Deși mai puțin prezentă pe prima pagină a ziarelor străine, pandemia noului coronavirus continuă să îngrijoreze, cu atât mai mult cu cât, la nivel general, numărul cazurilor de contamiare pare să fie în creștere.
Statele Unite, de exemplu, renunță, cel puțin deocamdată, la planurile ambițioase de relansare economică, având în vedere că, “pentru prima oară la nivelul unei singure zile, numărul cazurilor de Covid-19 a depășit cifra de 50000“, titrează cotidianul american The Washington Post. Acest trist record apare de altfel pe prima pagină a mai multor ziare americane, inclusiv în The New York Times sau în The Wall Street Journal. Dar gravitatea situației este ilustrată mai ales de niște informații apărute în cotidianul USA Today, informații potrivit cărora, președintele Trump, care altminteri se arăta nepăsător în fața pericolului, acum pare să își fi schimbat părerea. “Deși nu este prea sigur că purtatul măștilor ar trebui să fie obligatoriu, președintele Donald Trump a declarat că ar purta o asemenea mască dacă s-ar afla într-o aglomerație “, anunță ziarul american. “Cred că măștile sunt bune“, a recunoscut președintele Trump pe canalul Fox Business Network, citat fiind de același USA Today.
În vestul Statelor Unite, mai exact în Marea Chinei de Sud, Hong Kong-ul este cel care atrage atenția presei. “Beijingul afirmă că Marea Britanie va avea de suportat consecințele dacă îi va ajuta pe cetățenii din Hong Kong să se refugieze“, citim în ziarul britanic The Guardian. Statele din Commomwealth aflate în apropiere, respectiv, Australia și Noua Zeelandă, au sărit și ele în ajutorul cetățenilor Hong Kongului. Dintr-un ziar independent din Hong Kong, South China Morning Post, aflăm că, “ieri (2 iulie), premierul australian Scott Morrison a declarat că situația din Hong Kong este ‘extrem de îngrijorătoare’ și că guvernul său se gândește ‘foarte serios’ la niște modalități prin care locuitorii fostei colonii britanice să poată fi primiți în țară“. Același ziar amintește că, “încă din luna iunie, Marea Britanie a discutat cu aliații din SUA, Noua Zeelandă, Australia și Canada pentru ca ele să colaboreze în cazul în care Hong Kong-ul se va confrunta cu un exod în masă“. În oficiosul China Peoplețs Daily, viitorul Hong Kong-ului apare cât se poate de luminos. Iată titlurile unor articole: “Legea securității naționale vizând Hong Kong-ul asigură stabilitatea pe termen lung a principiului ‘o țară, două sisteme‘”, sau: “Legea securității naționale consolidează calea spre un Hong Kong mai prosper”.
Nici ele scăpate de spectrul noului coronavirus, țările din Uniunea Europeană încearcă să se redreseze cum pot. “Spania va aproba un fond în valoare de 50 miliarde euro în cadrul unor măsuri menite să asigure solvabilitatea firmelor de afaceri “, anunță ziarul spaniol El Mundo, citând o declarație a premierului Pedro Sanchez. Germania are și ea planuri ambițioase. Din publicația germană Handelsblatt aflăm că “țara intenționează ca, de acum și până în anul 2024, reducerea impozitelor să totalizeze 42,5 miliarde euro, numai în anul 2021, fiind plănuite niște reduceri fiscale în valoare de 7 miliarde euro“.
Confruntată și ea cu pericolul pandemiei de Covid-19 și cu o gravă criză economică, Rusia însă pare să aibă alte preocupări. “E oficial: Putin câștigă votul care l-ar putea menține la putere până în anul 2036“, titrează revista americană Fortune, referindu-se la referendumul, ce-i drept, cu mai multe subiecte, care s-a încheiat pe 1 iulie și care a durat cam o săptămână. Cotidianul italian Coriere della Sera exagerează puțin, titrând: “Cu 70% de ‘da‘, Putin este președinte pe viață“. Un ziar rusesc mai independent, The Moscow Times, face și un mic bilanț, scriind: “Serbările lui Putin ocazionate de cel de-Al Doilea Război Mondial și de referendum au costat economia rusească peste 5 miliarde dolari “. Dar, citat de ziarul moscovit Komsomolskaia Pravda, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, trage inerenta concluzie: “A fost un referendum triumfal pe tema încrederii în președintele Putin“.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR