Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a desemnat 8.390 de candidați pentru alegerile locale din 27 septembrie și îndeamnă comunitatea maghiară să se folosească de dreptul său de vot în pofida epidemiei de coronavirus, deoarece prin respectarea regulilor sanitare scrutinul nu va contribui la creșterea riscului de infectare, a declarat președintele acestei formațiuni la o conferință de presă susținută joi, la Cluj-Napoca. Hunor Kelemen speră că UDMR va câștiga primăriile din cele aproximativ 200 de localități. În opinia sa are o importanță majoră ca la Târgu Mureș să câștige Zoltán Soós, care candidează ca independent și este susținut de toate partidele maghiare, și la fel de important este ca la Satu Mare să câștige un nou mandat actualul primar UDMR, Gábor Kereskényi. Președintele UDMR a mai spus că sunt șanse ca candidații formațiunii să câștige și mandatele de președinți de consilii din județele Harghita, Covasna, Mureș și Satu Mare. În ceea ce privește câștigarea mandatului de președinte de consiliu din județul Bihor, Hunor Kelemen consideră că în actualul sistem electoral șansele sunt minime, însă are încredere că la Consiliul Județean nu se va putea alcătui o majoritate fără UDMR. Hunor Kelemen a mai precizat că din cauza epidemei de coronavirus Consiliul Reprezentanților Uniunii, considerat parlamentul intern al UDMR, s-a întrunit joi pentru prima dată, iar subiectul ședinței a fost alegerile parlamentare din acest sfârșit de an, iar în acest context au aprobat regulamentul privind desemnarea candidațiilor formațiunii.
UDMR speră ca alegerile parlamentare vor fi organziate pe 6 decembrie sau cel mai devreme pe 29 noiembrie. UDMR nu susține o eventuală amânare a acestor alegeri, deoarece, conform prevederilor Constituției, cel târziu până la mijlocul lunii martie trebuie reînnoit legislativul. Din cauza timpului scurt UDMR nu va organiza în aces an prealegeri, astfel că până pe 5 octombrie vor fi organizate ședințele delegațiilor formațiunii la nivel de județ în cadrul cărora vor fi desemnați candidații pentru mandatele de deputați și senatori. La întrebarea privind realizarea unei eventale cooperări cu Alianța Maghiară din Transilvania, Hunor Kelemen a declarat: Regulamentul formațiunii nu exclude ca pe lista UDMR să candideze candidații organizațiilor maghiare din afara UDMR în condițiile în care va fi încheiat un acord similar cu cel încheiat anterior de UDMR cu Partidul Civic Maghiar (PCM) și pe baza căruia doi politicieni ai PCM au intrat în Parlamentul de la București ca membri ai grupului parlamentar al UDMR. Hunor Kelemen a precizat că Alianța Maghiară din Transilvania, formată în urma fuziunii PCM și Patridul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), deocamdată nu există din punct de vedere juridic, iar faptul că relația de cooperare s-a întrerupt cu PCM, nu a depins de UDMR.
Referitor la moțiunea de cenzură înaintată în Parlament împotriva Guvernului liberal, Hunor Kelemen a confirmat că grupul parlmanetar al UDMR va lua o decizie luni, înainte de ziua votului moțiunii, dacă va vota sau nu căderea guvernului. Președintele UMDR a precizat, totodată, că au o mie de motive pentru schimbarea guvernului și nu ar fi nicio tragedie, dacă Guvernul condus de Ludovic Orban ar funcționa cu competențe interimare până la alegerile parlamentare, însă UDMR ia în considerare acele câteva puncte de vedere care susțin respingerea moțiunii de cenzură. Hunor Kelemen a exclus posibilitatea ca în cazul căderii guvernului în România va intra la putere o altă alianță guvernamentală. În schimb consideră că este important ca după alegerile parlamentare să se formeze o coaliție guvernamentală majoritară în care ar participa și UDMR. ”O coaliție în care este prezentă și UDMR ar putea contribui la respingerea actualului climat stupid antimaghiar”, a conchis președintele UDMR./rganciu/pvelisar
MTI (28 august)