„Să fie bani, să fie ordine şi să ducem o viaţă bună. Obiectivul: să câştige Târgu Mureş!” – a afirmat Zoltán Soós, candidat independent pentru postul de primar al oraşului Târgu Mureş, luni seara, la evenimentul în cadrul căruia şi-a prezentat programul electoral.
Evenimentul a avut loc în aer liber, în cadru restrâns, şi a fost transmis live pe pagina de Facebook a candidatului. Zoltán Soós a fost nominalizat de către UDMR, dar pentru că se bazează şi pe sprijinul altor organizaţii maghiare, precum şi pe cel al românilor care îşi doresc o schimbare în Târgu Mureş, intră în cursa electorală ca independent. În cadrul evenimentului de luni seară, acesta a spus, în limba maghiară şi în limba română, trecând de la o limbă la alta: deşi primarul care conduce oraşul de 20 de ani, Dorin Florea, probabil că nu va mai candida anul acesta, sistemul pe care l-a creat trebuie schimbat, iar la alegeri, acest sistem va fi reprezentat de alţi candidaţi. Dintre aceştia, i-a menţionat pe Claudiu Maior, consilierul lui Florea, succesorul pe care şi l-a ales primarul; pe naţionalistul extremist Marius Paşcan, candidatul PMP, respectiv pe Teodora Benedek, care candidează din partea PNL.
În opinia lui Soós, în decursul celor două decenii care au trecut, sistemul lui Florea a acaparat oraşul, iar acum a sosit momentul ca Târgu Mureş să devină, din nou, al locuitorilor. Domnia sa a punctat că, în cele două decenii ale sistemului Florea, Târgu Mureş a rămas în urma celorlalte municipii vecine: Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu şi Bistriţa, a menţionat Soós. Acesta şi-a propus, drept obiectiv, ca în următorii zece ani oraşul să recupereze acest minus şi să ajungă un oraş fruntaş.
Zoltán Soós a prezentat câteva dintre elementele programului său electoral: construirea unei parcări cu trei etaje în piaţa din spatele teatrului, realizarea centurii de ocolire din zona de nord-vest a oraşului, reabilitarea cursul pârâului Pocloş din Târgu Mureş, dezvoltarea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor, revitalizarea zonei metropolitane a oraşului.
Totodată, Zoltán Soós a relatat că programul este lansat sub numele său, însă este produsul muncii în comun a oamenilor din Târgu Mureş. În opinia sa, punerea în aplicare a acestuia poate avea loc numai prin cooperarea locuitorilor din Târgu Mureş, iar pentru asta este nevoie de o schimbare de atitudine. În cadrul evenimentului de prezentare a programului electoral a luat cuvântul şi Mark Christian Hermann, fost consilier local din partea Partidului Oamenilor Liberi (POL), care este popular şi în rândul maghiarimii. Anul trecut, Hermann se pregătea să concureze pentru fotoliul de primar, însă la începutul acestui an a anunţat că îl va susţine pe Zoltán Soós – dacă acesta se va angaja să realizeze şi câteva elemente din cadrul programului său. Antreprenorul care are atât strămoşi germani, cât şi maghiari şi români, şi care vorbeşte toate aceste trei limbi la nivel de limbă maternă, a declarat: în 2020, cei din Târgu Mureş nu îşi pot permite un vot etnic. În opinia sa, unul dintre motivele pentru care acest lucru nu se poate întâmpla, este acela că în Târgu Mureş, trei din zece persoane trăiesc într-o căsătorie mixtă. Mark Christian Hermann a precizat: dacă în Cluj-Napoca s-a reuşit înlocuirea primarului naţionalist Gheorghe Funar, care a condus oraşul timp de 12 ani, acest lucru poate fi făcut şi la Târgu Mureş. În cadrul evenimentului a vorbit şi specialistul IT Péter W. Szabó, reîntors acasă de la Londra, care a spus că Târgu Mureş ar putea deveni unul dintre hub-urile sectorului IT; sociologul Andreia Moraru a prezentat paşii care sunt necesari în domeniul asistenţei sociale; antreprenorul Bernát Nyulas a vorbit despre provocările creării unei administraţii care să încurajeze antreprenoriatul.
Zoltán Soós, care a pornit la drum cu motto-ul “Învingem! Împreună!”, a reuşit să strângă semnăturile necesare candidaturii sale la primărie, într-o singură zi. În urmă cu patru ani, istoricul care conduce Muzeul Judeţean Mureş a fost candidatul UDMR la alegerile pentru fotoliul de primar al oraşului, după ce a câştigat prealegerile locale. A pierdut, însă, lupta cu Dorin Florea, care ocupă funcţia încă din anul 2000. Atunci, Dorin Florea a obţinut 27.262 de voturi, iar Zoltán Soós s-a clasat pe locul doi, cu cele 25.557 de voturi. În luna septembrie, UDMR a anunţat că îl lansează din nou pe Zoltán Soós în cursa pentru fotoliul de primar, însă de data aceasta nu a mai organizat prealegeri.
Târgu Mureş are cea mai mare comunitate maghiară din Transilvania: de 58.000 de persoane, care la recensământul din 2011 au reprezentat 43% din populaţia totală a urbei. În oraşul care în trecut era unul majoritar maghiar, maghiarii au ajuns o minoritate în urma plecării în masă, ce a fost cauzată de conflictul interetnic din 1990. Primul an în care la conducerea oraşului a fost ales un primar român, a fost anul 2000; de atunci, Dorin Florea a fost reales de patru ori./lendrefy/cciulu
MTI – 28 iulie