Vara aceasta este indicat să practicăm distanțarea socială, mai ales atunci cănd mergem în concediu. Muntele românesc este destinația preferată în acest context, oferind aer curat și priveliști uimitoare. România este gazda multor castele și cetăți în zone montane, printre cele mai spectaculoase fiind următoarele:
- Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este situat în centru județului Hunedoara, iar în secolul XV a fost ridicat de Iancu de Hunedoara. Construcția a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare.
Castelul Corvinilor este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă ,,în picioare”.
Castelul este un loc aparte care merită vizitat cu siguranță. Legenda corbului, a balustradei neterminate, poveştile despre Iancu de Hunedoara şi fiul său Matia Corvin, sau spectacolele de operă, muzică clasică şi teatru care se ţin în curtea castelului Corvinilor sunt doar câteva motive.
- Castelul Bran
În anul 1377 ia naștere Castelul Bran, atunci când regele maghiar Ludovic cel Mare emite un act prin care acordă locuitorilor Brașovului, numit pe acea vreme Kronstadt (Orașul Coroanei) privilegiul construirii unui castel.
Castelul a fost de-a lungul timpului reședința și baza strategică a mai multor împărați, de la Sigismund de Luxemburg, Mircea cel Bătrân, până la Vlad Țepeș, motivul pentru care în prezent turiştii străini aleg să viziteze Castelul Bran. Legenda care s-a creat în jurul domnitorului a ajuns să fie cea mai reprezentativă a Transilvaniei, Legenda lui Dracula. Domnitorul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, a fost asociat cu Dracula, deşi datele istorice nu confirmă prezenţa îndelungată a acestuia la Castelul Bran.
În 2009 castelul a reintrat pe deplin în posesia moștenitorilor legali, Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena și Arhiducesa Elisabeta.
Construit pe o stâncă, Castelul adăposteşte în prezent muzeul Bran, diverse evenimente și restaurantul Casa de Ceai.
- Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino din cartierul Zamora, Bușteni a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit ,,Nababul”. Porecla provine de la averea sa colosală, care pe parcursul vieții lui a crescut exponențial. Castelul este construit în stil neoromânesc și este înconjurat de un parc, cascade, fântâni arteziene și chiar o grotă.
Domeniul este înconjurat de o poveste, aceea că ,,Nababul” ar fi vrut să-i paveze curtea cu monede din aur. Acesta ar fi vrut să-şi acopere castelul nu cu ţiglă, ci tot cu monede de aur, dispuse pe cant, şi nu în forma clasică, de solzi de peşte, pentru că astfel ar fi intrat mai multe. În felul acesta, palatul său din Buşteni ar fi întrecut în măreţie Castelul Peleş din Sinaia. Până la urmă, Nababul a renunţat la idee.
Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Aceasta este în zilele noastre un muzeu spectaculos, acompaniat de un restaurant formal, de calitate.
- Castelul Peleș
Construcția Castelului Peleş a început în 1873 la iniţiativa primului Rege al României, Carol I. Acesta intenționa să construiască o reședință de vară investită cu funcţii politice, culturale şi simbolice în afara perimetrului comunei Podul Neagului, comuna care mai târziu primește numele de Sinaia.
Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, fiind singurul Castel de această anvergură și, prin valoarea sa istorică și artistică, este printre cele mai importante monumente de acest fel din Europa până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Castelul Peleș este acum o fostă reşedinţă regală, muzeu din 1953 în 1975 şi din 1990 până azi, proprietate din anul 2007 a Maiestăţii Sale, Regele Mihai I al României şi instituţie publică administrată de Statul român, sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
- Domeniul Știrbey
Deși nu este un castel propriu-zis neavând bază și scop militar, Palatul Stirbey din Buftea merită o vizită, cu siguranță. Nu este la fel de spectaculos precum castelele menționate mai sus, însă este la o distanță de 30 minute de Capitală, iar domeniul pare dintr-o poveste aparte.
Construcția a început în anul 1850, inițiată de Domnitorul Țării Românești Barbu Dimitrie Știrbey. Urmașii săi au adăugat acestei clădiri încă două etaje și i-au adus o serie de modificări importante, în ton cu moda arhitectonică a acelor ani, și anume stilul Tudor. Clădirea a fost mărită treptat de-a lungul timpului, ultima extindere având loc după Primul Război Mondial.
În 1916, în Primul Război Mondial, palatul a fost loc de refugiu pentru Regina Maria împreună cu cinci dintre cei șase copii ai săi. Îi plăcea să călărească în pădurea domeniului și să se plimbe cu copiii în natură.
În prezent, Domeniul se poate vizita, iar în luna august găzduiește un mare eveniment muzical. Palatul a fost transformat într-un restaurant cu multe saloane.
Autor : Mihaela Veronica Stoica
Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării Universitatea Bucureşti