MAE român nu a dorit să comenteze, însă a calificat constatările făcute de Arpád Potápi, secretar de stat pentru politici naţionale şi publicate în numărul de vineri al cotidianului „Krónika” ca fiind nepotrivite.
Răspunzând unei întrebări adresate din partea portalului de ştiri Digi24.ro, Iulia Matei, secretar de stat la MAE român, a prezentat sâmbătă punctul de vedere al diplomaţiei române. Iulia Matei a comunicat: nu comentăm declaraţiile lui János Árpád Potápi făcute în „context electoral”, cu atât mai mult că acestea fac apel la un anumit tip de retorică naționalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei, de natură să genereze diviziuni artificiale și să afecteze relațiile bilaterale. „Partea română respinge în mod repetat răspunsul la astfel de manifestări” – a menţionat secretarul de stat la MAE.
Partea română a accentuat totodată că, în actualul context electoral din România, este necesară reținerea de la declarații legate de politică internă din România și oficialii români. Referirile la președintele României din declarațiile menționate sunt la rândul lor total nepotrivite. „Şeful statului este preşedintele tuturor românilor atât al celor care l-au votat, cât şi al celor care nu l-au votat” – a precizat secretarul de stat român.
Secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale din cadrul Guvernului ungar, a declarat în interviul apărut în numărul de vineri al cotidianului „Krónika” că președintele român a fost ales şi cu votul maghiarilor din Transilvania, fără să întoarcă însă spijinul primit.
Comentând declaraţia din aprilie a şefului de stat român cu privire la „vânzarea Transilvaniei”, Potápi a spus: Klaus Iohannis trebuie să ştie că saşii au fost chemaţi în Transilvania la începutul anilor 1200 de către regii maghiari, au asigurat privilegii şi autonomie Pământului Crăiesc, de care locuitorii lui s-au bucurat în timpul stăpânirii maghiare. Saşii din Transilvania au răsplătit acest lucru în aşa fel încât, în timpul luptelor pentru libertate ale maghiarilor, s-au aliat cu duşmanii maghiarilor, iar pe 1 decembrie 1918 au aprobat alipirea Transilvaniei la România. „Eu nu m-am aşteptat la ceva mai bun de la Klaus Iohannis” – a afirmat secretarul de stat ungar./lendrefy/gpodea
MTI – 20 septembrie