Deși pandemia provocată de noul coronavirus continuă să țină întreaga planetă în stare de alertă, o serie de evenimente din arena internațională sunt și ele viu comentate în presa internațională.
Un astfel de eveniment este vizita pe care consilierul și totodată ginerele președintelui american Donald Trump a efectuat-o în Emiratele Arabe Unite. Cotidianul britanic Daily Mail informează că “Jared Kushner s-a aflat, ieri, în fruntea unei delegații oficiale americano-israeliene care a ajuns în Emiratele Arabe Unite“. Același ziar menționează că, “pe avion, în dreptul cabinei pilotului, cuvântul ‘pace’ era scris în arabă, engleză și ebraică“. Ziarul israelian The Jerusalem Post menționează că “șeful Consiliului Securității Naționale din Israel, Meir Ben-Shabbat, și consilierul Kushner s-au întâlnit la Abu Dhabi cu ministrul de externe al emiratelor, Anwar Mohammed Gargash“. “Succesul unui acord între EAU și Israel ar fi o veste bună pentru toată lumea”, opinează cotidianul american USA Today. Dintr-un alt ziar israelian, Ha’aretz, aflăm că “Kushner le-a cerut palestinienilor să revină la masa negocierilor“. Dar palestinienii nu se arată entuziasmați de evenimentul din Emirate. În ziarul de limbă arabă Asharq al-Awsat, un înalt oficial palestinian. Saeb Erakat, afirmă: “Pacea nu este un cuvânt lipsit de sens care să normalizeze crimele și opresiunea. Pacea este un rezultat al dreptății. La pace nu se ajunge respingând dreptul la existență al Palestinei și instituind apartheidul“.
În Europa, Rusia apare din nou pe prima pagină a ziarelor străine, dar personajul principal este de această dată un alt opozant al președintelui Putin, tânărul Igor Jukov. “În timp ce Aleksei Navalnîi își revine într-un spital din Berlin, la Moscova, un alt opozant al lui Putin a fost atacat“, titrează cotidianul american The Washington Post. Din Rusia, cotidianul independent Moscow Times precizează că “Egor Jukov, care a devenit cunoscut în timul marilor proteste anti-Putin din 2019, se află în spital după ce a fost atacat de doi indivizi rămași necunoscuți“. Același ziar adaugă că, “în urma unor ordine venite ‘de sus‘, Jukov a fost eliminat de la masteratul pe care urma să-l susțină la Școala Superioară de Economie după ce fusese admis în urmă cu mai puțin de două ore“. Postul de radio moscovit Eho Moskvî a transmis că, “în ultima vreme, Jukov fusese deseori amenințat, ultimul atac de acest fel datând din seara zilei de 24 iulie“. În sfârșit, citat de ziarul rusesc Izvestia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declară: “Nu știm cine l-a bătut pe Jukov. Nu știm nici de ce. Dar știm că organele noastre abilitate au deschis o anchetă. Să sperăm așadar că vinovații for fi identificați și vor fi pedepsiți conform legii“.
Rămânem în zonă, unde, după cum știm, Belarusul, un vecin al Rusiei, se află de mai multă vreme sub lupa jurnaliștilor din străinătate. Cele trei state baltice – Lituania, Letonia și Estonia – au impus restricții de călătorie președintelui Aleksandr Lukașenko și altor 29 de oficiali din Belarus. Ziarul leton Diena informează că “ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a decis să includă 30 de oficiali belaruși, printre care și președintele Lukașenko, pe o listă a persoanelor indezirabile în această țară”. “Cerem totodată Uniunii Europene să nu amâne adoptarea unor măsuri similare”, a mai subliniat ministrul citat de același ziar.
Numai că Uniunea Europeană își concentrează acum atenția în altă parte. “Turcia respinge ultimatumul Uniunii Europene și amenință cu războiul”, titrează portalul de știri Euractiv. Același portal menționează că, “sâmbăta trecută, ministrul turc al afacerilor externe a amenințat că, în cazul în care Grecia își extinde frontierele în Marea Egee, demersul va însemna un război“. De altfel, după cum reiese din cotidianul turc Hürriye, declarațiile Turciei adresate strănătății sunt destul de belicoase: “Dacă Grecia continuă să sporească tensiunile în regiune prin intărirea pozițiilor sale în estul Egeei, ea va trebui să suporte consecințel“, aflăm din același Hürriyet, care citează declarații ale unui portător de cuvânt al Ministerului turc de Externe. Tot din Hürriyet mai aflăm și că “Turcia critică Rusia pentru că l-a invitat la discuții pe șeful unei organizații în relații cu PKK-ul kurd“. Potrivit aceluiași ziar, “alte critici îl vizează, deși voalat, și pe președintele Franței, Emmanuel Macron, legate de situația din estul Mării Egee”. Citat de publica’ia franceză La point, pre;edintele turc Recep Tayyip Erdogan ar fi întrebat retoric: „Oare poporul francez știe ce preț va trebui să plătească din cauza unor conducători incompetenți și cu vederi înguste?” În publicația elenă Kathimerini, riposta Uniunii Europene este categorică, iar minisrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, declară:“Europa trebuie să riposteze în comun. în fața unei politici agresive și nejustificate care îi amenință interesele și suveranitatea. Vârsta inocenței a trecut“.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR