Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al României în legătură cu declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, referitoare la Strategia națională de apărare a României.
După cum transmite RIA – Novosti, Consiliul Suprem de Apărare al României, condus de președintele Klaus Iohannis, a aprobat proiectul Strategiei naționale de apărare a țării pentru perioada 2020-2024, unde în capitolul „Amenințări” al acestui document se amintește și de Rusia. În același proiect, care a fost deja aprobat de Consiliul Suprem de Apărare și a fost transmis spre aprobare Parlamentului, se spune că o situație de acest gen ar putea avea repercusiuni negative asupra securității României. Purtătorul de cuvânt al MAE al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat săptămâna aceasta că intenția României de a include Federația Rusă pe lista amenințărilor naționale ar putea fi explicată prin dorința de a intensifica prezența SUA și a NATO în Marea Neagră.
Serviciul de presă al MAE român a anunțat că ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a dispus astăzi convocarea ambasadorului Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, pentru clarificări în contextul declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei în legătură cu Strategia națională de apărare a României. Kuzmin s-a întâlnit cu secretarul de stat al MAE al României, Dan Neculăescu. „Neculăescu i-a declarat ambasadorului Kuzmin că menționarea Federației Ruse în Strategia națională de apărare a României nu ar trebui să surprindă, întrucât acest lucru reprezintă consecința comportamentului cunoscut manifestat de partea rusă în regiune în ultimii ani. Acest comportament este estimat ca destabilizator, inclusiv la nivelul NATO și al Uniunii Europene”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul MAE al României.
Partea română a declarat că ar fi recunoscătoare dacă îngrijorarea Zaharovei în ceea ce privește stabilitatea regională în Marea Neagră „ar fi însoțită de o evaluare corectă a măsurilor strict de apărare”, care au fost aprobate de NATO tocmai ca urmare a acțiunilor Federației Ruse.
Ministerul de Externe a menționat, de asemenea, că noua Strategie de apărare reflectă statutul României ca stat membru al NATO și al Uniunii Europene și reprezintă „expresia politicii previzibile a României în ceea ce privește valorile euro-atlantice și ale dreptului internațional”.
„Ministerul de Externe confirmă că dialogul pragmatic bazat pe respect reciproc poate avea loc cu condiția ca partea rusă să manifeste un angajament real în acest sens”, a subliniat MAE al României.
Anterior Zaharova a mai afirmat că considerarea Rusiei ca fiind o sursă a problemelor globale nu este ceva nou în politica țărilor occidentale, „iar faptul că Bucureștiul folosește metoda plagiatului nu face decât să confirme deficitul pe care politicienii români îl au în ceea ce privește gândirea independentă, disponibilitatea de a discuta planuri de confruntare străine referitoare la Rusia, chiar și cu prețul propriilor interese”./snicolau/schelaru
www.ria.ru – 12 iunie