Aniversăm astăzi 30 de ani de la prima ședință a Parlamentului de după 1989. La 9 iunie 1990 tradiția parlamentară, întreruptă de comunism, a fost reluată, iar alegerile libere și corecte au redevenit un imperativ al democrației în România.
Membrii Parlamentului, actuali și din legislaturile precedente, au suficiente motive să fie mândri că au răspuns rapid nevoilor societății, au oferit speranță românilor și au contribuit, astfel, la promovarea democrației parlamentare.
În primul rând, după aproape cinci decenii de comunism în care românii au fost complet lipsiți de exercițiul democratic, primul Parlament postdecembrist a reușit să reconecteze România cu Europa, să racordeze societatea la democrația de drept european, la valorile occidentale ale parlamentarismului și să pună bazele statului de drept și a reformelor economiei de piață.
În al doilea rând, rolul esențial pe care Parlamentul l-a manifestat în spațiul public postdecembrist ne determină să considerăm această instituție drept piatra de temelie a democrației românești. Astfel, primul mandat al Legislativului, deși unul scurt, de numai 2 ani, a reușit să canalizeze toate energiile societății pentru afirmarea drepturilor și protejarea libertăților individuale, pentru promovarea solidarității sociale și, nu în ultimul rând, pentru deschiderea către democrație și economia de piață, prin începerea unor mari reforme economice, politice și sociale.
În al treilea rând, Parlamentul postdecembrist își câștigă importanța în noua arhitectură democratică și constituțională a societății, prin prisma faptului că interesele și vocea românilor revin în centrul activității parlamentare după un timp mult prea îndelungat.
După 30 de ani, putem afirma că esența democrației românești stă în dezbaterea parlamentară. Chiar și în momentele mai dificile când scena politică și socială a fost nesigură, Parlamentul, în urma dezbaterilor, discuțiilor și reflecțiilor tuturor parlamentarilor a legiferat în interesul cetățenilor și a căutat întotdeauna să readucă în prim plan principiile democratice.
Dacă astăzi avem o economie de piață funcțională, instituții democratice, solide și stabile, dacă cetățenii circulă liber, dacă suntem membri NATO și UE cu drepturi depline și am exercitat cu succes prima Președinție Română la Consiliul Uniunii Europene, toate acestea sunt rezultatul proceselor de transformare radicală a societății noastre începute acum 30 de ani și susținute, în primul rând, de Parlamentul României.
Toate acestea ne fac să înțelegem și să reflectăm mai bine la rolul acestei instituții în democrație și ne determină, în același timp pe noi, senatorii, să ne achităm în continuare, cu responsabilitate, de datoria pe care avem față de cetățenii români.
Acasă Comunicate de presa Mesajul Președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, cu ocazia împlinirii a 30...