„Când am venit, în 2003, un tânăr boxer din România, nu vorbeam nici franceză, nici engleză și nu m-aș fi gândit vreodată că voi fi într-o zi întronizat în Panteonul sporturilor din Québec”, a reacționat el în timpul videoconferinței. „Lumea din Québec m-a adoptat. Sunt foarte privilegiat, foarte mulțumit, foarte emoționat”.
Bute va fi desemnat pentru posteritate într-o gală care a fost amânată pentru toamna lui 2021, în compania jucătorului de hockey Guy Carbonneau, a alergătorului de fond Alex Harvey, a hockey-istei Caroline Ouellette și a ciclistei Marie-Hélène Prémont, o specialistă a bicicletei de munte. Doi promotori vor fi de asemenea omagiaţi, Sonia Denoncourt, arbitru de soccer, și Tom Quinn, manager implicat în calitate de președinte al consiliului de administrție al Instututlui național de sport din Québec.
Bute nu este primul atlet născut în afara Québec-ului care figurează printre întronizații în Panteonul sporturilor. Boxerul de origine română se alătură unori marilor nume din domeniu, printre care Gary Carter, Jackie Robinson, Peter Stastny, fără a-l uita pe marele pionier el skiului de fond Herman Smith-Johannsen, mai cunoscut sub pseudonimul „Jackrabbit”.
„Obiectivul Panteonului este de a da viață istoriei sportive de aici și ea nu este compusă doar din atleți născuți în Québec. Exemplul lui Lucian este elocvent. Fie că este născut aici sau în România, povestea lui face parte din memoria noastră colectivă”, a subliniat Jean Gosselin, vicepreședinte al Panteonului sporturilor și secretar al comitetului de selecție.
Bute, care a obținut cetățenia canadiană în 2012, intră de altfel acolo unde compatrioata sa Nadia Comăneci este încă în prag. Printre criteriile de selecție, Panteonul privilegiază într-adevăr atleții care s-au ilustrat în Québec într-o anumită perioadă. Cazul celebrei gimnaste de la Jocurile Olimpice de la Montréal este astfel subiect de dezbatere, se pare, de mai mulți ani la deliberări. (www.journaldemontreal.com – 19 iunie)/gsarbu/rcostea