Programul IMM Invest a fost îmbunătățit de Guvern, care se declară pregătit să suplimenteze și bugetul alocat, astfel încât în câteva săptămâni să se tripleze numărul companiilor care atrag aceste fonduri. În plus, Executivul a pus la punct un program prin care și companiile mari afectate de criză vor fi sprijinite, după un model asemănător celui pentru IMM-uri.
Reporter: Andrei Șerban – Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a precizat că programul de susţinere a marilor companii are alocat un plafon de 8 miliarde de lei, cu efect de multiplicare în economie de aproape 28 de miliarde de lei și va fi gata în trei săptămâni, maximum lună de zile. Florin Cîţu a explicat ce companii pot să se adreseze acestui program.
Florin Cîţu: Se încadrează în categoria IMM care au cifre de afaceri peste 20 de milioane de lei pe anul 2019 sau se încadrează în categoria întreprinderilor mari și aici am adăugat companii care sunt întreprinderi afiliate sau parteneri care au peste 250 de angajați. Prin acest program cred că am cuprins cam toate companiile din România care pot să aibă acces la aceste credite de finanțare.
Reporter: Guvernul a mai adoptat ieri și o hotărâre, care permite cumpărarea de echipamente noi pentru sistemul național de răspuns în cazuri de dezastre. Suma alocată este de 3,2 miliarde de lei. Ministrul de interne Marcel Vela a oferit câteva exemple.
Marcel Vela: 60 de autospeciale de descarcerare, 33 de centre de comunicații pentru punctele de comandă mobilă medii, o navă multirol, trei șalupe multirol și un centru național de răspuns la dezastre. Sunt prevăzute și un număr de 12 elicoptere.
Reporter: Guvernul a mai aprobat și ajutoare de urgență de peste 500.000 de lei pentru 184 de familii și persoane singure afectate de incendii, inundații sau care au probleme grave de sănătate din județele Argeș, Bacău, Iași, Mureș, Neamț, Olt și Timiș.#HUN/denisse
RRA – 5 iunie