Iniţiativa înfiinţării acestei entităţi aparţine Ministerului Resurselor Umane – scrie agenţia de ştiri MTI. Anunţul a apărut astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Alăptării şi începutul săptămânii hrănirii bebeluşilor cu lapte de mamă. Ministerul susţine că principiile lor coincid cu recomandările organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO) şi a UNESCO, potrivit cărora, în primele şase luni de viață, hrănirea unui copil să se facă exclusiv cu lapte de mamă dacă nou născutul este sănătos.
Potrivit expunerii de motive a autorităţilor maghiare, pentru mame alăptarea reduce riscul incidenței cancerului mamar şi al cancerului ovarian, precum şi creşterea tensiunii arteriale; la copii contribuie la învingerea bolilor contagioase, scade riscul şi gravitatea diareei, a probabilităţii infecţiilor aparatului pulmonar şi a otitei medie acută, previne cariile dentare, are un efect benefic pentru dezvoltarea intelectuală şi emoţională, asigură instalarea unei legături cu mama.
Comisia nou înfiinţată va organiza cursuri pentru cadre medicale medii şi medici şi va asigura gratuit consilere de lactaţie pentru mame.
Pentru a asigura şi dezvolta o infrastructură necesară şi conformă cu o viziune prietenoasă faţă de familii, anul trecut guvernul a alocat 6,36 miliarde de forinţi (aproximativ 80 milioane lei) pentru 50 de secţiile de obstetrică-ginecologie ale spitalelor şi 14 centre perinatale, iar din alte 3,4 miliarde de forinţi (aproximativ 42,5 milioane de lei) au fost create condiţiile serviciilor de asistenţă pentru naşterea într-un mediu familial. Aceste servicii includ creearea şi dezvoltarea centrelor de colectare a laptelui de mamă, precum şi asistenţă psihologică pentru mame pe perioada sarcinii, până după naştere.
Székely Ervin, RADOR