Activiști din România și grupuri din diaspora au cerut luni instituțiilor statului să investigheze jandarmeria pentru că a folosit violența pentru a înăbuși un miting anticorupție acum doi ani.
Un grup, Diaspora pentru România, a înșirat zeci de adidași, sandale, bocanci și pantofi cu toc în fața sediului guvernului din Piața Victoriei, locul protestelor antiguvernamentale, la aniversarea mitingului. Un alt grup a defilat prin oraș cu un elefant roz gigantic, iar un al treilea a desenat contururi [de oameni căzuți pe jos – n.trad.] cu cretă și a făcut reconstituirea actelor violente ale jandarmeriei.
La protestul din 10 august 2018 jandarmii au tras repetat cu gaze lacrimogene în mulțime, au folosit tunuri cu apă și au bătut protestatari non-violenți.
Sute de persoane au necesitat îngrijiri medicale la unicul protest marcat de violență dintr-o serie de manifestații pașnice anticorupție declanșate de tentativele Partidului Social Democrat, aflat atunci la guvernare, de a dezincrimina mai multe infracțiuni de corupție.
Diaspora pentru România, un grup de acțiune civică al românilor din străinătate, a declarat luni că vrea să-și afirme punctul de vedere respectând limitarea adunărilor publice impusă pentru combaterea pandemiei, care a ucis 2.279 de oameni în acest stat UE.
„Această pereche de încălțăminte le ține locul și câtorva dintre prietenii mei care sunt în diaspora și nu pot fi azi aici”, a declarat Mihai Munteanu în timp ce așeza pe jos o pereche de adidași albaștri.
„Sunt azi aici nu doar pentru a comemora […], ci și pentru a-i transmite guvernului că nu vom uita.”
Laurențiu Dumitru, care e plecat din țară de 12 ani și a participat la protestul din 2018, a fost luni la București.
„Încălțămintea reprezintă participarea simbolică a celor care nu au putut fi aici”, a declarat el.
Procurorii au deschis o anchetă privind gestionarea protestului din 2018, dar anul acesta au decis s-o închidă. Grupuri activiste au contestat decizia, iar o instanță din București trebuie acum să hotărască dacă dosarul va fi redeschis.
Grupul activist și comunitatea online Declic a defilat cu un elefant roz gigantic inscripționat cu sloganurile „Nu vom uita” și „Dreptate pentru toți” prin fața mai multor instituții de stat.
Un alt grup activist a desenat cu cretă în Piața Victoriei contururi de protestatari răniți.
Protestul din 2018 a fost organizat parțial de grupuri de români care muncesc în străinătate, nemulțumiți de – în opinia lor – corupția înrădăcinată și administrația publică slabă din țara lor natală.
Banca Mondială estimează că între 3 și 5 milioane de români, adică aproximativ un sfert din populația țării, trăiesc și muncesc în străinătate. În 2019 se estimează că ei au trimis în țară o sumă-record de 7,24 miliarde de dolari, un colac de salvare pentru multe familii din România.
THE NEW YORK TIMES (SUA), 10 august 2020 (Reuters) – Articol de Luiza Ilie și Octav Ganea (editat de Susan Fenton)
Traducere: Andrei Suba