Statele Unite se pregătesc să retragă o parte a militarilor săi care staţionează în Germania, însă guvernul german nu a fost consultat în legătură cu această decizie – a declarat duminică Peter Beyer, însărcinatul executivului federal responsabil de relaţiile transatlantice, în legătură cu informaţiile de presă apărute în SUA. Conform surselor guvernamentale americane citate de The New York Times este vorba despre 9.500 de militari, ceea ce reprezintă aproape o treime din cei 34.000 de soldaţi americani care staţionează în Germania. Peter Beyer în declaraţia sa – care a fost citată de mai multe portaluri de ştiri – a explicat că decizia preşedintelui Donald Trump nu este surprinzătoare, având în vedere evoluţia relaţiilor germano-americane din ultimii ani, însă așa cum a formulat, „este foarte deranjant” faptul că guvernul federal nu a fost informat în nicio formă despre acest plan, despre care şi el a aflat din presă.
Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas a primit cu circumspecţie informaţia publicată de The New York Times şi de The Wall Street Journal. Şeful diplomaţiei germane, în cadrul unui interviu publicat duminică de Bild am Sonntag a declarat că Germania şi Statele Unite sunt parteneri care cooperează strâns în alianţa transatlantică, dar a adăugat că „relaţia este complicată”. „Luăm act că o parte a trupelor americane vor fi retrase” – a declarat Heiko Maas în interviul citat. Acesta a subliniat că guvernul german apreciază foarte mult cooperarea militară bună care s-a realizat de multe decenii, şi care serveşte interesele ambelor ţări.
Potrivit The Wall Street Journal preşedintele Trump i-a ordonat ministerului apărării ca până în septembrie să retragă 9500 de militari din Germania. Ştirea a fost comentată în Germania de mai mulţi experţi în relaţii internaţionale, precum şi de politicieni. Una dintre ideile care a apărut în mai multe comentarii este că această decizie poate să fie avantajoasă pe termen lung pentru Germania, pentru că va contribui la întărirea politicii comune de securitate şi de apărare a Uniunii Europene, care astfel va deveni mai autonomă şi mai independentă. Din acest punct de vedere s-a realizat un consens între politicienii Uniunii Creştin Democrate (CDU) şi partenerii lor la guvernare, Partidul Social Democrat din Germania (SPD). O altă concluzie formulată de liderii de opinie este că decizia lui Donald Trump are legătură cu alegerile parlamentare care vor avea loc în luna noiembrie. Preşedintele speră că retragerea militarilor din Germania îi va aduce voturi, dar câştigul electoral sperat afectează interesele Statelor Unite, care menţine baze militare în Europa şi în special în Germania nu doar datorită prieteniei şi dorinţei de a-i ajuta pe parteneri, ci şi din interes propriu. Astfel de exemplu fără baza aeriană de la Ramstein, ar fi mult mai dificil ca Statele Unite să-și valorifice forţa militară în zona Orientului Apropiat şi Orientului Mijlociu – au evidenţiat politicieni din partea Verzilor şi a Partidului Liber Democrat (FDP). Reducerea numărului militarilor americani în Germania poate să aibă legătură şi cu răcirea relaţiilor dintre Germania şi Statele Unite (Donald Trump este nemulţumit de valoarea contribuţiei Germaniei la bugetul NATO) şi de faptul că alături de Franţa, Germania este un promotor al creării armatei proprii a Uniunii Europene.
După încheierea celui de al Doilea Război Mondial în Germania se găseau aproape jumătate de milion de soldaţi americani. Numărul lor însă în scurt timp a coborât sub 300 de mii. Numărul militarilor americani în fosta Republica Federală Germania (RFG) a oscilat în funcţie de situaţia internaţională. În timpul războaielor din Coreea (1950) şi Vietnam (1968) acest număr a scăzut, în schimb după terminarea zidului din Berlin (1961) 42.000 de militari au trecut Oceanul Atlantic şi au sosit în Germania. Integrarea în NATO a RFG nu a schimbat semnificativ situaţia, pentru că Germania a fost terenul cel mai apropiat de forţele armate ale Tratatului de la Varşovia. Din punct de vedere a politicii de securitate şi de apărare atât a NATO cât şi a Statelor Unite, Germania a reprezentat o regiune strategică. În anul 1993 două treimi din trupele americane aflate în străinătate au fost în Germania, iar 60% din bazele militare americane care erau în afara Statelor Unite se găseau tot în fostul RFG. Pe vremea aceea din şase state NATO (Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Belgia, şi Olanda) aveau în total 400 mii de militari în Germania, iar 60% dintre ei erau americani. După ce Statele Unite a trecut la armata profesionistă (1967 – 1973) 100 de mii de militari au fost retrași din Germania. După destrămarea Tratatului de la Varşovia şi a blocului sovietic din estul Europei prezenţa militară americană a scăzut simţitor în Germania. În anul 2003 71.000 de soldaţi americani erau încă prezenţi în Germania, dar numărul lor a scăzut continuu.
Székely Ervin, Rador