Consiliul Federaţiei a evaluat Strategia Naţională de Apărare a României, în care este menționată Rusia.
Un reprezentant al Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Consiliului Federaţiei, senatorul care reprezintă Republica Crimeea în Parlamentul Rusiei, Serghei Ţekov, a comentat, pentru RUSSIA TODAY, Strategia Națională de Apărare a României pentru perioada 2020-2024, în care se menţionează că de fapt consolidarea capacităților militare ale Rusiei reprezintă ameninţări serioase.
„România elaborează pentru țara sa noi documente în domeniul apărării, iar în aceste documente Rusia este numită drept un stat ostil. De fapt, în realitate, a fost exact invers; dacă priveşti înapoi de-a lungul istoriei, pe parcursul multor ani, România a fost mereu ostilă faţă de Rusia”, a menţionat Ţekov.
Senatorul a mai subliniat că, în această perioadă, „acțiunile Rusiei au un caracter strict defensiv”.
Potrivit Agenţiei de presă RIA NOVOSTI, Consiliul Suprem de Apărare al României a aprobat proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, iar la rubrica „Ameninţări” a acestui document este menţionată şi Rusia.
„Creşterea potenţialului militar în vecinătatea României, inclusiv pe flancul estic, respectiv, la granița cu NATO (militarizarea Crimeii, în ansamblu, şi a bazinului Mării Negre de către Federația Rusă, desfăşurarea exercițiilor militare, consolidarea capacităților, prin desfăşurarea unor operațiuni ofensive și defensive) reprezintă ameninţări serioase la adresa intereselor naționale strategice, securităţii frontierelor UE și NATO și, ca urmare, la adresa asigurării securităţii energetice și a stabilităţii în regiunea Mării Negre” – se afirmă în document.
În acelaşi document se menţionează, de asemenea, faptul, că o astfel de situaţie ar putea avea repercusiuni la adresa securităţii României.
Noua Strategie Națională de Apărare, pentru următorii patru ani, implică o nouă abordare și propune un management al problematicii de securitate națională cu accent pe gestionarea complexă a riscurilor şi amenințărilor. În document se mai subliniază că este vorba despre „o schimbare a paradigmei globale”, care prevede inclusiv o „deteriorare a relațiilor” dintre NATO și Rusia, o râspândire a terorismului, a amenințărilor hibride și cibernetice. Amintim că autorităţile poloneze au aprobat recent Noua Strategie Naţională de Securitate a Poloniei, în care se specifică că principala ameninţare la adresa ţării o reprezintă „politica neoimperialistă” a Rusiei.
Senatorii ruşi din cadrul Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului Rusiei, au comentat Noua Strategie de Securitate Naţională a Poloniei, menţionând faptul că acuzaţiile aduse la adresa Rusiei nu vor înceta, dar este oportun „să se găsească puncte comune pentru a merge mai departe”.
(https://russian.rt.com/world/news/753791-rumyniya-rossiya-vyzov)/vdraguta/sdm2
(www.russian.rt.com – 10 iunie)