să cheltuim niciun ban pe renovare”, încercați varianta „Se pare să nu suntem de acord asupra bugetului pentru reamenajare.” Într-adevăr, poate suna mult mai ușor de citit decât de făcut, dar aceasta este doar structura care poate ajuta majoritatea cuplurilor. Nu veți ajunge nicăieri dacă discuția degenerează într-o clevetire continuă și o împroșcare cu noroi rușinoasă. În acest moment al vieții voastre aveți nevoie de cu totul altceva!
* În ciuda neînțelegerilor și a provocărilor, majoritatea proprietarilor de locuințe ar trebui să aibă aceleași trei gânduri despre relația lor în timpul proiectului de amenajare: „Facem o echipă grozavă!”, „Mă bucur că sunt aici cu tine!” și „Dacă trecem peste asta, putem trece peste orice!”, aceasta din urmă fiind deosebit de grăitoare.
* Chiar dacă amenajarea este privită ca o provocare, acest proces poate consolida relația de cuplu, dacă este abordată corect. Mulți oameni au constatat chiar că, după finalizarea unui astfel de proiect, petrec mai mult timp acasă, împreună cu soțul sau soția, iar marea majoritate a oamenilor se simt mai confortabil, mai fericiți și mai organizați atunci când pășesc pragul casei.
* Toți cei care au trecut prin acest proces susțin că rezultatul proiectului a meritat tot efortul. De fiecare dată când o să vă plimbați prin camera pe care ați amenajat-o împreună, o să vă aduceți aminte de succesul proiectului, care reprezintă, de fapt, succesul relației dvs. Nu va fi deloc ușor, dar un astfel de plan de renovare vă poate da certitudinea că sunteți sau nu cu persoana potrivită. Vă va supune căsnicia sau relația la un test foarte important și vă va lăsa să înțelegeți cât de bine lucrați împreună.
NU vă lăsați pradă stresului
* Când un proiect de anvergură presupune investiții majore – de timp, bani, speranțe și vise – acel proiect se poate transforma într-o situație extrem de stresantă.Dacă ați planificat vreodată o nuntă (a dvs. sau a cuiva din familie), sunteți obsedat ca botezul copilului să iasă perfect sau vă plănuiți vacanța până la cel mai mic detaliu cu multe luni înainte, atunci s-ar putea să aveți oarecum idee despre ce anume presupune un proiect de remodelare și ce anume poate atrage după sine.
* Veți avea nevoie, așadar, de câteva trucuri care să vă ajute la gestionarea stresului inevitabil. Mulți oameni consideră că a comunica cu prietenii și familia le va fi de mare ajutor. Alții se simt mai bine ieșind din casă și petrecând ceva timp singuri. Îmbrățișările, laudele și afecțiunea pot fi și ele modalități eficiente prin care veți fi capabili să gestionați mai bine stresul legat de remodelarea locuinței.
* Orice ați face, rezervați-vă timp pentru relaxare! Nu puteți trăi într-un continuu du-te-vino. Nu ezitați ca pe parcursul proiectului de amenajare să vă mai și destindeți, așa cum știți voi mai bine. Luați-vă o pauză de o zi sau două și plecați la munte sau la mare, chiar dacă acest lucru vă poate da, probabil, bugetul peste cap. Cel puțin, vă veți întoarce mult mai dornici de muncă și, cine știe, poate chiar cu idei mai bune. Dacă aveți nevoie de spațiu, puteți părăsi fizic apartamentul pentru câteva ore pentru a vă bucura de împrejurimi. Explorați magazinele locale, citiți un ziar pe o bancă în parc sau, pur și simplu, faceți o plimbare. Alternativ, un animal de companie poate ajuta la reducerea stresului și la „promovarea” afecțiunii familiale.
