Ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, a calificat țara drept „una dintre cele mai curjoase din estul Europei“ în privința eforturilor sale de a reduce nivelul ridicat al corupției.
Dl Noble a făcut această declarație cu ocazia unui eveniment menit să marcheze împlinirea a 15 ani de la înființarea Direcției Naționale Anticorupţie (DNA), care, potrivit afirmațiilor sale, a fost “prima structură menită să creeze și să aplice pornind de la zero un întreg set de inițiative împotriva corupției“.
El a menționat verdictul din data de 5 mai al Curții Europene pentru Drepturile Omului cu privire la fostul procuror-șef al acestei instituții, Laura Codruța Kövesi, care, potrivit declarațiilor ambasadorului, a fost revocată pe nedrept în anul 2018.
“Acest caz va rămâne un punct de referință pentru orice persoană implicată în lupta împotriva corupției, nu doar în România, ci și în alte țări care se confruntă cu această probemă“, a adăugat dl Noble.
Numirea dnei Kövesi ca șefă a DNA în 2013 a făcut ca, în România, lupta împotriva corupției să devină o prioritate. În aprile, dna Kövesi, care acum este șefa Biroului Procuraturii Publice a UE (EPPO), a fost declarată de Emerging Europe ca fiind Personalitatea Publică a Anului. Pe parcursul celor cinci ani ai săi de mandat, ea a gestionat punerea sub acuzare a mii de politicieni corupți. O serie de primari, parlamentari și chiar foști premieri au fost găsiți vinovați de corupție, fiind condamnați la închisoare în timpul mandatului său.
În cele din urmă, dna Kövesi a fost revocată în 2018 – cu doar câteva luni înaintea încheierii celui de-al doilea mandat al său ca șefă a DNA – de către guvernul social-democrat de atunci, care de multă vreme o considera drept un ghimpe în calea sa, și la câteva săptămâni după ce liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare pentru abuz în serviciu.
“În România, lupta împotriva corupției nu a fost ușoară întotdeauna și, de câteva ori, Uniunea Europeană s-a arătat critică față de România din cauza lipsei de progrese în domeniu, dar sunt sigur că, prin eforturile continue și eficiente ale unor oameni hotărâți, România își va atinge obiectivul de a deveni o țară în care statul de drept să fie un principiu de bază și în care corupția să nu afecteze instituțiile statului și, inerent, oamenii“, a mai spus dl Noble.
Ambasadorul Regatului Unit a evidențiat totodată fructuoasa colaborare dintre DNA și Ambasada Regatului Unit, care, potrivit declarațiilor sale, a contribuit “la eforturile de întărire a instituției și a specializării acesteia în privința prevenirii și combaterii corupției și în promovarea integrității”.
EMERGING EUROPE (Marea Britanie), 1 iunie 2020
Traducerea: Alexandru Danga