Demonstraţiile împotriva noilor măsuri restrictive introduse pe fondul situaţiei epidemiologice din Serbia s-au transformat şi miercuri în proteste violente – scrie agenţia de ştiri MTI. Protestatarii s-au deplasat la clădirea parlamentului, care era protejată de cordoane ale poliţiei, au aruncat cu pietre şi cu torţe către poliţişti, au răsturnat şi au incendiat tomberoane. Poliţia a încercat să împrăştie mulţimea cu gaze lacrimogene. La clădirea parlamentului au sosit poliţişti pe cai, iar alţii însoțiți de câini. Având în vedere că marţi seara demonstranţii au încercat să intre în clădirea parlamentului, ministerul de interne a chemat la Belgrad poliţişti din toată ţara pentru a apăra principalele instituţii ale statului.
Politicieni ai Opoziţiei au încercat atât marţi cât şi miercuri să stea în fruntea demonstraţiilor, dar protestatarii i-au alungat, pentru că au vrut să păstreze caracterul civic al mişcării. Ieri liderul Mişcării Cetăţenilor Liberi, Serghei Trifunovici a fost hăituit sute de metri de demonstranţi şi până la urmă s-a retras cu capul sângerând. Boşko Obradovici, preşedintele mişcării de extremă dreapta, Dveri (Porţi), a declarat că a fost bătut de poliţişti. Politicienii Opoziţiei au folosit reţelele sociale pentru a îndemna oamenii să-şi exprime nemulţumirea faţă de guvern şi de preşedintele Alexandar Vucici. În opinia acestora, statisticile privind numărul persoanelor infectate au fost manipulate, cu scopul ca în 21 iunie să poată să aibă loc alegerile parlamentare cu care partidul lui Vucici a obţinut victoria, şi astfel preşedintele a putut să-şi consolideze puterea. Potrivit opiniei opoziţiei, la creşterea numărului celor infectaţi a contribuit faptul că după ce în luna martie guvernul a introdus măsuri foarte severe, la începutul lunii mai, de la o zi la alta s-au eliminat toate restricţiile şi au autorizat organizarea unor manifestaţii în masă şi nici cu ocazia alegerilor nu s-au respectat măsurile de precauţie.
Demonstraţii au avut loc şi în Novi Sad şi în Niş. În aceste oraşe mulţimea a atacat birourile partidului de guvernământ, Partidul Progresist Sârb (SNS). Oamenii – mai ales tinerii – au ieşit pe străzi marţi seara, după ce preşedintele Alexandar Vucici a anunţat că din cauza înrăutăţirii situaţiei epidemiologice probabil că se vor reintroduce restricţiile de circulaţie pentru perioada sfârşiturilor de săptămână. Demonstanţii au incendiat maşini de poliţie şi s-au ciocnit cu poliţiştii. Conform declaraţiei şefului poliţiei din Belgrad în conflicte au fost răniți cel puţin 60 de oameni, printre care 43 de poliţişti. 23 de protestatari au fost reţinuţi şi audiaţi de poliţie.
Preşedintele Serbiei a reacţionat la demonstraţii şi miercuri a declarat că de fapt, motivul manifestaţiilor nu îl reprezintă măsurile preconizate din cauza situaţiei epidemiologice, ci este vorba despre un protest organizat de Opoziţie. Vucici a spus că demonstraţiile de marţi seara au fost organizate de partide de opoziţie, care la alegerile din 21 iunie nu au intrat în parlament, şi măsurile anunţate din cauza pandemiei de coronavirus au reprezentat doar un pretext pentru aceste forţe să se manifeste violent. Acesta a adăugat că nu vor fi instituite restricţii de circulaţie, dar e posibil să fie adoptate alte măsuri pentru a ţine sub control răspândirea infecţiei. „Dar dacă spun că nu vor fi restricţii de circulaţie, ei şi atunci vor protesta” – a spus Vucici oarecum anticipând demonstraţiile de miercuri seara.
În ultimele 24 de ore în Serbia au fost înregistrate 357 cazuri noi de infecţie cu coronavirus, iar numărul infecţiilor zilnice de o săptămână este de aproximativ 300 de cazuri. Numărul celor decedaţi de Covid – 19 a fost 11 în aceeaşi perioadă, numărul total de decese ajungând astfel la 341. În ţară se află sub evidenţă 3173 de bolnavi activi (în afara celor vindecaţi şi celor decedaţi), iar dintre aceştia 118 au nevoie de aparate de ventilaţie.
Székely Ervin, Rador