Descoperirea unei tumore cu șase ani mai devreme crește posibilitatea de vindecare și supraviețuire a pacientului. Acum, acest lucru se poate face grație unei noi proceduri pentru diagnosticarea precoce a cancerului ovarian, una dintre cele mai grave tumori, care se numără astăzi printre primele cinci cauze ale morții cauzată de cancer în rândul femeilor, cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani. Procedura utilizează frotiuri Papanicolau, dar folosește noi tehnologii de secvențiere a ADN-ului. Descoperirea este rezultatul unor cercetări publicate în „Jama Network Open”, realizată de Institutul Mario Negri Irccs pentru Cercetări Farmacologice din Milano, în colaborare cu Spitalul San Gerardo din Monza și Universitatea din Milano-Bicocca, cu sprijinul Fundației non-profit Alessandra Bono. Studiul retrospectiv, subliniază cercetătorii, trebuie luat în considerare cu prudență, deoarece a fost testat doar în câteva cazuri, însă datele sunt extrem de convingătoare și încurajatoare.
Cancerul ovarian este al șaselea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor. În fiecare an, la nivel mondial, afectează peste 250.000 de femei și ucide 150.000. În Italia, aproximativ 50.000 de femei trăiesc cu această tumoră, iar în fiecare an sunt diagnosticate 5.200 de cazuri noi. Din păcate, nu are simptome specifice, iar boala este diagnosticată târziu, când tumora este avansată și foarte greu de vindecat. Dacă cancerul ovarian este diagnosticat într-un stadiu incipient, șansa de supraviețuire de 5 ani este de 75-95%, în timp ce procentul scade la 25% atunci când este diagnosticat într-un stadiu foarte avansat. Care este metoda actuală de diagnosticare?
„Deoarece simptomele sunt nespecifice” – explică Maurizio D’Incalci, profesorul care conduce Departamentul de Oncologie al Institutului Mario Negri și a coordonat aceste cercetări – „iar femeile sunt afectate, în principal, după menopauză, cu tulburări care pot fi confundate cu faza schimbării hormonale, 80% din cazuri sunt diagnosticate în stadiu avansat prin ecografie și biopsie”. În acest caz, însă, cercetătorii au apelat la testul Papanicolau, care este utilizat pentru diagnosticul HPV (legat de cancerul de col uterin), dar nu și pentru cancerul ovarian.
ADN tumoral detectat cu șase ani mai devreme: tocmai din acest motiv, procedura inovatoare dezvoltată de cercetătorii italieni are o importanță deosebită. Ipoteza, de la care au pornit cercetătorii, se bazează pe faptul că din tubul uterin, unde se nasc majoritatea carcinoamelor ovariene seroase de grad înalt (care reprezintă 80% din tumorile maligne ale ovarului), s-ar putea desprinde, deja din stadiile incipiente, celule maligne care, odată ajunse în colul uterului, ar putea fi colectate printr-un test de screening, cum ar fi testul Papanicolau.
„Cel mai interesant fapt” – spune D’Incalci – „este că am demonstrat prezența ADN-ului tumoral, care derivă din cancerul ovarian, în testele Papanicolau efectuate la paciente cu tumori ovariene cu câţiva ani înainte de a fi diagnosticate de cancer ovarian. Acest lucru indică faptul că teroretic, deja cu 6 ani înainte, analizele moleculare dezvoltate astăzi, ar fi putut permite diagnosticarea tumorii. Cred că efectuarea acestui test poate salva multe vieți omenești”.
Pacientele cu mutații Brca 1 și 2: din primele etape ale transformării tumorii, celulele dobândesc în ADN-ul lor mutații particulare ale proteinei Tp53, o genă care acționează ca un „gardian al genomului” şi care, odată modificată, va ghida etapele ulterioare ale transformării maligne a celulei canceroase. În unele cazuri în care mai multe teste Papanicolau au fost disponibile cu 6 și 4 ani mai devreme la același pacient, a fost identificată fără echivoc aceeași mutație clonală a proteinei Tp53 găsită în tumoră, iar acest lucru consolidează ideea că la baza dezvoltării bolii ar sta o serie de modificări moleculare specifice.
„Efectuarea acestui test – subliniază Robert Fruscio, profesor asociat de ginecologie și obstetrică la Universitatea din Milano-Bicocca și manager la Spitalul San Gerardo din Monza – va permite diagnosticarea precoce a cancerului ovarian. La pacientele care au Brca1 sau 2 mutații, cu o probabilitate ridicată de a face cancer ovarian, a început deja o colectare de frotiuri Papanicolau, lucru care ne va permite să verificăm validitatea metodei într-un timp rezonabil de scurt”.
Diagnosticarea precoce reduce şi impactul intervenției chirurgicale. Multe încercări recente de identificare a biomarkerilor în stadiu timpuriu au eșuat și, prin urmare, descoperirea făcută de cercetătorii italieni este considerată foarte valoroasă.
„Din punct de vedere clinic – adaugă Fabio Landoni, profesor asociat de ginecologie și obstetrică la Universitatea din Milano-Bicocca și director de ginecologie chirurgicală a Spitalului San Gerardo din Monza – posibilitatea de a conta pe un posibil diagnostic timpuriu, precum și îmbunătățirea procentul de vindecare va permite o abordare chirurgicală, care rămâne principala cale de vindecare, mai puțin invazivă şi traumatizantă”.
Cercetătorii precizează că studiul a fost realizat până în prezent doar pe câteva cazuri.
„Au existat 17 cazuri de femei cu cancer ovarian pentru care a fost posibil să se recupereze testele Papanicolau făcute anterior”, explică D’alcalci.
„Mai mult, eram în avans, pentru că știam exact ce mutație să căutăm datorită tehnicilor de înaltă tehnologie. Acum, trebuie să îmbunătățim în continuare tehnologia cu metode care sunt mai ușor de aplicat și mai ales, pe un număr mare de persoane”.
Următorul pas, de fapt, este cel de a confirma aceste rezultate la cel puțin 150 de pacienți într-un an.
„Evident – spune Sergio Marchini, care conduce Unitatea de Genomică Translațională din cadrul Departamentului de Oncologie al Institutului Mario Negri – sunt multe de făcut pentru a optimiza testul, a-l extinde la un număr mare de cazuri și a evalua sensibilitatea și specificitatea acestuia. Am făcut o verificare internă evaluând testele Papanicolau la pacienții cu o vârstă similară cu cea a cazurilor studiate cu cancer ovarian și care au fost operați pentru patologii ginecologice benigne și în niciunul dintre acestea nu am găsit mutațiile pe care le găsim la pacienții cu tumori ovariene. Acest lucru ne face să credem că testul este specific, dar, în mod evident este nevoie de dovezi pentru un număr mare de cazuri”.
Colaborare cu alte centre italiene și străine: odată cu publicarea studiului pe „Jama Network Open”, multe centre și-au exprimat dorința de a participa la următoarele etape de cercetare.
„Istitutul dei Tumori din Milano, Institutul European pentru Cancer, San Raffaele și Humanitas s-au alăturat deja”, încheie Maurizio D’Incalci, câștigător, printre alți ai premiului Guido Venosta, promovat de Fundația AIRC pentru cercetarea cancerului.
„Vom activa rapid colaborările cu toate principalele centre italiene și cu unele centre străine pentru a evalua acest test la un număr mare de cazuri, cu scopul de a-l pune la dispoziţia tuturor femeilor cât mai curând posibil. În interval de 4-5 ani va trebui să terminăm toată experimentarea ”.(www.repubblica.it – 1 iulie)
(https://www.repubblica.it/salute/medicina-ericerca/2020/07/01/news/tumore_ovarico_pap_test_con_nuova_
tecnologia_permettera_di_scoprirlo_con_sei_anni_di_anticipo-260694428/?ref=RHPPB)/cpaunel/vdraguta
Acasă WEEKEND Life style Un test Papanicolau, realizat cu o nouă tehnologie, va permite depistarea cancerului...