Germania va livra Ungariei 50 de tancuri, marca Leopard-2 şi acest lucru este un moment important în procesul de militarizare a Ungariei – scrie săptămânalul german Der Spiegel. Fabricile germane de armament doar anul trecut au vândut pentru o sumă record de 18 miliarde de euro arme şi echipamente militare guvernului maghiar şi astfel Ungaria a devenit una dintre cele mai importante pieţe ale industriei militare germane, iar Germania a devenit partenerul cel mai important al programului de înarmare al premierului maghiar, Orbán Viktor. „Astfel prim-ministrul, ca un accesoriu la contracte economice, cumpără şi tăcerea germană despre transformările antidemocratice care au loc în Ungaria” – scrie Keno Versteck, autorul articolului.
În continuare publicaţia scrie că muzica de acompaniament a tancurilor germane şi a soldaţilor maghiari care deservesc blindatele este compusă de cea mai populară formaţie de hard rock de extremă dreapta, Kárpátia, care promovează cultul violenţei în Ungaria. Textul melodiilor acestei formaţii omagiază epoca autoritară al lui Horthy Miklós, a luptelor aşa zis glorioase duse de armata maghiară alături de Hitler împotriva Uniunii Sovietice şi militează pentru o Ungarie Mare care se întinde din vestul Ucrainei, până la litoralul croat. Formaţia aparţinea în trecut de partidul de extremă dreapta Jobbik, dar după ce acest partid s-a orientat pentru o linie politică mai moderată, muzicanţii s-au apropiat de partidul de guvernământ Fidesz al cărui preşedinte este premierul Orbán Viktor. Membrul fondator a formaţiei, Petrás János a fost distins în anul 2013 cu o decoraţie de stat în Ungaria, dar în Româniaa fost amendat în anul 2018 şi i s-a interzis să mai concerteze pentru timp de trei ani pentru incitare la ură.
Cântecul Marşul blindaţilor a fost compus de către Kárpátia la solicitarea batalionului de blindate nr. 11 din localitatea Tata, unde recent au sosit tancurile Leopard-2 din Germania. La sfârşitul săptămânii trecute formaţia a postat pe pagina sa de Facebook fotografii în care membrii trupei se pozează lângă blindatele nemţeşti. Autorul a citat fragmentele cele mai brutale ale textului melodiei. La întrebarea Der Spiegel, ministrul apărării din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, cea care a efectuat recent o vizită în Ungaria, a răspuns că nu avea cunoştinţă despre piesa Kárpátiei. Mai mult de atât însă nu a dorit să spună şi a motivat acest lucru prin faptul că ministerul apărării din Germania nu ia o poziţie în legătură cu problemele interne ale armatei maghiare. Potrivit autorului, piesa respectivă se încadrează foarte bine în procesul de militarizare crescândă a Ungariei, care cuprinde deja şi alte sfere ale vieţii publice. De exemplu, conducerea spitalelor a fost militarizată după izbucnirea epidemiei de coronavirus. Începând cu anul 2016 bugetul apărării din ţara vecină creşte continuu. Anul viitor – în ciuda recesiunii cauzate de pandemie – bugetul armatei va creşte cu 26% faţă de cel de anul acesta. Creşte numărul militarilor profesionişti şi a rezerviştilor. În din ce în ce mai multe şcoli a devenit accesibilă – deocamdată facultativ – disciplina numită „educaţia patriotică şi militară”. Aproximativ 80 de mii de voluntari lucrează în gărzi civile, ca ajutori de poliţişti, care caută imigranţi ilegali în apropierea frontierei de stat.
Cultul eroilor este sprijinit de guvern. În luna ianuarie a fiecărui an, militari îmbrăcaţi în uniforme de epocă mărşăluiesc prin toată ţara sărbătorind „campania eroică de la Don” şi Fidesz sprijină şi aşa numitul „tur al escapadei”, organizat de formaţiuni de extremă dreapta. (În anul 1945 armata sovietică a înconjurat militarii germani şi maghiari în cetatea regală din Budapesta. Aceştia au încercat o escapadă disperată către vest, dar au fost omorâţi sau capturaţi de către trupele sovietice. Gestul militarilor care s-au sacrificat inutil, este considerat eroic de către extremiştii de dreapta şi organizează acest tur pentru a comemora victimele escapadei n. r.). După declanşarea pandemiei a crescut semnificativ prezenţa poliţiei şi a armatei pe străzi, iar retorica lui Orbán a devenit din ce în ce mai milităroasă. Guvernul sprijină formaţia de extremă dreapta pentru că este destul de populară în rândul tinerilor, astfel poate să-i mobilizeze pe aceştia să voteze alături de Fidesz. Ministerul apărării din Ungaria nu găseşte nimic rău în „Marşul blindaţilor”. În opinia autorităţii acesta „vorbeşte despre patriotism şi respectul faţă de militari. Ne bucurăm că a apărut o creaţie care popularizează profesiunea de militar” – scria ministerul apărării la întrebarea Der Spiegel, adăugând că Kárpátia a scris melodia fără să solicite onorariu. (În schimb – ceea ce ministerul nu a mai precizat – Kárpátia a primit în luna aprilie de la Fondul Cultural Naţional (NKA) administrat de ministerul resurselor umane suma de 4 milioane de forinţi pentru a crea un film documentar şi de concert despre trupa de hard rock. n. r.)
Székely Ervin, Rador