Pensiile senatorilor şi deputaţilor vor fi impozitate cu 85%, procent care se va aplica la sumele care depăşesc 7000 de lei. Decizia a fost luată astăzi de plenul Parlamentului, cu 354 de voturi ‘pentru’ și o abţinere, iar 43 de parlamentari nu şi-au exprimat votul. Alina Stănuţă a urmărit dezbaterile şi vine în direct, cu detalii. Bună ziua, Alina!
Reporter: Bună ziua! Discuțiile tensionate din plenul reunit între USR, pe de o parte și PSD și PNL, de cealaltă parte, au avut ca punct de plecare dezbaterile de tehnică parlamentară despre constituționalitatea sau nu a modificării prevederilor din legea pentru completarea Codului Fiscal, referitoare la indemnizația pentru limita de vârstă a parlamentarilor. USR a cerut eliminarea acestui punct și introducerea unui proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, explicând faptul că impozitarea acestora prin Codul Fiscal nu trebuia supusă plenului reunit și că, de fapt, aceeași lege s-a votat de două ori – ieri, în Camera Deputaților, ca for decizional, iar astăzi, plenul reunit, ca o modificare a Codului Fiscal.
Liderul USR, Dan Barna: În această prevedere este exact ca într-un film de Sergiu Nicolaescu, unde băgați un pachet de dinamită la temelia constituțională a acestei legi, asigurându-vă că respectiv Curtea Constituțională va respinge această lege.
Reporter: De celalaltă parte, PSD și PNL au explicat că există decizii ale CCR prin care se impune ca modificarea statutului parlamentarilor să aibă loc în ședința comună a Legislativului. Liderul grupului parlamentar al PSD, Alfred Simonis, critică atitudinea USR.
Alfred Simonis: După zilele astea, în care ba votați, ba nu votați și cereți retragerea de pe ordinea de zi a proiectului prin care impozitează pensiile parlamentarilor, nu pot să cred decât faptul că vă doriți în continuare ca singurii oameni din România care să beneficieze de pensii speciale neimpozitate să fie parlamentarii.
Reporter: Și liderul de grup al PNL, deputatul Florin Roman, este surprins de atitudinea USR și spune că prin votul de astăzi a fost ascultată vocea poporului.
Florin Roman: Am dus această voce în lege printr-un amendament, iar astăzi închidem un proces început ieri, prin care impozităm și pensiile parlamentarilor cu 85%, ceea ce înseamnă dreptate socială.
Reporter: Plenul comun a adoptat prevederile pentru impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor cu 354 de voturi ‘pentru’, o abținere, iar 43 de parlamentari ai USR nu și-au exercitat votul. (Reporter: Alina Stănuţă)/rjurubita/dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 iunie