Ca de obicei în ultima vreme, criza pandemiei datorate noului coromavirus continuă să se afle în atenția presei internaționale, dar, de această dată, dându-ne niște speranțe.
Cotidianul american The Wall Street Journal informează că “acțiunile băncii americane de investiții Goldman Sachs au înregistrat un reviriment după ce s-a anunțat că s-ar fi găsit un posibil antidot împotriva temutei maladii Covid-19 “. Același ziar menționează că “Goldman Sachs a reușit să-și mențină profitul, în timp ce alte bănci comerciale au înregistrat un regres “. Un alt ziar american, , anunță că “un vaccin datorat cercetătorilor guvernamentali și companiei Moderna, care a fost testat pe oameni, s-a dovedit promițător“.
Din Rusia parvin alte vești bune pe aceeași temă: “Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în urma unor teste clinice, s-a descoperit un vaccin sigur anticoronavirus, care a fost testat clinic pe 18 voluntari, iar aceștia nu au semnalat ulterior complicații sau alte efecte secundare”, relatează ziarul rus independent Moscow Times.
Criza din Rusia datorată coronavirusului pare să se reducă și în alte privințe. Un alt ziar moscovit, Kommersant, informează că, “începând de azi (16 iulie), locuitorii capitalei ruse vor putea fi testați în 207 policlinici de pe întreg teritoriul orașului“.
Lăsând la o parte criza provocată la nivel mondial de noul coronavirus, o altă criză atrage atenția ziarelor străine: este vorba despre războiul, deocamdată, al declarațiilor dintre Statele Unite și China. “Surprinse într-o ‘spirală ideologică‘, Statele Unite și China se îndreaptă spre un Război Rece “, titrează cotidianul american The New York Times. Dar autorul unui articol din ziarul britanic The Guardian afirmă că “rivalitatea dintre Statele Unite și China nu reprezintă un nou Război Rece și este periculos ca acest conflict să fie numit astfel “. Pe marginea aceluiași subiect, un ziar independent din Hong Kong, South China Mornong Post, se întreabă dacă nu cumva “potențialul pieței europene ar putea salva comerțul Chinei “. Același ziar estimează că “este puțin probabil ca fricțiunile de ordin comercial dintre SUA și China să dispară înaintea alegerilor americane din noiembrie”.
Regatul Unit a intrat și el în conflict cu China, în centrul acestuia aflându-se compania Huawei, gigantul chinez al telecomunicațiilor. În acest sens, războiul declarațiilor este cât de poarte de explicit. Iată și câteva exemple: „Este necesar ca China să ripoteze împotriva Regatului Unit”, recomadă oficiosul chinez Global Times, după care continuă: „O atare ripostă trebuie să fie publică și să fie dureroasă pentri regat”. După cum este cunoscut, Regatul Unit a interzis firmei Huawei să își extindă în țară sistemul de telefonie 5G . Ba mai mult, după cum aflăm din ziarul britanic Financial Times, “guvernul premierului Boris Johnson a decretat că Huawei trebuie să își retragă în întregime rețeaua de tip 5G până în anul 2027 “.
La sud de Marea Britanie, în Franța, noul premier, Jean Castex, și-a prezentat programul politic. “Refacerea Franței, reîntărirea provinciilor și apărarea laicității “, au fost obiectivele sale prezentate ieri și citate de ziarul francez Le Monde. Dar un alt ziar francez, Le Figaro, se arată mai sceptic și titrează: “Macron -Castex – un duo puțin probabil”. Același ziar consideră însă că, “desemnânfu-l pe Castex ca premier, președintele Macron mizează pe cartea așa-zis rurală și caută să-și amelioreze imaginea înaintea alegerilor din 2022 “.
Încheiem cu o veste bună, anunțată de ziarul belgian La Soir. Ziarul îl citează pe Nicola Giammarioli, ajunctul lui Klaus Regling, șeful Mecanismului European de Stabilitate (MES), spre care, dată fiind pandemia de coronavirus, se îndreaptă atenția tuturor statelor membre ale UE. Iată ce spune Giammarioli legat de ajutoarele alocate prin MES: “Noile linii de creditare ale MES nu vor avea nimic de-a face cu creditele acordate în trecut – ele nu implică niște condiții ulterioare, nici austeritate și nici vreo reeșalonare a datoriilor “.
Alexandru Danga