Anul trecut a fost cel mai rău pentru industria militară croată din ultimii cinci sau chiar mai mulți ani. Conform raportului anual privind exportul și importul de mărfuri militare și muniții non-militare în scop comercial, care a fost prezentat joi guvernului de ministrul croat al economiei, Darko Horvat, industria militară din această ţară a exportat asemenea mărfuri şi echipamente militare doar în valoare de 493 milioane kuna.
Față de anul 2018, exporturile lor s-au redus la jumătate, iar în comparație cu recordul din 2016, când Croația a exportat arme în valoare de aproape 1,7 miliarde kuna, rezultatul este de trei ori și jumătate mai rău, scrie cotidianul „Večernji list”.
Raportul este întotdeauna secret, deoarece numele producătorilor și tipurile de produse nu sunt menționate, dar până acum exporturile de arme croate au depins întotdeauna de afacerile și vânzările gigantului HS Produkt din Karlovac, care produce mai mult de jumătate din exporturile totale de arme croate.
Așa s-a întâmplat și în anul record 2016, când Croația a exportat arme în valoare de 224 de milioane de euro, în principal pentru că Karlovac a vândut 575 de mii de pistoale în Statele Unite în acel an, ceea ce a făcut chiar ca cel de-al treilea mare furnizor de pistoale către Statele Unite să fie Croația. Un astfel de succes s-a bazat atunci pe teama cetățenilor americani care se așteptau ca președintele de atunci, Barack Obama, să îngreuneze în mod semnificativ procurarea armelor, scrie cotidianul. De îndată ce Donald Trump a ajuns la cârma SUA, a existat o scădere semnificativă a cererii, iar vânzările au scăzut cu 20%.
Această tendință este bine cunoscută firmei HS Produkt, pentru că atunci când Statele Unite au un președinte republican vinde mult mai puține arme decât atunci când se află în fruntea statului un democrat, astfel că şi anul 2019 a fost un an prost.
Președintele Consiliului de administrație al HS Produkt, Željko Pavlin, confirmă că cifra de afaceri, comparativ cu anul 2018, a fost mai mult decât înjumătăţită, însumând doar 340 milioane kuna, în timp ce pentru comparație în 2016 a fost de 921 milioane kuna.
„Din fericire, în anul 2020 producția de pistoale a crescut atât de mult, încât probabil încă din iulie vom obține un rezultat mai bun decât anul trecut”, susţine Pavlin.
Scăderea cererii de arme nu este însă legată exclusiv de produsele HS Produkt. În anii în care Croația a exportat de peste 200 de milioane de euro, o parte semnificativă s-a referit și la exportul așa-numitelor „arme fără perspectivă”, în spatele cărora se ascund exporturi către Iordania și Arabia Saudită, cu un acord cu Statele Unite, scrie ziarul. În plus, în aceleaşi ţări s-au exportat tunuri antitanc, rachete pentru VBR (Vehicule Blindee de Reconnaissance – n.r.) și lansatoare de grenade de mână, toate împreună cu o valoare anuală de 20 până la 80 de milioane de dolari. În 2019 nu au fost asemenea exporturi./ciliu/pvelisar
(www.b92.net – 30 mai)