Pandemia de coronavirus continuă să se afle în atenția presei internaționale, care anunță că bilanțul global al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 27,3 milioane iar numărul deceselor se apropie de 880.000. Cu peste 90.000 de cazuri noi înregistrate în ultimele 24 de ore, India depășește Brazilia și ajunge pe locul doi la nivel mondial, scrie The Washington Post. Cu 4,2 milioane de cazuri înregistrate, India urmează Statelor Unite, unde sunt raportate 6,4 milioane de cazuri. Ministrul Sănătății din Marea Britanie, citat de The Telegraph, a declarat că producția unui lot de 30 de milioane de doze de vaccin a început la laboratoarele AstraZeneca, deși medicamentul este încă într-o fază de testare și nu a primit aprobarea finală. Ministrul a precizat că omologarea oficială este aproape și că vaccinul ar putea fi livrat, „în cel mai optimist scenariu, la sfârșitul acestui an. Mai probabil este însă la începutul anului viitor, în primele luni ale anului”, a precizat ministrul.
Urmărind în continuare actualitatea din Marea Britanie, presa reține că premierul Boris Johnson a anunțat că 15 octombrie este termenul limită pentru încheierea unui acord post-Brexit cu Uniunea Europeană. Potrivit Financial Times, înainte de începerea, la Londra, a unei noi sesiuni de negocieri UE-UK, Boris Johnson subliniază că țara sa nu va face compromisuri cu privire la independenţa deciziilor. „Planul Regatului Unit de a ocoli un acord pe tema Brexitului riscă să aibă consecințe grave”, titrează Financial Times și precizează că „Guvernul britanic plănuiește o legislație care ar submina ultima versiune a acordului pe tema Brexitului la care s-a ajuns în octombrie. Proiectul de lege pe tema pieței interne ar contraveni obligațiilor acordului de retragere în privința Irlandei de Nord și a ajutoarelor de la stat. Demersul amenință să perturbe actualele negocieri comerciale dintre UE și Regatul Unit, care ar urma să se reia marți, la Londra”, mai scrie Financial Times. „Londra este obligată să respecte acordul de retragere”, a declarat președinta Comisiei Europene, citată de La Libre Belgique. Ursula von der Leyen a avertizat că Regatul Unit este obligat, „în virtutea dreptului internațional”, să respecte acordul de retragere din UE semnat cu Bruxelles-ul. “Protocolul privind Irlanda de Nord este esențial pentru a proteja pacea și stabilitatea pe insulă și integritatea pieței unice”, a insistat Ursula von der Leyen.
Reprezentantul opoziţiei rusești, Aleksei Navalnîi, nu mai este în comă indusă și starea sa s-a îmbunătățit, anunţă reprezentanții spitalului berlinez Charité, unde este internat Navalnîi. Potrivit BBC, doctorii spun că acesta răspunde la stimuli verbali. Medicii germani susţin că Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok, aceeaşi substanţă pe care Rusia ar fi folosit-o împotriva unui agent dublu rus şi a fiicei sale, în atacul din Anglia, din 2018. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, a declarat că Rusia este gata să coopereze cu Germania pentru a stabili circumstanțele din jurul cazului Navalnîi și că testele efectuate înainte de transportarea opozantului rus la Berlin nu au indicat urme de substanțe toxice în organismul său. „După ce a devenit certitudine că Alexei Navalnîi, opozantul numărul unu al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a fost otrăvit cu o substanţă chimică, Rusia şi-a otrăvit şi relaţiile cu Uniunea Europeană şi NATO, aşa cum a procedat şi cu Germania”, opinează ziarul turc Hürriyet. „Odată cu otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a început să crească numărul politicienilor germani care susţin că o astfel de tentativă de asasinat este contrară principalelor valori şi drepturi fundamentale împărtăşite de Germania şi că pentru a nu consolida poziţia lui Putin, trebuie să se renunţe la proiectul Nord Stream 2”. Abandonarea acestui proiect „va costa contribuabilul german 12,5 miliarde de euro” însă „gazele achiziţionate din SUA pentru a acoperi golul din domeniul energetic vor costa consumatorii germani şi mai mult”, mai scrie Hürriyet.
În Belarus, peste 600 de persoane au fost arestate în urma protestelor masive de duminică, anunță reprezentanți ai poliției. Potrivit AFP, este cel mai mare număr de arestări la o manifestaţie a opoziţiei de la primele proteste declanşate după alegerile prezidenţiale de la începutul lunii august. 100.000 de persoane au ieșit în stradă la Minsk, protestele cuprinzând și alte orașe precum Brest, Vitebsk și Grodno, scrie The Guardian. Autoritățile au intervenit în forță însă „există prea puține semnale că tacticile guvernului funcționează. Protestele continuă de aproape o lună și nu sunt semnale că ar slăbi în intensitate, după ce alegerile prezidențiale din 9 august au fost considerate, pe scară largă, că au fost manipulate”, mai arată The Guardian. Pe de altă parte, Reuters informează că Maria Kolesnikova, figură centrală și unul dintre liderii protestelor din Belarus, a fost reținută în cursul zilei de luni de persoane mascate în centrul capitalei Minsk și urcată într-o dubă. „Membru al consiliului de coordonare al opoziției, Kolesnikova este ultima dintre cele trei femei politician care și-au unit forțele înaintea alegerilor din 9 august pentru a concura cu veteranul Alexandr Lukașenko. Un vocal critic al acestuia, Kolesnikova a jucat un rol important în săptămânile de proteste la adresa lui Lukașenko, acuzat că a manipulat alegerile”, comentează Reuters.
Lăsând în urmă actualitatea politică, presa din Turcia anunță că la Istanbul urmează să fie testată la sfârșitul acestei luni prima garnitură de metrou care face legătura între centru orașului și noul Aeroport Istanbul. Când va fi dată în folosință, linia va transporta zilnic 600.000 de persoane între centrul metropolei și aeroport, în doar 35 de minute, scrie Hürriyet. Până la sfârșitul acestui an, zece garnituri de metrou vor fi produse în Turcia și date în funcțiune pe această linie. Pe noua magistrală, lungă de 37,5 kilometri și compusă din nouă stații, limita de viteză va fi de 120 de kilometri la oră, față de cei maxim 80 de kilometri la oră care sunt stabiliți pentru restul liniilor de metrou. Ministrul Transportului și infrastructurii din Turcia spune că pentru prima dată, pentru construcția unei magistrale au fost utilizate simultan 10 utilaje de săpat tuneluri. Anunțul autorităților turce vine la nici două săptămâni după ce în capitala Bulgariei a fost deschisă cea de a treia magistrală de metrou, după cum anunța pe 26 august Sofia Globe. Programată inițial a avea loc în octombrie 2019, inaugurarea celei de a treia linii a metroului din Sofia a fost amânată din cauza întârzierilor înregistrate la instalarea sistemelor de semnalizare și apoi, din cauza pandemiei de coronavirus, mai scrie Sofia Globe.
Florin Matei, Agenția de Presă RADOR