Criza coronavirusului dar și tensiunile dintre Azerbaidjan și Armenia se numără printre temele majore urmărite de presa internațională. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că intră în carantină până marți după ce a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv pentru COVID-19. Potrivit La Libre Belgique, Ursula von der Leyen a scris pe Twitter că „Am fost informată că am participat, marțea trecută, la o întâlnire la care participa şi o persoană care a fost testată pozitiv ieri (duminică) la Covid-19. Conform reglementărilor în vigoare, intru în izolare pană mâine (marţi) dimineața”. Publicația belgiană ia în calcul posibilitatea ca liderul european să fi intrat în contact cu o persoană infectată în cursul vizitei pe care a făcut-o la începutul săptămânii trecute, în Portugalia. Președinta Comisiei a participat la o reuniune a Consiliului de Stat portughez, presa din această țară anunțând ulterior că unul din membri, avocatul Antonio Lobo Xavier, a fost testat pozitiv la COVID-19. De atunci, preşedintele portughez şi alţi membri au fost testați, dar au fost negativi. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a stat în carantină o săptămână după un caz de COVID-19 din anturajul lui, determinând amânarea ultimului summit european, programat inițial pe 24-25 septembrie, amintește La Libre Belgique. În Italia, „odată cu creșterea alarmantă a infecțiilor, guvernul se pregătește să adopte un nou decret ministerial care ar trebui să fie aprobat miercuri”, informează la Stampa. Potrivit documentului, armata va fi desfășurată pe teren pentru a verifica și impune purtarea măștii de către cetățeni. O măsură regională, aceea de a purta masca și în aer liber, ar putea fi impusă și la nivel național. Printre măsurile luate în considerare se numără şi închiderea localurilor mai devreme, la ora 22.00, sau 23.00, pentru a reduce cât mai mult posibil răspândirea virusului. Vor fi aplicate restricții şi în cazul petrecerilor și ceremoniilor private, unde va fi limitat numărul de participanți (nunțile nu trebuie să se desfăşoară în prezenţa a mai mult de 200 de persoane), precizează La Stampa. În Franța, guvernul impune pentru Paris și regiunea pariziană nivelul maxim de alertă sanitară ca urmare a creșterii accentuate a numărului de persoane infectate. Le Figaro anunță că printre măsurile care intră în vigoare de marți se numără închiderea totală a barurilor, a sălilor de sport, a piscinelor și a cluburilor de fitness până în data de 19 octombrie. Sunt interzise târgurile și congresele iar vizitele la căminele de persoane vârstnice pot fi făcute doar cu programare prealabilă și în maxim două persoane. Situația este critică și în alte cinci metropole, mai arată Le Figaro, menționând Lille, Lyon, Grenoble, Toulouse și Saint-Etienne.
Starea de sănătate a președintelui american, infectat cu COVID-19, este urmărită de presa internațională, care reia declarațiile responsabililor din apropierea lui Donald Trump. Șeful de personal al președintelui american, Mark Meadows, a declarat că starea de sănătate a lui Donald Trump a înregistrat „un progres incredibil” însă The New York Times susține că „descrierea în roz este pusă sub semnul întrebării de faptul că tratamentul pe care îl urmează președintele este folosit de obicei pentru persoanele cu cazuri severe de COVID-19”. Referindu-se la plimbarea cu mașina pe care a făcut-o liderul american în apropierea spitalului, The New York Times comentează că „Președintele Trump era nerăbdător să părăsească Centrul Medical Militar Walter Reed și a cerut să fie externat duminică. Plictisit și simțindu-se închis, dl. Trump este motivat să plece și de o dorință de a arăta țării și lumii că este funcțional și nu pus la pat de un virus”. „Oamenii nu au încredere în știrile despre Trump legate de coronavirus. E oare de mirare?” se întreabă The Guardian și arată că „Un internet nereglementat a fost mereu menit să alimenteze confuzii, dezmințiri și teorii ale conspirației”. „Într-un vârtej de false informații și de minciuni” se susțin diverse teorii ale conspirației potrivit cărora „Președintele nu e bolnav cu adevărat. Se preface. Persoana din mașină era dublura lui. Boala e falsă, ca să provoace mila creștinilor. Pentru adepții QAnon, Covid este un truc al democraților prin care să subjuge SUA, iar ‘boala’ lui Trump este o tactică”.
Conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia se menține printre subiectele predilecte ale presei internaționale. NATO cere Turciei „să-şi folosească influența” pentru a calma tensiunile, scrie France24. Într-o conferință de presă organizată luni, la Ankara, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Turciei, principala aliată a Azerbaidjanului, să intervină pentru a calma tensiunile în Nagorno-Karabah. Turcia, „țară care susține sfârșitul ‘ocupației’ regiunii Nagorno-Karabah de către separatiștii sprijiniți de Armenia, a estimat că NATO ar trebui ‘să ceară şi Armeniei să se retragă’ din enclavă şi ‘să respecte integritatea teritorială a Azerbaidjanului'”. Ziarul turc Milliyet susține că „elemente ale grupării teroriste PKK/YPG au ajuns în zona de conflict” și că luptă alături de soldații armeni. Militanții kurzi PKK/YPG provin din Siria și Liban, printre ei aflându-se foști luptători ai ASALA (Armata Secretă Armeană pentru Eliberarea Armeniei), indică Milliyet.
În timp ce comunitatea medicală internațională privește cu precădere la criza COVID-19, descoperirea virusului care provoacă hepatita C aduce unui grup de trei cercetători premiul Nobel pentru Medicină. Distincția acordată cercetătorilor americani Harvey J. Alter și Charles M. Rice și britanicului Michael Houghton este un mesaj clar al comitetului de la Stockholm că o boală care face aproximativ un milion de victime în fiecare an va putea fi de acum tratată – scrie publicația italiană La Stampa. „Pentru prima dată în istorie, boala este tratabilă și iar specialiștii sunt din ce în ce mai optimiști, estimând că va sosi şi vremea, deloc îndepărtată, în care virusul hepatitei C va putea fi complet eradicat”. (Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)/fmatei/denisse