Șefa noului organ judiciar al UE și procurorii lui europeni au fost învestiți luni la Curtea de Justiție a UE (CJUE).
Pomenit pentru prima oară în 1997, Biroul Procurorului Public European (EPPO) a devenit acum operațional. Membrii lui, inclusiv șefa lui, românca Laura Codruța Kovesi, care a fost numită în ciuda opoziției inițiale a Bucureștilor, au fost învestiți la CJUE, la fel ca și membrii Comisiei în decembrie.
Noul organ judiciar cu sediul la Luxembourg, și mai precis în turnul B al Parlamentului European, în Place de l’Europe, e responsabil cu „investigarea, instrumentarea și trimiterea în judecată a celor răspunzători de delicte afectând interesele financiare ale Uniunii (fraudă, corupție – fraude transfrontaliere cu TVA de peste 10 milioane de euro, spre exemplu)”. Fiecare procuror public european e responsabil de anchetarea și instrumentarea dosarelor în fața instanțelor de resort ale propriului său stat membru.
22 de state implicate într-o cooperare îmbunătățită
„Mă angajez solemn să-mi îndeplinesc îndatoririle cu deplină independență în interesele Uniunii luate ca un tot; nu voi cere și nici nu voi accepta instrucțiuni din partea oricărei persoane sau entități din afara Biroului Procurorului Public European. Mă angajez de asemenea să respect obligația de confidențialitate în privința oricărei informații deținute de Biroul Procurorului Public European.”
Acesta a fost jurământul solemn depus de dna Codruța Kovesi și de cei 22 de procurori europeni care o vor ajuta, aceștia fiind: Frédéric Baab (Franța), Cătălin-Laurențiu Borcoman (România), Jaka Brezigar (Slovenia), Danilo Ceccarelli (Italia), Gatis Doniks (Letonia), Yvonne Farrugia (Malta), Teodora Georgieva (Bulgaria), Daniëlle Goudriaan (Olanda), José Eduardo Guerra (Portugalia), Petr Klement (Cehia), Tomas Krusna (Lituania), Tamara Laptos (Croația), Katerina Loizou (Cipru), Ingrid Maschl-Clausen (Austria), Juraj Novockyy (Slovacia), Andrés Ritter (Germania), Maria Concepción Sabadell Carnicero (Spania), Gabriel Seixas (Luxembourg), Kristel Siitam-Nyiri (Estonia), Harri Tiesmaa (Finlanda), Yves Van Den Berge (Belgia) și Dimitrios Zimianitis (Grecia).
EPPO a trecut printr-o geneză dificilă, chinuindu-se să atragă personal de la agenția UE anti-fraudă, OLAF, în condițiile în care sediile din Luxembourg și-au pierdut atractivitatea pentru funcționarii publici europeni. La el participă 22 dintre cele 27 de state membre, pe baza unei cooperări consolidate.
DELANO (Luxembourg), 29 septembrie 2019 – Articol de Camille Frati
Traducere: Andrei Suba