Zeci de mii de oameni au protestat ieri în Berlin împotriva înăspririi reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus. Guvernul federal a reintrodus unele restricţii în urma creşterii numărului celor infectaţi.
Oamenii nu au respectat indicaţiile autorităţilor privind distanţarea socială şi – ca un element al protestului – nimeni nu a purtat mască de protecţie. Motivul care a generat această reacţie a fost anunţul ministrului economiei, Peter Altmaier, care a solicitat majorarea amenzilor pentru persoanele care nu respectă prevederile legale privind prevenirea infecţiei. În Germania a început să crească numărul persoanelor purtătoare de coronavirus. În ultimele 24 de ore 955 de astfel de persoane au fost diagnosticate. Astfel numărul total al celor contaminaţi a ajuns la 210 mii de persoane. Până acum 9148 de oameni au decedat din cauza COVID – 19. Populaţia Germaniei este de 80 de milioane de locuitori.
Aproape simultan cu demonstraţia, cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a publicat un articol interesant despre reticenţa nemţilor de a purta mască de protecţie. Constatarea autoarei Friederike Haupt este că, în ciuda eforturilor autorităţilor sanitare, din ce în ce mai mulţi cetăţeni ignoră regulile privind purtarea măştii, ba unii devin agresivi dacă sunt atenţionaţi în acest sens. Unii dintre ei contestă eficienţa purtării măştii, iar alţii sunt deranjaţi că li s-ar limita drepturile individuale.
În schimb, ministrul federal al sănătăţii Jens Spahn şi preşedintele Institutului Robert Koch (Institutul pentru Boli Infecţioase), Lothar Wieler au pledat pentru purtarea măştii, susţinând că astfel se pot preveni infecţiile şi se pot salva vieţi. Aceştia au argumentat că numărul tot mai mare al infecţiilor are strânsă legătură cu renunţarea la măşti de către o parte semnificativă a populaţiei.
Scăderea încrederii în autorităţi
Psihologul Claus-Christian Carbon, cercetător în cadrul Universităţii din Bamberg vorbeşte despre „eroziunea purtării măştii”. Specialistul cercetează fenomenul încă de la începutul pandemiei. În cadrul unui proiect internaţional numit „Cosmo” cercetătorii de la Institutul Robert Koch studiază comportamentul cetăţenilor faţă de măsurile restrictive ale statului, încrederea germanilor în autorităţi, precum și percepţia lor asupra riscurilor. Concluzia cercetării este că de la începutul pandemiei încrederea oamenilor în purtarea măştii a scăzut în continuu. Cu toate acestea 90% dintre respondenţi spun că poartă masca des sau totdeauna. 20% dintre aceştia însă consideră că măsura este excesivă. Cei din acest ultim grup – susţin cercetătorii – sunt mai puţin informaţi despre măsurile de protecţie sau sunt manipulaţi de ştiri false, au mai puţină încredere în autorităţi şi simt că riscul contaminării este mai mic decât cel prezentat. Este de remarcat faptul că şi cei care respectă măsurile de protecţie sunt din ce în ce mai puţin convinşi de eficienţa acestora şi cred că responsabilitatea voluntară şi personală este mai importantă decât măsurile impuse de autorități. De exemplu, în mijloacele de transport în comun purtarea măştii este obligatorie. Însă nu toată lumea respectă această regulă. Un purtător de cuvânt al companiei feroviare Deutsche Bahn a declarat pentru FAZ că vor continua să se bazeze pe „cooperarea, înţelegerea şi respectul reciproc al tuturor pasagerilor”. Asta înseamnă că deşi călătorii prinşi fără mască ar putea fi coborâţi din trenuri sau predaţi poliţiei, compania preferă să distribuie gratuit măşti de unică folosinţă pe mijloacele de transport şi doar cei care refuză consecvent purtarea acestora sunt sancţionaţi.
Psihologul Carbon este de acord cu cele constatate de cercetătorii „Cosmo” şi adaugă că motivul refuzului purtării măştii poate să fie nu doar neglijenţă, ci şi o formă de critică la adresa sistemului. Un deputat al formaţiunii de extremă dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) de exemplu a mers la microfonul parlamentului bavarez purtând o mască contra gazelor, ridiculizând astfel măsurile impuse de guvern.
Purtarea măştii nu e cool
Un alt fenomen constatat de cercetători este intimidarea acelora care sunt convinşi de eficienţa purtării măştii şi îi atenţionează în acest sens şi pe alţii. Zilele trecute, un conducător al unui autobuz a fost bătut la Darmstadt pentru că a cerut insistent unui grup de pasageri să poarte masca. La fel, mai mulţi paznici de la intrarea în unele magazine au suferit agresiuni când solicitau purtarea măştii.
Oamenii vor să se bucure de vară
Un alt motiv este că unii oameni pur şi simplu doresc să se bucure de vară, fără nicio restricţie. O mare parte dintre ei au devenit pur şi simplu nepăsători, pentru că pandemia nu mai pare la fel de ameninţătoare cum a fost la începuturile ei. Aceştia „au pierdut contactul cu necesitatea” – afirmă psihologul. La această percepţie a contribuit şi faptul că oamenii au primit alte ştiri mai importante, subiectul pandemiei a căzut în plan secund. Au văzut că mulţi ignoră reglementările şi s-au gândit că dacă ei o pot face, atunci şi lor le este permis, sau cel puţin tolerat. Desigur – recunoaşte specialistul – sunt şi cazuri excepţionale în care unii bolnavi nu pot purta mască din motive medicale.
În fine o altă problemă este că nepurtarea măştii nu este sancţionată uniform în toate landurile Germaniei. În Bavaria această neglijenţă îl „costă” 150 de euro pe contravenient, în schimb în Saxonia nu există nicio sancţiune, normele având caracter de recomandare.
Székely Ervin, Rador