Testarea masivă, printre armele autorităţilor franceze de luptă împotriva răspândirii coronavirusului

În Franța testara masivă și purtarea măștii în spațiile închise sunt armele cu care autoritățile controlează epidemia și luptă împotriva propagării coronavirusului, mai ales în această perioadă de vacanță când oamenii se deplasează atât în țară, cât și în străinătate. Creșterea ușoară a cazurilor de contaminarea este controlată prin testarea masivă. Corespondentul RRA, Daniela Coman, relatează de la Paris.
Reporter: Cadrele medicale sunt preocupate de o eventuală confruntarea cu un val doi epidemic și se declară în prealertă. Ministrul sănătății, Olivier Véran, invitat aseară la postul public de televiziuine France 2, a spus că circulația virusului este slabă în Franța, rezultatele indică o persoană pozitivă la 100 testate, atât în țară, cât și pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, unde pasagerii sosiți din alte țări pot face gratuit testul, dacă doresc. Ministrul a insistat pe importanța progrmaului de salvare a spitalului public, concretizat într-un acord semnat recent de guvern cu sindicatele din sănătate, care prevede majorări salariale și investiții.
Olivier Véran: Eu, ministru al sănătății, spun că ne lipsesc paturi și ne lipsește personal în spitale. Eu însumi sunt medic de spital și am văzut cu ochii mei bolnavi pe holuri și pacienți pe tărgi care așteaptă să intre la urgență. Nu voi spune niciodată că am făcut destul pentru spitale, pot spune însă că niciodată nu s-a făcut atât: peste 8 miliarde de euro pe an investiții, crearea a 15.000 de posturi noi și a 4.000 de paturi.
Reporter: Ministrul sănătății i-a îndemnat din nou pe francezi să fie prudenți, chiar dacă sunt în vacanță. Oamenii sunt cel mai tare expuși în locurile închise, unde se adună mai mulți și nu sunt respectate gesturile barieră – a avertizat Olivier Véran. El a mai anunțat că statul va distribui gratuit 40 de milioane de măști de protecție persoanelor cu venituri mici./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 iulie