Potrivit raportului Universității Johns Hopkins, numărul victimelor făcute în întreaga lume de COVID-19 a trecut pragul de un milion, în timp ce statele continuă să lupte pentru oprirea răspândirii virusului care a copleșit sistemele sanitare, a dat peste cap economiile și a schimbat viețile tuturor, scrie The Wall Street Journal. SUA înregistrează cea mai ridicată rată a mortalității din lume din cauza noului coronavirus, urmate de Brazilia, India, Mexic și Regatul Unit, subliniază Newsweek. Într-un comentariu publicat de The Guardian, șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a avertizat că pandemia de COVID-19 va avea drept consecință o generație pierdută, dacă nu se iau urgent măsuri pentru ca pandemia să nu adâncească prăpastia dintre țările bogate și cele sărace. Reducerea exporturilor, a fluxurilor de capital, a turismului și a remitențelor reprezintă un cocteil otrăvit pentru cele 70 de state aflate în cel mai ridicat grad de risc, a atenționat Georgieva în The Guardian. Numărul săracilor din estul Asiei va crește, pentru prima dată în 20 de ani, ca rezultat al pandemiei, a subliniat Banca Mondială, citată de Financial Times. În lipsa unor acțiuni rapide ale guvernelor de a-și liberaliza economiile și de a mări rețelele de securitate socială, triplul șoc al COVID-19, carantinei și recesiunii globale va împiedica relansarea, iar 33 de milioane de oameni care ar fi scăpat de sărăcie în lipsa pandemiei vor persista în ea și încă cinci milioane vor fi împinse în sărăcie, adaugă Financial Times.
De la Budapesta, prim-ministrul ungar Viktor Orban a cerut, într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, demisia comisarului Vera Jourova, care, într-un interviu recent pentru Der Spiegel, a calificat Ungaria drept „o democraţie bolnavă”, informează La Libre Belgique. Prim-ministrul ungar, ale cărui politici autoritare fac des valuri în UE, nu a întârziat să reacţioneze, considerând că oficialul european i-a insultat ţara şi poporul, adaugă ziarul belgian. Un purtător de cuvânt al Comisiei a asigurat că Jourova are sprijinul total al Ursulei von der Leyen și că orice comisar trebuie să poată discuta cu statele membre și problemele dificile, menționează Euractiv, adăugând că este așteptată pentru miercuri publicarea primului raport anual al Comisiei privind statul de drept, care acoperă toate statele membre. În același timp, Polonia și Ungaria intenționează să creeze un nou for care să evalueze în ce mod este susținut statul de drept în cadrul UE, argumentând că este necesar să se asigure că țările lor nu sunt tratate incorect de către Bruxelles, printr-un dublu standard, notează Politico.
La Luxembourg, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și-au preluat funcțiile procurorul-șef al Parchetului European, EPPO, Laura Codruța Kovesi, și echipa de procurori, anunță EUNews din Italia. La organismul independent al Uniunii Europene, însărcinat cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii, participă în prezent 22 dintre cele 27 de state membre, amintește Delano, de la Luxembourg.
În SUA, Pentagonul are un nou obiectiv, acela de a extinde și consolida flota Marinei americane, pentru a consolida, în următorii 20 de ani, o armată invincibilă de aproape cinci sute de nave, planurile de extindere aflându-se pe biroul noului secretar al Apărării, Mark Esper, și în examinarea Congresului, informează Il Giornale. Motivul acestei noi curse a înarmării navale ar fi China care, de peste un deceniu, lansează nave de război cu o viteză uimitoare, amenințând că va avea cea mai mare forță navală din lume, până în 2030, explică ziarul italian. Obiectivul Chinei, de fapt, este de a concura cu Statele Unite în ceea ce privește numărul de portavioane, un simbol al proiecției puterii în lume. Până la sfârșitul anului 2020, în ciuda loviturii dure primite din cauza pandemiei de coronavirus, flota de război chineză ar trebui să ajungă la 360 de unități, majoritatea destinate să monitorizeze Marea Chinei de Sud, pe unde trec marile rute comerciale și unde Beijingul își revendică dintotdeauna propriile drepturi ancestrale, amenințând cu destabilizarea întregii regiuni a Pacificului, analizează Il Giornale. Perspectiva geografică a acestui secol începe să se contureze, având în centrul său rivalitatea dintre China și SUA pentru a succeda centralității europene de 500 de ani în sistemul mondial, opinează Stratfor.
(Cristina Zaharia)