Decizii finale
* Psihoterapeuții și consilierii în probleme familiale ne sfătuiesc ca, atunci când un cuplu dorește să-și renoveze locuința, să ia două decizii extrem de importante, care, spun ei, îi vor scuti de 99% din toate neînțelegerile posibile:
– Prima ar fi să se decidă asupra bugetului. Potrivit unui sondaj, aceasta este unul dintre cele mai frecvente motive de ceartă. Hotărâți-vă asupra a ceea ce vă puteți permite, cădeți de comun acord și respectați bugetul inițial cu sfințenie.Dacă, totuși, apare vreo noutate în timpul renovării, care necesită o sumă suplimentară de bani, discutați cu partenerul înainte de a lua o decizie.
– Al doilea aspect extrem de important este împărțirea procesului de luare a deciziilor. Cu toate că ambii parteneri au propriile opinii asupra anumitor chestiuni, doar unul va avea ultimul cuvânt de spus. Așadar, stabiliți de comun acord la ce anume vă pricepeți cel mai bine și fiți cel care preia frâiele acelei părți a proiectului. Știm cu toții că femeile stau mai bine la partea estetică, în timp ce bărbații sunt neîntrecuți la partea practică. Nu faceți, însă, nimic din ce știți că l-ar putea supăra pe partener și consultați-l în permanență, chiar dacă dvs. sunteți decidentul. Nu cheltuiți fără asentimentul celuilalt și nu cumpărați nimic fără să vă sfătuiți înainte. Și, mai presus de orice, nu vă lăfăiți în suma de bani alocată de la bun început.
* Un alt lucru foarte important este ca, în designul interior al apartamentelor pentru cupluri, pe lângă sentimentul de confort și împlinire al celor doi parteneri, să fie avută permanent în vedere și eventualitatea apariției unui bebeluș, astfel încât să nu fiți nevoiți să aduceți niște schimbări majore întregii amenajări odată cu aflarea marii vești.
Decorarea dormitorului
Decorarea unui dormitor care să reflecte personalitățile ambilor parteneri este, poate, una dintre cele mai dificile misiuni. Fie că este vorba de decizii cu privire la culoarea pereților, la selectarea unei piese de artă sau la achiziționarea primei piese de mobilier, aceasta se poate transforma rapid dintr-o discuție plăcută sau o hoinăreală nevinovată prin magazine, într-o dezbatere complexă, o discuție interminabilă și chiar, o ceartă în toată regula. Cu toate acestea, crearea unui aspect confortabil „de ambele părți” nu trebuie să se transforme într-o adevărată luptă. Nu lăsați ambiția sau propriul gust să vă strice toată distracția! Cel mai bine ar fi să luați lucrurile cu calm și răbdare și să vă gândiți (mai ales, noi, femeile) că și celălalt are dreptul de a-și exprima o părere. Aici nu au ce căuta orgoliul și suficiența!
* Păstrați o culoare neutră a pereților – Mențineți o nuanță senină și neutră. Verdele și albastrul funcționează bine cu o varietate de obiecte de mobilier neutre și texturi naturale. Dacă nu ajungeți la un consens în privința celor două culori menționate, cel mai indicat ar fi să optați pentru bej, alb sau un gri foarte deschis. Designul dormitorului matrimonial implică crearea unei atmosfere de pace și relaxare, așadar nu ar trebui să alegeți culori agresive. În camerele de dimensiuni mici este mai bine să preferați culori luminoase, astfel camera va părea mai spațioasă. Acordați prioritate nuanțelor de albastru, bej și verde deschis. Tonurile galbene sau nisipii vor adăuga confort și căldură unei camere prea răcoroase, iar tonurile de lavandă, bej și albastru vor aduce răcoarea mult dorită într-o cameră prea călduroasă. Culorile maro și negru sunt adesea folosite în designul interior al dormitorului matrimonial, dar nu supraîncărcați încăperea cu piese în astfel de nuanțe. Dacă, totuși, o veți face, selectați textile și obiecte decorative în nuanțe contrastante.
