Există o dispută mai veche între Turcia, Arabia Saudită şi Iran în ceea ce priveşte rolul de lider al ţărilor islamice. Recent a crescut tensiunea pe această temă între primele două.
Lupta pentru întâietate nu s-a decis niciodată. În lumea islamică nu există o putere ca Statele Unite în Occident, sau Rusia între ţările pravoslave. Din când în când însă, se dispută statutul de ţară dominantă. Acum relaţia a devenit tensionată între Riyadh şi Ankara.
Potrivit Reuters Preşedintele Camerei de Comerţ din Arabia Saudită i-a îndemnat pe comercianţi să boicoteze produsele turceşti, iar presa turcă scrie că circulaţia de mărfuri între cele două ţări este perturbată din cauza ostilităţii autorităţilor saudite. „Fiecare comerciant saudit este responsabil pentru boicotul oricărui lucru care provine din Turcia, fie vorba despre produse de import, investiţii sau turism, astfel că trebuie să răspundem la atitudinea duşmănoasă a guvernului turc faţă de conducătorii şi cetăţenii ţării noastre” – a declarat pe Twitter cunoscutul om de afaceri şi preşedintele camerei de comerţ Ajlan al-Ajlan. Camera de Comerţ din Arabia Saudită este o organizaţie neguvernamentală a oamenilor de afaceri privaţi.
Chemarea la boicot este doar ultima manifestare a disensiunilor dintre cele două ţări, care au început de câţiva ani. Între Turcia şi Arabia Saudită au început disputele din cauza modului în care se raportau la diferite grupări politice islamice. Tensiunile au fost amplificate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în anul 2018 în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Anul acesta ambele ţări și-au blocat reciproc accesul la unele portaluri de ştiri care funcţionează în cele două ţări.
La solicitarea Agenţiei de ştiri Reuters, guvernul saudit a răspuns că ţara este determinată să respecte regulile internaţionale de comerţ şi de investiţii şi nu a introdus niciun fel de restricţii cu privire la produsele turceşti. Surse din mediile economice şi comerciale însă au declarat că autorităţile din Riyadh boicotează importul produselor din Turcia prin mijloace informale. Un importator a declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia de ştiri, că mărfurile aduse de el din Turcia în containere au stat trei luni la vamă, iar el a fost sfătuit de autorităţile vamale să nu mai aducă mărfuri din Turcia. Săptămâna trecută politicianul turc de opoziţie, Mehmet Güzelmansur s-a plâns că produsele sale pe care le exporta în Arabia Saudită, mai ales legumele şi fructele, mărfuri perisabile, au fost reţinute prea mult timp la vama saudită. Politicianul şi-a exprimat îngrijorarea atât în mas-media cât şi pe Twitter că autorităţile saudite îşi extind boicotul neoficial asupra tuturor mărfurilor turceşti. De altfel, legumele reprezintă produsul de export cheie al Turciei. Se spune că atunci când au apărut disensiuni între Turcia şi Rusia în legătură cu războiul din Siria, preşedintele Vladimir Putin s-a grăbit să aplaneze conflictul, pentru că nu a vrut ca ruşii să rămână fără castraveţi turceşti, care sunt foarte apreciaţi în Rusia.
Săptămâna trecută preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a criticat foarte aspru ţările arabe de lângă Golful Persic în plenul parlamentului turc: „Nu avem voie să uităm că aceste ţări (cele din Golful Persic, printre care şi Arabia Saudită n. r.) ieri încă nici nu existau şi mâine probabil că nu vor mai trăi, dar noi, cu ajutorul lui Allah vom flutura steagul nostru pentru totdeauna în această regiune” – spunea preşedintele turc.
Datele statistice însă nu indică încă o scădere de proporţii a comerţului dintre cele două ţări, mai ales având în vedere că pandemia oricum a influenţat negativ activitatea de comerţ exterior. În ceea ce priveşte importul, în al doilea trimestru Turcia a fost al 12-lea în ierarhia celor mai importanţi parteneri ai Arabiei Saudite. În luna iulie Riyadh a importat mărfuri în valoare de 185 milioane de dolari din Turcia, ceea ce a fost mai mult decât în luna precedentă, când valoarea importului a fost de 180 milioane de dolari.
Székely Ervin, Rador