Presa internațională continuă să se concentreze pe criza coronavirusului, cu accent pe cele mai recente evoluții. Odată cu venirea verii, tot mai multe țări anunță o relaxare a restricțiilor, cu scopul de a da o gură de oxigen turismului, sector grav afectat de măsurile de combatere a coronavirusului. După ce Grecia, Bulgaria și Turcia și-au precizat planurile care îi privesc pe turiști, a venit rândul Italiei, o altă țară care obține venituri importante din acest sector, să anunțe redeschiderea granițelor dar și faptul că turiștii nu vor fi nevoiți să stea în carantină, scrie Il Fatto Quotidiano. “Italia revine la viața de dinainte de virus. De miercuri se poate circula liber în toată Italia. Frontierele regionale – inclusiv ale celor mai afectate teritorii – se redeschid fără nicio restricție. Turiștii care sosesc în Italia din străinătate nu vor mai avea obligația de a petrece o perioadă în carantină. Teoretic, sunt permise călătoriile către și dinspre statele membre ale UE, Regatul Unit, Irlanda și Monaco. Dar, de fapt, nu toate țările europene își redeschid imediat frontierele (precum Austria, care așteaptă 15 iunie) sau le redeschid cu obligația de carantină pentru cei care sosesc din anumite zone din nordul Italiei (cum ar fi Grecia)“, mai precizează Il Fatto Quotidiano. Iar Euronews comentează că în Italia “există temeri că turiștii ar putea fi descurajați să vină în vizită din cauză că unele țări vecine își mențin restricțiile privind călătoriile dinspre Italia, chiar dacă se deschid spre alte națiuni europene. Elveția plănuiește să își deschidă granițele cu Germania, Franța și Austria pe 15 iunie, dar nu și cu Italia“. Euronews amintește și faptul că țara peninsulară se confruntă cu cea mai gravă recesiune de la cel de al Doilea Război Mondial.
De joi, și Austria își va înceta controalele la frontierele terestre, cu excepția Italiei, la trei luni după ce a luat măsura restricționării circulației, notează Reuters. Ministrul austriac de Externe a precizat că vor fi deschise frontierele și vor fi anulate controlale medicale pentru cetățenii din Germania, Liechtenstein, Elveția, Slovacia, Slovenia, Cehia și Ungaria. “Anunțul Austriei vine la scurt timp după ce Germania a informat că va ridica pe 15 iunie restricția de circulație pentru statele membre ale Uniunii Europene, cât timp nu există restricții de intrare sau carantină la scară largă în acele țări“, mai notează Reuters. Și premierul belgian a anunțat că țara sa va începe pe 8 iunie cea de a treia fază de relaxare a restricțiilor iar pe 15 iunie vor fi deschise frontierele cu țările din Uniunea Europeană, Regatul Unit și celelalte patru state din Spațiul Schengen, arată La Libre Belgique.
În schimb, în Spania, premierul Sanchez a cerut Parlamentului aprobarea pentru o a șasea prelungire a stării de urgență, scrie El Pais. “Starea de urgență va fi extinsă până pe 20 iunie, datorită sprijinului din partea Ciudadanos și a Partidului Naționalist Basc. Premierul s-a confruntat cu o opoziție puternică în Parlament în ceea ce privește prelungirea stării de urgență“, amintește El Pais.
Sub aspect politic, pandemia de coronoavirus marchează și alegerile prezidențiale din Polonia dar și negocierile post-Brexit. Polonezii sunt chemați la urne pe 28 iunie pentru a-și alege președintele, în urma amânării scrutinului programat inițial pentru 10 mai, scrie Bloomberg. “Alegerile sunt văzute drept un test privind răspunsul autorităților la criza coronavirusului. Candidatul partidului Lege și Justiție, actualul președinte Andrzej Duda, conduce în sondajele de opinie dar nu mai beneficiază de sprijinul de 50% necesar pentru a evita un tur doi programat pentru 12 iulie. Un sondaj arată că ar pierde a doua rundă în fața primarului Varșoviei, moderatul Rafal Trzaskowski, sau a independentului Szymon Holownia, un om de televiziune fără experiență politică“, mai comentează Bloomberg.
În Marea Britanie, “Pandemia este folosită ca o acoperire pentru un Brexit fără acord“, titrează The Guardian. Și continuă explicând că “Susținătorii din guvern ai ieșirii cred că actuala criză a coronavirusului va masca dificultățile datorate rupturii de UE. În eșalonul cel mai de sus al guvernului, în loc să încurajeze o abordare mai flexibilă și mai pragmatică, Covid-19 nu a făcut decât să întărească un Brexit fără acord. Guvernul se teme tot mai mult că păstrarea unor strânse legături cu UE ar presupune o contribuție financiară din partea Regatului Unit“.
Și tot The Guardian notează că în China, poluarea atmosferică revine la valorile dinaintea pandemiei, pe fondul reluării activității economice. Potrivit Centrului de Cercetări pentru Energie și Aer Curat, în luna martie, concentrațiile de particule fine și de dioxid de azot scăzuseră cu 34% respectiv 38%. Specialiștii avertizează că și în Europa, gradul de poluare pare să urmeze trendul ascendent al activității economice, mai scrie The Guardian.
Presa internațională urmărește îndeaproape și protestele de amploare din Statele Unite, unde secretarul Apărării a anunțat că este împotriva desfășurării de militari în orașe pentru a-i dispersa pe demonstranți. Citat de The Washington Post, Mark Esper a spus că nu susține scoaterea militarilor activi pe străzi, în locul membrilor Gărzii Naționale. “Anunțul îl pune în contradicție cu președintele Trump, care a amenințat anterior că va trimite trupe în orașele americane“. Făcând un bilanț al celor aproape 10 zile de proteste, CNN informează că au fost făcute peste 9.800 de arestări. “Fenomenul Trump şi-a asigurat deja un loc în istoria politică americană“, scrie Jornal de Noticias, din Portugalia. “Cu siguranță, nu va fi din cele mai bune motive, dar Statele Unite care vor rezulta din trecerea sa pe la Casa Albă vor fi mult diferite de cele pe care le-a moștenit de la Obama. După Trump, vom vedea cu toții dacă ansamblul instituțional american îşi păstrează rolul de manager esențial al mecanismului „checks and balances”, sau dacă erodarea indusă de un președinte care a transformat încălcările într-o doctrină de acțiune a sfârșit prin a se consacra ca factor de disimulare, cu efecte de durată“.
Florin Matei, Agenția de Presă RADOR