Declarații ale președintelui Klaus Iohannis la Bruxelles

Klaus Iohannis: /…/ la un acord pe un viitor exerciţiu financiar şi pe fondurile de revigorare, relansare economică. Vestea bună, din toată negocierea, după părerea mea, este că toată lumea îşi doreşte să ajungem la un acord. Dar de acolo până la acordul propriu-zis se pare că mai este mult de negociat. Sunt teme foarte complicate, ca să se înțeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord. Nu se discută doar despre cuantum, deci despre sume, se discută, de exemplu, foarte aprins despre proporția între granturi, adică fonduri practic nerambursabile și împrumuturi pentru fiecare țară și suma totală; se discută foarte intens despre condițiile de acordare a acestor sume, așa-numitele condițiile de gestionare sau de guvernanță a fondurilor, unde sigur unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naționale, alții își doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei. Deci, problemele sunt complicate. Pe de altă parte, pentru acordarea acestor fonduri, foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, care, iarăși, este o temă care a dus la multe discuții.
Ca și o notă pentru România, statul de drept nu este o problemă și nu ne opunem unei legături fiindcă, din fericire, în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut. Deci, iată, la acest capitol stăm bine. Deocamdată, se negociază și astăzi încă, în formate mai mici, urmând ca peste puțin timp să începem un nou plen, să verificăm în ce măsură putem să facem progrese și în ce măsură pozițiile statelor membre și ale grupurilor se pot apropria și în final armoniza./eradu
Pentru România, pentru mine, pentru echipa cu care am venit aici, în continuare temele prioritare sunt aceleași. Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanțiale, avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, școli și așa mai departe.
Avem nevoie de fondurile pentru agricultură, fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România, dar, evident, avem nevoie de fonduri substanțiale pentru revigorare economică și, în afară de asta, pentru mine, și pentru noi în general, o flexibilitate rezonabilă între fonduri și în felul cum se gestionează fondurile sunt vitale. Până în momentul acesta lucrurile pentru România s-au negociat, s-au mișcat într-un mod rezonabil. Dar, aici, la negocieri, până când nu s-a negocia tot practic nu s-a negociat nimic. Sunt moderat optimist. Avem încă o șansă, și cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acuma, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni, pentru a relua aceste înțelegeri.
Important, totuși, după părerea mea, este că toată lumea își dorește acest acord, toată lumea își dorește și a înțeles că este nevoie de legătura între bugetul multianual și fondul de relansare economică. Deci, continuăm cu a treia zi și cu siguranță și cu a treia noapte de negocieri. Mulțumesc!/pvelisar/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 iulie