* Combinați mai multe stiluri – Decizia de a decora un spațiu comun poate crea destul de multe dispute. Poate că unul dintre parteneri este un fan înrăit al stilului clasic, iar celălalt iubește designul scandinav sau pe cel modern. Evident că nu orice îmbinare de stiluri va funcționa, însă trucul este să fiți selectivi cu privire la ceea ce hotărâți să aduceți în micul dvs. spațiu. Anumite stiluri pot lucra bine împreună, creând un aspect eclectic, atâta timp cât alegeți modele și culori care interacționează cu succes. Cel mai fericit scenariu este cel în care partenerul dvs. nu este interesat de decorarea apartamentului, caz în care puteți adopta orice stil doriți, cu condiția ca rezultatul să fie unul pe măsura așteptărilor. Un alt scenariu fericit (însă mai puțin plauzibil, întrucât nu poți fi niciodată întru totul de acord cu cineva) ar fi să aveți interese și gusturi comune, și atunci lucrurile se vor rezolva, practic, de la sine. Deși este extrem de plăcut să fiți interesați de aceleași lucruri, menținerea unor zone separate de partenerul de viață poate, în realitate, să ajute relația de cuplu. Dacă doriți să aduceți un strop de originalitate dormitorului, în funcție de stilul ales, puteți utiliza autocolante decorative și tapete cu modele grafice pe pereți, vaze decorative, coșuri de răchită, statuete sau piese interesante pentru stocarea diferitelor obiecte (cutii, cufere, lăzi, taburete cu capac, etc). În decorarea camerei, este important ca elementele de interior și cele de decor să fie în deplină armonie, altfel va persista sentimentul de spațiu aglomerat.
* Folosiți podele din lemn de esență tare – Cu toate că este mai mult o opțiune masculină, lemnul de esență tare este ușor de curățat și întreținut, nu se decolorează (așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul covoarelor), iar dacă doriți cu tot dinadinsul, puteți oricând să acoperiți podeaua cu o carpetă, o blăniță sau orice vă face să vă simțiți confortabil. În cazul în care alegeți să utilizați un covor, nuanțele neutre sunt cele mai potrivite. Dungile ton-sur-ton sau un model grafic elegant adaugă interes oricărei încăperi „comune”. Covorul trebuie să fie cât mai simplu și de bun gust, nu cu înflorituri, fluturași, buline și alte accente pline de grație și gingășie.
* Cumpărați un pat tapițat – Luați serios în considerare achiziția unui pat cu tăblie capitonată adaptată stilului general de design, adică mai simplă pentru o temă contemporană sau ceva mai încărcată pentru un stil mai complex. Acest lucru vă oferă confortul deplin, fără a fi nici prea feminin, nici prea masculin. În funcție de amenajare și de designul încăperii, tăbliile tapițate pot fi așezate la nivelul solului, pe picioare sau pot fi suspendate pe perete. Indiferent ce pat alegeți, o tăblie de pat cât mai mare va da impresia de grandoare în dormitorul dvs. și va atrage cu adevărat atenția asupra patului. În plus, este recomandat să dormiți într-un pat cu o tăblie cât mai mare, pentru că astfel vă veți simți protejați în timpul nopții și veți dormi mult mai bine. Cel mai bine este să plasați patul în centrul camerei, cu tăblia spre unul dintre pereți, întrucât este important ca ambii parteneri să aibă acces la locul de odihnă, din părți independente. În general, în dormitoare nu se recomandă folosirea rafturilor deschise atârnate pe pereți, în special deasupra patului, pentru că aglomerează inutil spațiul, dar nici plasarea unor piese masive de mobilier în perimetrul din jurul patului, întrucât, se pare, că acest lucru vă va deprecia în timp personalitatea.
