Performanţa economică a celei mai mari economii din lume scade într-un ritm vertiginos – rezultă din datele publicate de site-ul oficial al guvernului Statelor Unite. Experţii consideră că nivelul economiei de dinaintea crizei provocate de pandemia de coronavirus poate fi atins cel mai devreme după doi ani.
O scădere atât de rapidă a economiei americane nu s-a mai înregistrat din anul 1947 până în prezent – notează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Produsul intern brut al Statelor Unite a scăzut cu aproape 10% în perioada aprilie – iunie, faţă de trimestrul precedent. Conform metodei de calcul folosite în America, aceasta va însemna o scădere de 32,9% pe întregul an, cel puţin aceasta este estimarea făcută de Departamentul de Comerţ al SUA. Experţii intervievaţi de cotidianul german vorbesc despre o contracţie şi mai mare a economiei, prognozând o scădere a PIB-ului cu 34% pentru acest an. „Va trece mult timp până când economia americană va ieşi din această <<vale a plângerii>>. Numărul permanent mare a infecţiilor şi şomajul în masă creează o incertitudine considerabilă” – a comentat fenomenul economistul de la Bankhaus Lampe, Bastian Hepperle, adăugând că acest lucru paralizează consumul şi investiţiile private.
Ca urmare a pandemiei de coronavirus mai multe fabrici şi magazine din Statele Unite au fost închise temporar sau cel puţin au trebuit să-și reducă drastic producţia, respectiv vânzările. Pentru a contracara acest prejudiciu, guvernul condus de preşedintele Donald Trump a acordat ajutoare de miliarde de dolari atât întreprinderilor, cât şi a cetăţenilor care şi-au pierdut locul de muncă. Şi în prezent există o dispută între democraţi şi republicani despre un pachet de măsuri de stimulare a economiei. Astfel de măsuri s-au luat şi în alte ţări, dar acolo – datorită restricţiilor mai severe – numărul infecţiilor a scăzut, în vreme ce în Statele Unite a rămas la un nivel ridicat, ba chiar a crescut în ultima perioadă.
„Din acest motiv PIB-ul probabil că nu va mai ajunge nivelul anterior crizei până la începutul anului 2022” – este de părere economistul Commerzbankului, Christoph Balz. „Redresarea va încetini probabil în trimestrul al treilea. Văzând riscul mare al contaminării, oamenii nu se vor mai duce la restaurante, nu se mai cazează în hoteluri, renunţă la concedii exotice şi această restrângere a consumului va afecta sectorul serviciilor de turism” – spune specialistul, adăugând că scăderea profitului firmelor va micşora venitul bugetului, astfel că guvernul va fi obligat să reducă ajutoarele sociale ceea ce va scădea şi mai mult consumul.
Székely Ervin, Rador