Peste 172.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține de mâine Evaluarea Națională. Examenul începe cu proba scrisă la Limba și literatura română, miercuri va fi proba la Matematică, iar joi cea la Limba și literatura maternă. Examenele încep la ora 9:00, durează câte două ore și sunt monitorizate audio și video. Primele rezultate vor fi anunțate luni, 22 iunie. În aceeași zi, dar și în următoarea, se vor putea depune contestațiile fie la unitățile de examinare, fie online, iar notele finale vor fi aflate în 27 iunie.
Din cauza pandemiei de COVID-19, anul acesta Evaluarea Națională se desfășoară în condiții speciale. Copiii și cadrele didactice vor trebui să respecte o serie de reguli și să treacă prin mai multe proceduri.
Adriana Leu: Încă de la intrarea în centrele de examinare, copiii vor fi în atenția cadrelor medicale, care vor face triajul epidemiologic. Într-un loc ferit de soare și cu un termometru care nu intră în contact cu pielea li se va măsura temperatura, și dacă aceasta este mai mare de 37,3 grade Celsius, procedura va fi repetată de trei ori, la intervale de câte 2-5 minute. Cadrele medicale trebuie să observe și simptomele respiratorii, precum tusea frecventă, strănutul frecvent sau starea generală modificată.
Fiecare școală în care se susține Evaluarea Națională a fost dotată cu covorașe dezinfectante, măști de protecție și substanțe biocide care trebuie folosite pentru igienizarea pardoselilor, a clanţelor, băncilor, scaunelor și a altor obiecte atinse în mod frecvent. Intrările și ieșirile, dar și sensul de deplasare pe coridoare vor fi semnalizate și dezinfectate în mod regulat, iar copiii și cadrele didactice vor avea la dispoziție în permanență săpun, prosoape de hârtie și dispensere cu dezinfectant pentru mâini. Elevii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdan sau geantă, iar locurile în care vor sta pe durata testării vor trebui să fie la o distanță de 2 m față de orice altă persoană. Elevii care sunt în izolare, carantină, internați, confirmați cu noul coronavirus, care au avut în ziua examenului temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius sau care au afecțiuni care se pot agrava în contextul pandemiei vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie./cvanatoru
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iunie)