Ediția a XVIII-a a Festivalului ICon Arts Transilvania s-a încheiat luni după un tur de 18 evenimente culturale desfășurate în spațiile de patrimoniu din Sudul Transilvaniei. Programul a cuprins spectacole în aer liber de jazz, muzică clasică, teatru-performance, concerte în primă audiție absolută, într-un context în care vechiul și noul au format și de această dată un numitor comun.
În perioada 25 iulie – 10 august, în mijlocul satelor cu biserici fortificate dar și pe acoperișul Filarmonicii din Sibiu, zeci de artiști s-au putut bucura de regăsirea cu publicul după mai bine de o jumătate de an. La evenimente, contextul distanțării sociale a creat, paradoxal, o legătură specială între actul artistic și public ce nu s-ar fi putut realiza prin intermediul evenimentelor online. Datorită acestei schimbări de paradigmă și a conceptului distinctiv care a stat la baza fiecărui eveniment, toate locurile la spectacole au fost epuizate din timp.
Emoțiile tuturor artiștilor invitați au fost comparabile cu cele ale începutului de carieră, Festivalul debutând firesc prin proiectul „Uvertura” promițând în deschidere un nou început în care fiecare devine mult mai responsabil față de sine, de celălalt și față de semnificația actului artistic. Așa s-a născut ideea motto-ului ICon Arts în 2020: «Challenge accepted».
„Acum putem spune că succesul Festivalului poate concluziona efortul tuturor prin «Challenge completed». Sunt foarte mulțumit de cum au ieșit toate evenimentele, mai ales că acest an a fost atât de imprevizibil din toate punctele de vedere. Ne-a încărcat cu multă motivație reacția publicului încă din primele zile, cât și bucuria artiștilor de a reda tot ce au studiat în ultimele luni.” – Sebastian Gheorghiu, co-fondatorul Festivalului ICon Arts Transilvania
Transilvania, comparată cu dealurile Toscanei
Ceea ce face din Festivalul ICon Arts un eveniment special în peisajul cultural este componenta Academiei care găzduiește masterclassuri și rezidențe artistice în spații ferite de agitația urbană unde accentul este pus pe îmbunătățirea laboratorului de creație. Astfel, spațiile Festivalului sunt și spațiile de lucru ale artiștilor rezidenți care vin înaintea publicului cu inspirația acestor locuri, comparate în presa de specialitate cu dealurile Toscanei, nu doar prin frumusețea rustică, ci și prin bogăția experiențelor culturale. Anul acesta au avut loc rezidențe artistice și masterclassuri în Richiș, Biertan și Râșnov pentru diferite ramuri ale artei interpretative: Chitară, Vioară, Violoncel, Percuție, Flaut, Canto, Ansambluri de jazz, Composer in Residence, Teatru – performance și în premieră au avut loc clasele de Contrabas și MiniCellos, pentru cei mai tineri violonceliști.
Arta deschide uși
O altă noutate a evenimentului a fost prezentarea unei dimensiuni mai puțin cunoscute a artei românești, însă care face prestigiu României în plan internațional: luteria. O expoziție cu instrumente cu coarde realizate de lutieri faimoși a putut fi vizitată la Biertan, în incinta Complexului Medieval Unglerus, într-un spațiu cu obiecte istorice care în mod normal ar fi fost închis publicului prin contextul dat. Expoziția a fost organizată în parteneriat cu AALR – Asociația Artiștilor Lutieri din România.
Succesul acestui demers comun, de a încuraja tineri artiști, de a promova spațiile de patrimoniu din Transilvania și implicit de a contribui la dezvoltarea economiei locale, desfășurat pentru al patrulea an consecutiv în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust, a deschis calea mai multor operatori culturali care au ales să organizeze evenimente muzicale în spațiile cu biserici fortificate din Sudul Transilvaniei, un semn optimist care spune că promovarea acestui fel de a fi formează mai departe gustul unui public din ce în ce mai interesat de această bogată alternativă culturală.
*
Toate acestea fac parte din fenomenul unui eveniment complex conceput pentru toate simțurile unde cultura transilvăneană este pusă în valoare inclusiv prin gastronomia locală, experiență grupată sub Șezătoarea postmodernă. Departe de caniculă și aglomerare urbană, toate aceste locuri se transformă în citadele ideale unde artele sunt puse din nou pe primul plan, în fiecare an, la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august.
Festivalul ICon Arts Transilvania, unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, a ajuns la finalul celei de-a 18-a ediții. ICon Arts este un eveniment cultural organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Exces Music.
Parteneri culturali: Programul „O.T.A.” al UCIMR, Institutul Cultural Român, Fundația Mihai Eminescu Trust, Filarmonica de Stat din Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Primăria Biertan, Experience Transylvania, Asociația Artiștilor Lutieri din România, Colinele Transilvaniei, Senator Wines, Complex Medieval Unglerus.
Parteneri de mobilitate: Citylink România
Parteneri media: EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Cronica Română, Zile și Nopți, Tribuna, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, România Pozitivă, Munteanu Recomandă, Profil Cultural, Știrile Transilvaniei