În Ungaria, după presă și academia de ştiinţă, a venit rândul Universităţii de Teatru şi Film (SZFE) să ajungă sub influenţa directă a guvernului.
La data de 31 iulie 2020 Ministerul Tehnologiei şi Inovaţiei a reorganizat activitatea Universităţii de Teatru şi Film. Începînd cu data de 1 septembrie instituţia a ajuns în subordinea unei fundaţii, iar director al consiliului de administraţie al acestei fundaţii a fost numit Vidnyánszky Attila. Acesta este directorul Teatrului Naţional din Budapesta şi este cunoscut ca un om apropiat guvernului Orbán. Mai mulţi comentatori ai vieţii culturale, printre care şi Csáki Judit sunt de părere că prioritatea lui Vidnyánszky este reprezentarea unor interese politice ale actualului guvern şi nu promovarea valorilor artistice. Cariera acestuia s-a bazat pe loialitate faţă de putere şi nu pe un management eficient al instituţiilor teatrale pe care le-a condus – scrie Csáki.
În urma reorganizării, la conducerea fundaţiei care administrează Universitatea de Teatru şi Film din Ungaria nu a ajuns nicio persoană dintre cele propuse de senatul universităţii. Vidnyánszky a distribuit funcţiile pe baza unor criterii politice – susţin profesorii instituţiei citaţi de portalul Mérce.
Noua conducere a Universităţii de Teatru şi Film nu a acceptat ca senatul instituţiei să aibă dreptul de a decide în privinţa propriului său regulament de funcţionare, să poată să-și negocieze propriul buget, să-şi aleagă rectorul universităţii, să-și numească singuri profesori, conducători de proiecte iar planul de dezvoltare al instituţiei a fost respins. În aceste condiții, luni toţi profesorii şi-au înaintat demisiile.
Luni spre marţi studenţii universităţii au ocupat clădirea SZFE situată pe strada Vas şi nu au permis intrarea noii conduceri în instituţie.
Cu decizia studenţilor s-au solidarizat o serie de artişti, oameni de cultură şi cetăţeni. Mai mult de 160 de scriitori – printre care Nádas Péter, Vámos Miklós, Dragomán György, Tompa Andrea şi Závada Pál au protestat împotriva încălcării autonomiei universitare – scrie portalul Színház Online.
În acest caz a luat atitudine şi directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş şi fostul rector al Universităţii de Artă din Târgu Mureş, Gáspárik Attila. „Un principiu este (a fost) în pericol: autonomia universitară. Condiţia de bază a funcţionării cetăţenilor universitari. Câteodată mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă la Universitatea de Artă din Târgu Mureş ar sosi o echipă din Bucureşti şi sprijinită de guvern, ar spune: nu sunteţi suficient de patrioţi, suficient de ortodocşi (…), de aceea, începând de astăzi noi vă vom spune ce şi cum trebuie să faceţi! În fiecare instituţie este loc pentru mai bine, dar a-i desconsidera pe conducătorii aleşi este impardonabil” – scrie Gáspárik într-un articol publicat de Színház Online.
Ecourile din presa internaţională despre evenimentele de la SZFE nu au întârziat să apară. „Orbán Viktor şi-a mărit influenţa în toate domeniile vieţii în cei 10 ani de când este la putere. Uniunea Europeană îl critică de multă vreme pe Orbán pentru politica sa, care în viziunea organizaţiei ameninţă statul de drept” – scrie Reuters. Agenţia de ştiri a citat mai multe pasaje din discursurile rostite de studenţii protestatari, după care a relatat despre proiectul de lege care a ajuns în faţa parlamentului în data de 26 mai şi care prevede ca instituţia care are un trecut de 155 de ani să ajungă din sistemul învăţământului de stat în mâinile unei fundaţii private. Potrivit argumentelor invocate de guvern, noua structură va face ca cea mai importantă instituţie de profil să devină mai flexibilă şi mai eficientă şi să primească mai mulţi bani.
Portalul radioului public din Germania, Deutschlandfunk în articolul intitulat „Declaraţie de război guvernului Orbán” scrie: „Studenţii au ocupat Universitatea de Teatru şi Film din Budapesta. Protestul lor este îndreptat împotriva guvernului Orbán care ignoră autonomia universitară. Conflictul este ignorat de mass media ungară loială guvernului”.
Este de remarcat faptul că în ultima perioadă protestele faţă de măsurile Orbán au devenit mai hotărâte. La fel ca redacţia portalului Index şi profesorii Universităţii de Teatru şi Film şi-au dat demisia, refuzând orice compromis în detrimentul libertăţii presei, respectiv a autonomiei universitare.
Székely Ervin, Rador