Ziua Imnului Național a fost sărbătorită miercuri, 29 iulie, în toate garnizoanele din țară.
La București, ceremonia a fost organizată în Piața Tricolorului, din fața Palatului Cercului Militar Național, în prezența prim-ministrului Ludovic Orban și a secretarului de stat din MApN, Simona Cojocaru. Ceremonia a cuprins un serviciu religios și un concert susținut de Muzica Reprezentativă a MApN care a intonat, în succesiune istorică, și Imnurile Naționale pe care le-a avut, de-alungul timpului, țara noastră.
O ceremonie similară a fost organizată și la sediul MApN, în prezența secretarului de stat Marius Bălu.
Ziua Imnului Național a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătorește, în fiecare an, la 29 iulie.
***
MESAJUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE CU OCAZIA MARCĂRII ZILEI IMNULUI NAŢIONAL
– 29 iulie 2020 –
Patria, Poporul și Armata au nevoie de simboluri care au suflet prin trăirile și aspirațiile strămoșilor, simboluri în care ne regăsim tot timpul dar mai ales atunci când mândria de a fi român ne pătrunde, ne copleșește. Imnul și Drapelul ne reprezintă ca națiune în fața întregii lumi, de aceea cred că nu există român care să nu tresară în momentele solemne în care aude Imnul național cu ocazia manifestărilor publice, după ce sportivii români urcă pe podium sau cu orice altă ocazie, atunci când vede drapelul tricolor ridicându-se pe catarg în acordurile imnului.
Promovat în contextul revoluționar al anului 1848, pentru versurile patriotice compuse de Andrei Mureşanu în susținerea libertăţii şi unităţii de neam, „Deșteaptă-te Române!” a cucerit pentru totdeauna inimile românilor, prin mesajul său profund, dătător de speranță și înălțător în același timp. Dincolo de importanța sa pentru spațiul spiritual românesc, cântecul are și o valoare europeană pentru că atunci, în 1848, românii susțineau idei similare cu celelalte mișcări revoluționare din Europa, solidaritate între națiuni care s-a dezvoltat încă din zilele următoare izbânzii revoluției pariziene.
Fiecare dintre noi ne regăsim în cele două simboluri importante ale statalității și unității României, noi toți și fiecare în parte însuflețim Imnul și Drapelul. Iar prin cele două simboluri noi suntem cei care dăm tărie și putere statului și armatei. Imnul Național aparține Patriei și deopotrivă fiecăruia dintre noi.
Imnul Național face parte din viața militarilor, începând cu jurământul de credință față de Patrie și Popor. El se intonează în deschiderea oricărei ceremonii militare, îi însoțește în momentele de bucurie, îi însoțește oriunde în lume, în misiuni, exerciții și teatre de operații și îi însoțește pe ultimul drum pe ostașii căzuți la datorie.
Ziua de astăzi este o sărbătoare a conștiinței naționale, este un prilej să ne aducem aminte, o dată în plus, de valorile ce ne unesc pe noi toți românii. Să fim mândri de istoria noastră, amintită și prețuită în versurile Imnului Național unul din simbolurile principale ale statului și poporului român. „Deșteaptă-te Române!” a parcurs alături de popor și armată principalele momente de cumpănă din istoria modernă și contemporană a României.
La mulți ani, de Ziua Imnului Național!
Trăiască România!