* Nu exagerați cu pernele … – Acestea sunt o modalitate foarte bună de a adăuga culoare și personalitate unui spațiu, însă, este foarte ușor să întreceți măsura. Așadar, decorați patul cu un pic de reținere și păstrați doar pernele de accent preferate. Acordați o atenție deosebită textilelor! Ar fi de dorit să utilizați țesături naturale, pentru că sănătatea membrilor familiei depinde de ele. Nuanțele acestora trebuie alese în funcție de culoarea generală a camerei. Ar fi recomandat să alegeți combinații de negru, alb și roșu sau vișiniu.
* … Și nici cu mobilierul – Într-un dormitor ideal pentru un cuplu nu ar trebui să se găsească prea multe piese de mobilier. Un dulap, un dressing, două noptiere sau mese consolă și o masă de toaletă (sau o comodă) pot fi plasate în această cameră „comună”, dacă și spațiul permite acest lucru. În plus, un dulap încastrat (sau construit pe comandă) se potrivește mult mai bine unui dormitor matrionial, decât un dulap mobil, întrucât mobila încorporată nu va părea foarte masivă și greoaie. Alegeți împreună piesele noi de mobilier! Dacă nu aveți mobilier potrivit și decideți să cumpărați piese noi, alegeți-le numai împreună. Acest lucru încurajează sentimentul de egalitate în relația de cuplu și de proprietate asupra spațiului dvs. Gândiți-vă la scopul dorit și la stilul pe care îl alegeți.
* Recurgeți la finisaje mai puțin reflectorizante – Culoarea este întotdeauna ceva personal. Decizia cu privire la culorile de accent pentru accesoriile dormitorului se poate transforma într-o altă dezbatere, așa că, evitați-o. Optați pentru finisaje metalice sau lăcuite, mai ales în cazul decorațiunilor mai scumpe, dar și pentru lămpi de birou, de noptiere și de podea. Un alt element care nu poate fi refuzat de niciunul din parteneri este un tablou supradimensionat deasupra patului. Aveți grijă, însă, să reprezinte arta abstractă. Un peisaj cu multe flori, păsări sau animale poate fi prea feminin, iar un portret poate isca discuții. Așadar, alegeți calea de mijloc, dar folosiți, pe cât posibil, modele unice. O mare importanță în aranjarea mobilierului și a decorațiunilor ar trebui să o aibă și amplasarea oglinzilor, astfel încât, în timpul somnului, suprafețele acestora să nu se reflecte în ele. Acest lucru afectează în mod negativ starea de sănătate a partenerilor. Prin urmare, ușile dulapului nu ar trebui să aibă oglinzi, iar masa de toaletă nu ar trebui să se reflecte în geam. Oglinzile pot fi instalate în dormitor, însă, numai pe peretele de deasupra tăbliei sau cât mai departe de suprafețele reflectorizante.
* Planificați spații de depozitare separate – Asigurați-vă că fiecare are suficient spațiu de stocare lângă pat. Un coș, un birou mai mic de fiecare parte a patului și/sau două noptiere pot crea exact spațiul de stocare adecvat pentru a păstra încăperea curată, dar și sentimentul unui dormitor liniștit și senin. Când locuiți în spații mici și adunate, elementele inutile își vor face apariția cât ați clipi. Utilizați soluții inteligente, cum ar fi paturi, comode și noptiere cu sertare și dulapuri încorporate. Ba chiar, indicat ar fi, ca în momentul în care achiziționați o piesă de mobilier, spațiul suplimentar de stocare să fie criteriul esențial. Puteți încerca și o provocare minimalistă în care să scăpați de câte un element inutil în fiecare săptămână sau, măcar o dată pe lună, care să aparțină, pe rând, fiecăruia dintre parteneri. Atenție, însă, nu aruncați obiectele partenerului dvs. fără a cere, în prealabil, permisiunea acestuia!
