Arahnologul german Peter Jäger a numit un nou gen de păianjen din Madagascar după activista de mediu suedeză Greta Thunberg. Savantul de la Institutul de Cercetări Naturale Senckenberg din Frankfurt, Germania, a alocat un număr de patru specii de paianjeni vânători din Madagascar genului Thunberga. De asemenea, el a descoperit și o specie complet nouă pe insula africană, pe care a numit-o „Thunberga greta”.
Într-un studiu publicat în revista științifică Zootaxa, Jäger a explicat că noul gen se deosebeşte de alți păianjeni vânători prin aranjamentul ochilor și prin modele unice punctate de pe spatele său.
Jäger a spus că, denumindu-l pe paianjen după Greta Thunberg, doreşte să atragă atenția asupra pierderii biodiversității din Madagascar. Numele noii specii de păianjen ar trebui să fie, de asemenea, un apel la trezire pentru politică și afaceri: „Temperaturile în creștere afectează toate zonele naturii – inclusiv diversitatea endemică și faună de păianjeni din Madagascar”, a mai spus Peter Jäger.
Păianjenii crabi uriași, ai căror reprezentanți cei mai mari pot atinge la o lungime de până la 30 de centimetri, aparțin păianjenilor vânători, dar aceştia nu creează pânză.
Peter Jäger a descris, în ultimii 20 de ani, multe specii noi de păianjeni și le-a numit după celebrități. Thunberga greta este cea de-a 400-a specie pe care a descoperit-o. Anterior, el a numit o specie de păianjen vânător din Asia de Sud-Est după cântărețul şi compozitorul britanic David Bowie – Heteropoda davidbowie.
Amintim că, la sfârșitul lunii octombrie, 2019, Michael Darby, asociat științific la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a numit un reprezentant minuscul al familiei de gândaci Ptiliidae după activista de mediu Greta Thunberg. Gândacul are o lungime mai mică de 1 milimetru și nu are ochi sau aripi. Numit oficial Nelloptodes gretae, acesta a fost descoperit în Nairobi încă din anul 1960 şi face parte dintr-o colecţie care a fost donată în 1978 Muzeului de Istorie Naturală din Londra. /aionescu
(Surse:www.web24.news; www.phys.org; www.derstandard.at; www.deutschlandfunk.de – 13 iunie)
Ada Ionescu, Rador