Varza, broccoli şi varza de Bruxelles ajută la prevenirea bolilor vaselor de sânge. Conform unui studiu recent, o dietă bogată în legume crucifere este legată de o probabilitate mai mică de acumulare extinsă de calciu în aortă. Astfel de depozite sunt un marker-cheie al bolii structurale a vaselor de sânge.
Într-un studiu care a implicat Universitatea din Australia de Vest şi Universitatea Edith Cowan, cercetătorii au descoperit că un consum de legume crucifere protejează femeile în vârstă de bolile vaselor de sânge. Rezultatele au fost publicate în revista engleză „British Journal of Nutrition”.
O legumă foarte nepopulară la copii și adolescenți pare a fi deosebit de benefică în prevenirea bolilor avansate ale vaselor de sânge. Consumul mai mare de legume crucifere – cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și varza – a fost asociat cu boli ale vaselor de sânge mai puțin severe. Folosind date de la 684 de femei în vârstă din Australia de Vest, cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în aceste legume a fost asociată cu un risc mai mic de acumulare extinsă de calciu în aortă.
Boala vaselor de sânge afectează arterele și venele și poate reduce fluxul de sânge în organism. Această scădere a fluxului de sânge se datorează de obicei acumulării de depozite de grăsimi și calciu pe pereții interiori ai vaselor de sânge. Astfel de acumulări sunt principala cauză a unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.
Efectul protector al legumelor crucifere a fost confirmat de oamenii de ştiinţă. „În studiile noastre anterioare, am descoperit că persoanele care au consumat aceste legume au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare clinice, cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral, dar nu eram siguri de ce”, a explicat autorul studiului dr. Lauren Blekkenhorst, într-un comunicat de presă. Rezultatele noului studiu oferă o perspectivă asupra mecanismelor posibile care joacă un rol important în acest sens. „Am descoperit acum că femeile în vârstă care consumă cantități mai mari de legume crucifere în fiecare zi sunt mai puțin susceptibile să aibă o calcificare extinsă a aortei”, a adăugat expertul. O componentă specială a legumelor crucifere este vitamina K. Ea poate fi implicată în inhibarea procesului de calcifiere a vaselor de sânge.
„Atunci când femeile care au participat la studiu au consumat peste 45 de grame de legume crucifere pe zi, riscul depunerilor mari de calciu care se acumulează în aorta lor a scăzut cu 46 la sută, în comparație cu femeile care au mâncat zilnic puține sau deloc legume crucifere”, a mai spus dr. Blekkenhorst. Grupul de cercetare recomandă să se consume zilnic o varietate de legume, pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea.
Studiul oferă informații valoroase despre modul în care legumele crucifere ar putea ajuta la menținerea sănătății arteriale și, în cele din urmă, a inimii. Bolile de inimă sunt principalul factor de deces în Australia, iar dieta săracă este responsabilă pentru cea mai mare parte a bolilor de inimă. Australian Heart Foundation recomandă includerea a cel puțin cinci porții de legume în dieta dvs. zilnică, împreună cu fructe, fructe de mare, carne slabă, produse lactate și uleiuri sănătoase, care se găsesc în nuci și semințe./aionescu
(www.heilpraxisnet.de – 20 august)
Ada Ionescu, RADOR