* Acordați-vă timp – Dacă spațiul vă permite, aranjați o zonă de relaxare în dormitor, unde puteți citi o carte sau puteți răsfoi o revistă înainte de culcare. Amplasați o canapeluță, un fotoliu sau o băncuță (de preferat lângă fereastră), o lampă de podea și o măsuță, sau un scaun plat fără spătar pe post de masă, și treaba este ca și rezolvată. Rețineți: locul televizorului, al computerului sau al laptopului nu este în dormitorul matrimonial, ci în camera de zi sau și mai bine, în cazul calculatorului, într-un birou special amenajat. Se pare că prezența lor duce la apariția unor interese diferite ale cuplului și a decalajului din relație. Lipsa acestor elemente vă va da prilejul să vorbiți în liniște despre alte și alte planuri, adică să aveți timp pentru voi.
* Alegeți decorațiuni cu însemnătate comună – Decorarea pereților cu obiecte pe care ambii parteneri să le îndrăgească poate fi o adevărată provocare, așa că mergeți pe elemente semnificative, cum ar fi o fotografie cu voi doi sau o hartă cu piuneze colorate care să indice exact locurile prin care ați călătorit împreună. Utilizați fotografii de la nuntă, din luna de miere sau de la alte momente speciale petrecute împreună, pentru a retrăi zilnic aceste clipe speciale. Acestea vă vor aminti cum dragostea dvs. a înflorit și s-a dezvoltat pe parcursul anilor.
* Încercați să împăcați toate așteptările – Unuia dintre voi îi este mereu cald, iar celălalt vrea întotdeauna răcoare. Rezolvați problema prin adăugarea în designul dormitorului a unui ventilator elegant și funcțional (cu telecomandă!). Alegeți lenjerii de pat în culori solide, de înaltă calitate. Amestecați tonurile și texturile pentru a menține un aspect general strălucitor, armonios și echilibrat. Și plasarea mobilierului trebuie să fie luată în discuție cu mare atenție de ambii parteneri. Înainte de poziționarea propriu-zisă, faceți un plan pe pardoseală și descoperiți unde se potrivește cel mai bine fiecare piesă. Chiar dacă v-ar plăcea ca patul să stea nestigherit într-un colț mai retras sau ați dori o canapea la capătul patului, acest lucru este redus strict la preferințele personale. Discutați argumentele pro și contra de plasare a fiecărei piese de mobilier împreună cu partenerul dvs. și încercați să cădeți de comun acord, fără a face prea mare vâlvă cu propriile variante.
* Utilizați lumini duble – În amenajarea unui dormitor pentru gusturi diferite nu este nicidecum vorba despre compromiterea stilului, ci pur și simplu despre grija (permanentă) ca spațiul respectiv să corespundă și să-și îndeplinească funcția pentru ambii parteneri în toate cele trei momente importante ale zilei – dimineață, prânz și seară. În acest sens, câte o sursă de lumină pe ambele părți ale patului, astfel încât fiecare să-și poată vedea nestingherit de sarcinile sau de hobby-urile ceva mai târzii (în noapte), este o idee excelentă. Este foarte important să vă gândiți la iluminatul din dormitor. Dacă nu există suficientă lumină naturală, nici chiar în timpul zilei, trebuie să adoptați, pe lângă o lustră (sau aplice de tavan), și câteva surse locale de iluminat cum ar fi: lămpile de podea, de noptieră, sau lămpile de perete. Mai mult decât atât, pentru sursele de iluminat suplimentare este mai bine să alegeți lămpi cu înveliș mat sau cu abajururi. Pentru a crea o atmosferă romantică, puteți adăuga lumânări parfumate, fără să uitați o clipă de riscul incendiilor.
