Miniştrii Apărării din NATO au adoptat ieri un plan de pregătire pentru un nou val al pandemiei de COVID-19, dar și un pachet de măsuri politice și militare ca reacție la înarmarea intensificată, inclusiv nucleară, a Rusiei în apropierea Alianței Nord-Atlantice. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat că alianţa nu face decât să se pregătească și să se adapteze la activitățile Rusiei. Carmen Gavrilă a urmărit declarațiile lui Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a reuniunii miniștrilor Apărării din țările aliate.
Reporter: Jens Stoltenberg a anunţat că grupul de planificare nucleară al NATO a decis noi pași pentru ca Alianța să aibă în continuare o capacitate nucleară eficientă de descurajare.
Jens Stoltenberg: Aceste măsuri presupun întărirea apărării integrate aeriene și antibalistice, iar câțiva aliați au anunțat că sunt în curs de achiziționare de sisteme antirachetă noi. De asemenea, am căzut de acord să ne întărim capacitățile convenționale avansate. Aliații investesc în noi platforme, inclusiv avioane de luptă de generația a cincea. De asemenea, adaptăm exercițiile NATO, dar și capacitatea de adunare de informații.
Reporter: Jens Stoltenberg a mai spus că și China este în topul preocupărilor NATO, cum nu a mai fost înainte, pentru că Beijingul se apropie tot mai mult de spațiul NATO, în Antarctica, în Africa și chiar în țările aliate, prin investiții în infrastructură de mai multe tipuri. Secretarul general al NATO a declarat că, dat fiind arsenalul nuclear în creștere al Chinei, această țară trebuie să participă la dialogul internațional pentru controlul armelor nucleare. Miniștrii Apărării din statele membre NATO au aprobat și un nou plan de operațiuni pentru un al doilea posibil val de pandemie de COVID-19: rezerve de echipamente medicale care să fie oferite imediat statelor care vor avea nevoie și crearea unui fond pentru achiziționarea de produse medicale esențiale./atataru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 iunie