Un vid legislativ ce a permis românilor infectaţi cu noul coronavirus să opteze pentru a pleca din spitale sau pentru a nu fi trataţi deloc a luat sfârşit, marţi, o dată cu intrarea în vigoare a unei noi legi.
Statul din Uniunea Europeană a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19 în această lună şi a raportat niveluri zilnice record de la debutul pandemiei pe teritoriul său, în februarie. Până în luna iulie, guvernul a gestionat epidemia printr-o serie de hotărâri de guvern, prin spitalizarea celor infectaţi şi introducerea în carantină sau în izolare la domiciliu a celor care ar fi putut fi expuşi la virus. Însă, la 2 iulie, Curtea Constituţională a decis că România nu poate implementa carantină obligatorie şi nu poate interna oamenii în spital în baza unor hotărâri de guvern, iar astfel de măsuri de restricţionare pot fi aplicate doar prin intermediul unei legi adoptate de parlament.
Noua legislaţie, trecută rapid prin parlament, intră în vigoare marţi şi acoperă vidul legislativ. „Începând de mâine avem o lege, putem spitaliza, putem izola”, a declarat ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, luni seara, la postul privat de televiziune Digi 24. „Dacă aplicăm aceste pârghii, putem reduce numărul infecţiilor”. Tătaru a adăugat că România ar putea înregistra o creştere zilnică de peste 1.000 de cazuri noi, în următoarele zile şi că guvernul ar putea decide asupra carantinării unor companii sau cartiere unde există focare.
Aproximativ 972 de persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 au fost externate la cerere, împotriva recomandării medicale, în perioada 2-20 iulie, potrivit datelor anunţate marţi. În jur de 3.680 de oameni infectaţi nu au fost spitalizaţi deloc. Guvernul nu a estimat, încă, efectul pe care l-a avut vidul legislativ asupra numărului tot mai mare de infectări, a spus premierul Ludovic Orban. Până luni, România a înregistrat un total de 38.139 de cazuri, din care 22.747 de persoane s-au vindecat şi 2.038 au decedat./mbrotacel/gpodea
REUTERS – 21 iulie