* Acordați o atenție deosebită mirosului – Mirosul, acest simț prin care organismul percepe proprietățile unor substanțe, venind în contact cu particulele volatile degajate de acestea, este primul lucru pe care îl sesizăm în orice situație. Tot mirosul este vinovat de declanşarea plăcerii, a bunei dispoziţii, a emoţiilor şi amintirilor. Poate nu știați, dar oamenii îşi pot aminti mirosurile cu o acurateţe de 65% chiar şi după un an, în timp ce memoria vizuală funcţionează la un nivel de 50% după doar trei luni. Totul poate fi catalogat în funcție de miros, mai ales spațiul în care locuim. Toate mirosurile neplăcute pot pătrunde și chiar persista pentru zile sau săptămâni întregi, invadând în cele din urmă pereții, covoarele, perdelele, lenjeria și mobilierul. Nici elementele scumpe și nici designul unic nu vor şterge impresia negativă a mirosului neplăcut dintr-o locuinţă. Menținerea curățeniei și a ordinii duce implicit la un spațiu plăcut odorizat. Aspirarea regulată și ștergerea prafului ar trebui să fie suficiente, însă, luați în considerare și deschiderea regulată a ferestrelor, atunci când este necesar, și achiziționarea unui purificator de aer. Florile proaspete ajută întotdeauna la eliminarea mirosurilor, iar lumânările parfumate le pot masca temporar. Lenjeria de pat și/sau tapiseria ar trebui spălate în mod regulat. Perdelele, de asemenea, ar trebui curățate temeinic, cel puțin o dată la 3-4 luni. Pulverizați spray-uri parfumate pe rufe (lenjerii de pat, prosoape, etc) și haine pentru mirosuri răcoritoare sau folosiți un ghemotoc de vată de bumbac înmuiat în parfumul preferat pe care să îl rătăciți printre haine. Adierea unui miros plăcut este și un mod inedit de calmare și liniștire. În același mod, sprayurile de corp vă pot ajuta să mirosiți întotdeauna proaspăt și chiar să vă „îndulciți” timpul petrecut împreună.
* Stabiliți niște reguli clare – Problemele apar atunci când cuplurile nu răspund așteptărilor cu privire la cum va arăta viața lor împreună. Poate că unul dintre voi are niște standarde superioare sau poate vă așteptați la mai multă atenție din partea partenerului. Oricare ar fi năzuințele personale, este important să știți ce nu tolerați și ce nu vă place să facă cel de lângă dvs. Încercați să faceți compromisuri în privința preferințelor, dar să fiți persistenți în alegerile făcute. Nici unul nu poate schimba comportamentul partenerului, dar este necesară o analiză sau o trecere în revistă cu privire la ceea ce este sau nu permis de ambele părți. Una este ca partenerul(a) să uite din greșeală câteva vase murdare în chiuvetă și cu totul altceva să refuze categoric să ajute la curățenie, lucru care nu trebuie aceptat.
Cele mai potrivite culori pentru dormitor
Psihologii au descoperit că perechile care au dormitoarele amenajate în tonuri calde sunt mai active decât cuplurile cu dormitoare decorate în nuanțe reci. Mai precis, un dormitor amenajat în nuanțe aurii, de exemplu, stimulează și înlesnește comunicarea între cei doi parteneri, iar unul amenajat în nuanțe de roșu sau violet contribuie la menținerea pasiunii în viața de cuplu. Mai puțin atrași unul de celălalt sunt partenerii care se odihnesc într-un dormitor decorat în tonuri de roz și bleu, chiar dacă se bucură de un somn mai odihnitor. Nuanțele reci (bleu, albastru, verde etc.), după cum le divulgă chiar numele, aduc răceală în viața de cuplu, iar dormitoarele amenajate în culori închise (wenge, negru, ciocolatiu sau gri) aparțin cuplurilor care nu au nicio șansă de supraviețuire pe termen lung, au mai descoperit psihologii.
* Dormitorul amenajat în nuanțe de violet – Această culoare plină de mister este recomandată cuplurilor care simt că viața lor intimă a devenit monotonă și lipsită de diversitate. Psihologii susțin că violetul și nuanțele lui au puterea de a scoate la iveală cele mai intime și ascunse fantezii ale celor doi parteneri, făcându-i pe cei doi să găsească curajul necesar pentru a le pune în aplicare.
