După numai patru zile de la explozia puternică din Beirut, oraşul s-a transformat într-un câmp de luptă iar căderea guvernului este doar o chestiune de timp – scrie cotidianul budapestan Népszava. Demonstranţii care doresc schimbarea executivului au reuşit să pătrundă în clădiri guvernamentale, au incendiat birouri, au aruncat cu pietre în forţele de ordine care au ripostat cu gaze lacrimogene şi cu gloanţe de cauciuc. În incidentele de sâmbătă un poliţist şi-a pierdut viaţa, dar circumstanţele morţii acestuia sunt neclare. Potrivit ziarului libanez Daily Star ciocnirile dintre protestatari şi poliţie s-au soldat cu 728 de răniţi, marea majoritate a acestora fiind demonstranţi.
Furia s-a declanşat după ce aproximativ zece mii de oameni s-au dus în Piaţa Martirilor solicitând dreptate pentru victimele exploziei de marţi. Demonstranţii susţineau că tragedia se putea evita, dacă nu depozitau de ani de zile într-un hangar din apropierea portului cele 2750 de tone de nitrat de amoniu. Nemulţumirea oamenilor a crescut după ce au văzut că guvernul nu a acordat aproape niciun fel de ajutor supravieţuitorilor exploziei care şi-au pierdut apropiaţii. De altfel, în Liban demonstraţiile antiguvernamentale se ţin lanţ de anul trecut din luna octombrie. Tragedia de marţi însă a făcut ca protestele să se radicalizeze. „Nu mai este vorba despre a acorda o a doua şansă guvernului sau să le cerem socoteală. Acum toată lumea vorbeşte despre răzbunare, şi după părerea mea oamenii se gândesc serios la această posibilitate. Cred că suntem determinaţi să mergem până la capăt” – a declarat pentru Népszava Djan Kassir, activist politic din Liban.
Deşi sâmbătă prim-ministrul Hassan Diab a propus organizarea de alegeri anticipate pentru ca ţara să poate să iasă din criza actuală, această iniţiativă nu a liniştit spiritele. După părerea lui Djan Kassir această ofertă a premierului este o capcană pentru că alegerile s-ar organiza pe baza unei împărţiri religioase. Acest sistem timp de 30 de ani a conservat raporturile de forţe între partidele politice. În opinia activistului ţara are nevoie de o nouă lege electorală, care ar trebui adoptată de către un parlament provizoriu, la propunerea unui guvern provizoriu, din care să facă parte toate forţele politice. Aceste reforme însă sunt respinse de clasa politică actuală, de aceea doar o presiune socială mai mare poate să ducă la schimbări profunde.
În cadrul slujbei de duminică, şeful celei mai mari biserici creştine din Liban, patriarhul maronit Besara Boutros al-Rai a solicitat plecarea întregului guvern pentru că „nu sunt în stare să ajute în reconstrucţie”. După tragedia de marţi a început un val de demisii. Mai mulţi membri ai parlamentului şi-au prezentat demisiile, de exemplu Partidul Falangist (o forţă politică creştin-democrată moderată) avea trei deputaţi în legislativ şi toţi au plecat pentru a grăbi schimbarea solicitată de demonstranţi. De altfel în explozie a decedat secretarul general al acestui partid.
Astăzi un membru al cabinetului, Manal Abdel-Samad, ministrul comunicării şi-a înaintat demisia şi se aşteaptă ca şi alţi miniştri să îi urmeze exemplul. Cu toate acestea, nu există nicio garanţie că în urma guvernului Diab va veni un executiv care va duce la capăt reformele solicitate de demonstranţi.
Székely Ervin – Rador