Vitamina D este una dintre cele mai importante, însă deseori şi una dintre cele mai subestimate vitamine din corpul uman. Această vitamină este solubilă în grăsimi şi cel mai des, este numită „vitamina soarelui”, deoarece pielea o „produce” atunci când este expusă la lumina solară. Multe studii arată că vitamina reduce riscul sclerozei multiple, iar lipsa acesteia poate conduce la boli de inimă. Vitamina D are un efect pozitiv asupra depresiei, ajută la pierderea în greutate, iar deficienţa sa poate fi foarte periculoasă. Deşi acum abia începe vara, trebuie să avem în vedere faptul că expunerea la soare nu este suficientă pentru a asimila o vitamină atât de valoroasă. Persoanele care trăiesc în zone poluate, petrec mult timp în interior şi au pielea mai închisă la culoare trebuie să fie atente la cantitatea de Vitamină D pe care o oferă organismului. Simptomele care indică o problemă legată de nivelul scăzut de vitamine din sânge sunt dureri ciudate în tot corpul, oboseală, slăbiciune musculară şi crampe. Deficitul de vitamine este determinat de un test de sânge, iar la anumite valori, medicul poate prescrie teste suplimentare. Vitamina D nu este dificil de obţinut. Reţelele de farmacii sunt pline de tot felul de mărci care o comercializează. Dar există multe alimente care conţin Vitamina în forma sa naturală. În primul rând, somonul. 100 de grame de peşte ne pot oferi 66% din aportul necesar de vitamină. O sursă bună de Vitamina D se găseşte şi în alţi peşti, cum ar fi heringul şi sardinele. Uleiul de ficat de cod este, de asemenea, o opțiune bună. Alte surse de Vitamina D sunt gălbenuşurile de ou, ciupercile, ovăzul, produsele lactate./ddaniela
www.dariknews.bg – 16 iunie