* Culoarea roșie în decorul dormitorului – Simbol al pasiunii prin definiție, culoarea roșie și nuanțele sale vă pot ajuta să reaprindeți scânteia în viața de cuplu. Un covoraș, un set de perdele sau draperii, câteva pernuțe decorative într-o nuanță aprinsă de roșu, plasate strategic în dormitor, își vor face efectul cât ai bate din palme, susțin psihologii. Pe de altă parte, dacă ciondănelile sunt la ordinea zilei în relația de cuplu, roșul nu va face decât să stimuleze cheful de ceartă. De asemenea, folosită în cantități prea mari, culoarea roșie poate deveni obositoare. Pentru un somn odihnitor, psihologii recomandă să nu abuzăm de roșu în dormitor și să-l folosim doar în calitate de accent cromatic.
* Portocaliul, recomandat în dormitoarele cuplurilor tinere – În opinia psihologilor, tinerii se simt mult mai confortabil și mai încrezători în încăperi viu colorate. De aceea, cuplurile tinere, care nu au trecut încă pragul vârstei de 30 de ani, pot alege să-și decoreze dormitorul în nuanțe vesele de portocaliu. Această culoare dinamică și plină de viață se asortează perfect cu pofta de viață a tinerilor, contribuind, totodată, la dezvoltarea relației de prietenie, atât de necesară într-un cuplu. Pe de altă parte, nuanțele stridente de orange îi pot irita pe cei trecuți de prima tinerețe. Cărămiziul, o nuanță mai caldă și mai potolită de portocaliu, îi îndeamnă pe parteneri să aibă răbdare și să învețe să cedeze unul în fața celuilalt.
* Dormitorul albastru pentru firile creative – Dormitorul amenajat în alb și bleu sau alb și albastru este recomandarea psihologilor pentru persoanele care depun efort intelectual. Albastrul și nuanțele lui ajută la golirea creierului de toate gândurile de peste zi, contribuind astfel la o vădită relaxare psihică. Folosirea exclusivă a albastrului și a nuanțelor lui în amenajarea dormitorului va duce la răcirea relației dintre cei doi parteneri. Din acest motiv, psihologii recomandă completarea decorului cu câteva accesorii de culoare roșie, care vor menține aprinsă pasiunea în cuplu: o comoda, un fotoliu, un covoraș sau două veioze, de exemplu.
* Dormitorul amenajat în culoarea verde îmbie la relaxare – Psihologii susțin că cea mai relaxantă culoare a spectrului cromatic, pentru toate categoriile de persoane, este verdele. Un dormitor decorat în nuanțe de verde va contribui la relaxare și la obținerea unui somn odihnitor. Verdele și nuanțele lui sunt recomandate mai ales sportivilor și persoanelor care depun efort fizic intens, prin prisma meseriei. Folosit în decorul pereților, în nuanța perdelelor și a draperiilor sau chiar a lenjeriei de pat, verdele stimulează descătușarea fanteziilor. Într-un dormitor verde veți găsi pacea îndelung așteptată, vă veți relaxa și, în consecință, veți simți că întineriți. Atmosfera camerei dominate de culoarea verde nu numai că vă va relaxa, dar va contribui la o activitate mintală productivă. Avantajul adoptării acestei culori în dormitorul matrimonial, în plus față de celelalte culori, este versatilitatea sa și faptul că se potrivește cu majoritatea stilurilor de design interior: clasic, modern, rustic, vintage sau minimalist.
Autor: Alina Andrei, RADOR
http://www.hgtv.com/design/rooms/bedrooms/decorating-the-bedroom-as-a-couple-pictures
https://doc.ro/lifestyle/dormitorul-matrimonial-design-si-remedii-pentru-imbunatatirea-relatiei
http://www.houzz.com/ideabooks/60979887
https://www.efamilia.ro/casa/dormitorul-matrimonial-o-oaza-de-liniste/